UPDATE 23.00 Peste 60 de TIR-uri sunt blocate, miercuri seară, la cele două intrări principale în municipiul Huşi, pe drumul european E 581, din cauza viscolului, autorităţile locale, împreună cu Armata, oferind şoferilor ceai cald şi apă.
Peste 50 de autotrenuri sunt blocate în zona Dobrina, la intrarea în municipiul Huşi dinspre Crasna, întrucât nu pot urca rampa abruptă, şoseaua fiind acoperită cu zăpadă.
Totodată, alte 15 TIR-uri sunt oprite la ieşirea din Huşi spre Vama Albiţa pentru a permite utilajelor de deszăpezire să intervină pe sectorul respectiv de drum european.
UPDATE 22.45 Traficul pe DN 13A între Miercurea Ciuc şi Odorheiu Secuiesc şi pe DN 15 Topliţa-Borsec, restricţionat, miercuri seară, pentru auovehiculele de peste 7,5 tone, din cauza ninsorii abundente, a fost reluat.
Şeful Secţiei Drumuri Naţionale Harghita, Cătălin Romanescu, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că traficul pe DN 13 A Miercurea Ciuc- Odorheiu Secuiesc şi pe DN 15 Topliţa – Borsec, restricţionat în jurul orei 18.30 pentru autovehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone, a fost reluat, după ora 21.00.
„Restricţiile pe DN 13 A şi pe DN 15 pentru maşinile mai mari de 7,5 tone au fost ridicate, întrucât ninsorile şi vântul au scăzut în intensitate”, a spus Cătlin Romanescu.
UPDATE 22.40 Circulaţia rutieră pe două drumuri naţionale şi 12 judeţene din Vaslui este blocată, miercuri seară, din cauza viscolului şi a ninsorilor abundente, iar pe drumul european E 581 traficul este restricţionat pentru TIR-uri, transmite Mediafax.
Potrivit Prefecturii Vaslui, circulaţia este blocată pe drumurile naţionale DN 24 Huşi – Murgeni şi DN 26 Murgeni – Blăgeşti, ambele de pe Valea Prutului, ultimul pe o porţiune de doi kilometri.
De asemenea, 12 drumuri judeţene, în special din jumătatea de nord a judeţului, sunt închise circulaţiei, drumarii intervenind doar pe două dintre ele pentru deblocare.
UPDATE 22.25 Zeci de autoturisme sunt blocate, miercuri seară, în zăpadă, pe drumul judeţean 607, care face legătura între localităţile mehedinţene Tâmna şi Bâcleş.
Şoferii care au circulat, miercuri după-amiază, pe DJ 607 au rămas cu maşinile blocate în zăpadă. La faţa locului s-au deplasat drumarii cu mai multe utilaje de deszăpezire, intervenţia acestora fiind îngreunată din cauza viscolului.
UPDATE 20.45: Cele două ambulanţe rămase înzăpezite miercuri în judeţul Dolj, pe porţiuni de drum între Craiova şi Segarcea, au fost scoase din zăpadă, una reuşind să transporte pacientul la spital, în timp ce cealaltă nu a mai putut înainta, bolnavii şi personalul medical fiind cazaţi peste noapte la primărie.
Potrivit reprezentanţilor Prefecturii Dolj, ambulanţa care transporta un pacient ce trebuia să facă dializă şi care a rămas blocată în zona localităţii Calopăr a fost scoasă din zăpadă, iar în cele din urmă a reuşit să ajungă la spital.
De asemenea, ambulanţa cu două paciente ce trebuia să fie duse la Spitalul din Segarcea a fost deblocată cu ajutorul unui tractor, în zonă intervenind şi utilaje de deszăpezire.
Din cauza viscolului, autosanitara nu şi-a mai putut continua deplasarea, astfel că pacientele şi personalul medical au fost cazaţi peste noapte la primăria din localitatea Valea Stanciului. Starea celor două paciente este bună, au precizat sursele citate.
UPDATE, ora 20.43: O autospecială cu 26 de deţinuţi, două automotoare cu zeci de persoane în ele şi un camion ai cărui pasageri au fost deja evacuaţi sunt blocate în ţară din cauza condiţiile meteo nefavorabile, au anunţat reprezentanţii autorităţilor, miercuri, la Comandamentul de iarnă de la MAI, potrivit Mediafax.
În judeţul Vaslui, sunt blocate, din cauza nămeţilor, o autospecială cu 26 de deţinuţi, şi un autobuz ai cărui pasageri au fost preluaţi de persoanele însărcinate cu intervenţia.
Tot în Vaslui, sunt blocate mai multe drumuri judeţene, iar în cinci localităţi s-a dispus suspendarea activităţilor şcolare.
Totodată, s-a anunţat că în Roşiorii de Vede, judeţul Teleorman, la aproximativ şapte kilometri de staţia de cale ferată, a rămas blocat un automotor în care erau zeci de persoane. În legătură cu această situaţie, un oficial de la Transporturi, prezent şi el la Comandament, a confirmat această informaţie şi a arătat că vehiculul este blocat pe şine la aproximativ 7,5 kilometri de gara Roşiori. Potrivit acestuia, a fost trimisă deja, pentru recuperare, o locomotivă de mare putere, care va avea sarcina de a trage înapoi în staţie acest automotor.
UPDATE, ora 17.40: Patru drumuri judeţene şi 13 drumuri comunale din judeţul Suceava sunt închise din cauza viscolului, iar restricţii de circulaţie pentru autovehicule de tonaj greu au fost instituite pe E 85 între Fălticeni şi Siret, pe DN 17 A între Rădăuţi şi Ratoş, şi pe DN 29, Suceava-Botoşani.
Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a declarat că sunt închise din cauza viscolului drumurile judeţene Ciprian Porumbescu – Drăgoieşti, Pleşeşti – Vultureşti, Suceava – Berchişeşti şi Siret – Frătăuţii Noi, dar şi 13 drumuri comunale.
Din cauza viscolului au mai fost semnalate şapte deranjamente colective la reţeaua de energie electrică în localităţile Moara, Spătăreşti, Dorneşti, Horodnic de Sus, Vicovu de Sus, Cajvana şi municipiul Rădăuţi, un număr de 118 gospodării fiind nealimentate cu energie electrică.
Prefectul a precizat că se acţionează pe toate drumurile din judeţ pentru menţinerea deschisă a traficului, menţionând că se circulă în condiţii dificile.
UPDATE, ora 17.17: Traficul rutier pe DN 29 Dângeni-Mihălăşen în judeţul Botoşani, precum şi pe 23 de drumuri judeţene, este închis, miercuri, din cauza viscolului şi a zăpezii, în timp ce cursurile din şcolile din nouă localităţi botoşănene au fost suspendate, potrivit Mediafax.
Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri Botoşani a anunţat, miercuri, că viscolul şi căderile de zăpadă au afectat aproape toate drumurile din judeţ, traficul fiind închis pe 23 de drumuri judeţene, printre care Coţuşca-Viişoara-Păltiniş, Havârna- Mileanca-Coţuşca, Dorohoi-Şendriceni-Dersca-Mihăileni, Dorohoi-Oroftiana, Botoşani-Roman- Nicşeni- Podeni, Rediu-limita cu judeţul Iaşi, dar şi pe DN 29 Dângeni-Mihălăşeni.
Tot miercuri, din cauza viscolului cursurile în 12 şcoli din judeţul Botosani au fost suspendate. Inspectoratul Şcolar Judeţean a aprobat suspendarea cursurilor la Liceul „Demostene Botez” Truseşti, Şcoala Gimnazială „Teofil Valcu” Hăneşti, Şcoala Primară Nr.1 Sărata-Basarab, Şcoala Gimnazială „Platon Ciucă” Borolea, Şcoala Gimnazială nr. 2 Mănăstireni, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Gorbăneşti, Şcoala Primară Nr. 3 „George Coşbuc”, Şcoala Primară Nr. 1 Bătrâneşti, Şcoala Gimnazială nr. 4 Fundu Herţii, Liceul Teoretic „Ştefan D. Luchian” Ştefăneşti, Liceul „Dimitrie Cantemir” Darabani şi Şcoala Gimnazială „P. Suster” Costeşti.
UPDATE, ora 17.14: Toate drumurile judeţene din Iaşi sunt blocate din cauza ninsorii şi a viscolului puternic, a anunţat, miercuri după-amiază, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Marius Pârciu, potrivit Mediafax.
Potrivit autorităţilor judeţului Iaşi, şi pe drumurile naţionale din judeţ se circulă cu mare dificultate. Situaţia cea mai dificilă este pe drumul european DE 583, în apropierea municipiului Paşcani, unde pe alocuri stratul de zăpadă măsoară jumătate de metru.
În zona Horleşti – Movileni, mai multe autoturisme au rămas înzăpezite, iar comuna ieşeană Focuri este aproape izolată.
Potrivit primarului localităţii Dobrovăţ, un autobuz în care se află mai mulţi elevi este blocat la marginea localităţii.
Autorităţile judeţului recomandă şoferilor să nu pornească la drum în aceste condiţii meteorologice deosebite.
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a anunţat că a fost instituită restricţia de tonaj pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone pe mai multe drumuri naţionale.
Maşinile mai grele de 7 tone nu au voie să circule pe Autostrada Bucureşti-Piteşti. Restricţiile sunt impuse din cauza vremii. Asta după ce mai multe camioane au derapat şi au lovit parapeţii. Pentru a se evita accidentele din cauza derapărilor, au fost impuse restricţii pentru maşinile de mare tonaj şi pe drumul ce leagă Lugojul de Deva.
Din cauza zăpezii şi a gheţii de pe carosabil, două tiruri au rămas blocate pe un pod din Buzău.
Un camion cu aproape 300 de butelii s-a răsturnat la Galaţi după ce a derapat din cauza poleiului. Şi la Cluj un tir s-a răsturnat după ce a derapat, iar şoferul a ajuns la spital.
Accident grav în judeţul Braşov, din cauza vremii. Şase persoane au fost rănite. Maşina în care se aflau a derapat din cauza zăpezii de pe şosea şi s-a izbit violent de un alt autoturism. Una dintre victime, un poliţist local, se zbate între viaţă şi moarte.
Şi în Suceava a avut loc un grav accident de circulaţie. Un bărbat este în stare critică după ce maşina pe care o conducea a derapat din cauza poleiului şi s-a răsturnat.
Aproximativ 320 de utilaje au acţionat toată noaptea pentru îndepărtarea zăpezii de pe principalele artere ale oraşului. Utilajele de dezăpezire au acţionat în special pe marile artere, dar şi la intrările în şcoli, spitale şi alte instituţii publice. Primarul General, Sorin Oprescu, a convocat comandamentul de iarnă.
CFR Călători informează că, în urma avertizărilor meteo de ninsori şi vânt puternic, trenurile de pasageri pot avea întârzieri în cursul dimineţii de miercuri, circulaţia feroviară desfăşurându-se în condiţii de iarnă.
Ninsorile şi viscolul îngreunează traficul pe mai multe şosele din ţară. Totuşi, niciun drum important nu este deocamdată închis circulaţiei. Şoferii sunt însă rugaţi să nu plece la drum dacă nu sunt echipaţi de iarnă.
Mai multe aeronave au decolat sau au aterizat pe Aeroportul Otopeni cu întârzieri de aproximativ o oră, din cauza operaţiunilor de degivrare, nicio cursă nefiind anulată din cauza vremii.
Turişti, blocaţi în munţi din cauza nămeţilor
Nouă persoane, turişti şi muncitori forestieri, au rămas blocate în zona montană din judeţul Vâlcea, din cauza zăpezii, care pe alocuri depăşeşte doi metri înălţime, cinci dintre acestea fiind recuperate de către salvamontişti.
Potrivit şefului Serviciului Salvamont Vâlcea, Mircea Lera, persoanele respective turiştii sunt blocaţi în zona cantonului Cheia, Vârful Roman, Valea Călineşti şi cabana Cozia, în condiţiile în care toate căile de acces sunt blocate de zăpadă, care are peste doi metri înălţime în unele locuri.
Sute de elevi stau miercuri acasă. Din cauza lipsei curentului electric, elevi şi preşcolari din Prahova şi Brăila nu pot face cursuri. Sunt probleme şi în Suceava şi Timiş. Acolo copiii nu pot ajunge la şcoală din cauza nămeţilor de peste jumătate de metru.
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o nouă atenţionare COD GALBEN DE VISCOL, pentru Moldova şi Oltenia.
Ninsorile vor fi mai consistente în primele ore ale intervalului în Banat şi Oltenia, apoi în Muntenia şi Moldova. În Dobrogea precipitaţiile vor fi mixte, favorizând producerea de polei.
Codul galben de vreme rea a activat şi gruparea operaţională a Ministerului Administraţiei şi Internelor. Reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenta, jandarmerie, poliţie şi aviaţie sunt în alertă pentru a interveni în zonele cu probleme.