Teodor Niță este unul dintre puţinii oameni ai legii care urmăresc îndeaproape problemele legate de mediu şi îşi continuă acţiunile prin a lua atitudine în justiţie faţă de neregulile pe care le constată. „În România nu există această meserie, eu m-am calificat la locul de muncă, mă pot numi un pionier, un procuror ce și-a balansat întreaga activitate spre infracțiuni de mediu, atunci când a înțeles că situația devine extrem de gravă”, spune acesta, într.un interviu pentru Formula As.
El a subliniat presiunea externă imensă la care este supusă ţara noastră de câţiva ani. „Până în 2016, lucrurile stăteau mai bine, transporturile de deșeuri din afara țării mai erau blocate pe linie administrativă, fie de Garda de Mediu, fie de Poliție, uneori. Asta, pentru că transporturile erau notificate, se știa când vine unul și era controlat.
În 2016 însă, China și-a închis porțile deșeurilor europene, presiunea pe punctele vamale din România a crescut enorm, iar din 2019 aceste transporturi nu mai sunt notificate. Vin sute de tiruri cu gunoi, și dacă nu le-ai prins la vamă și au intrat în țară, nu mai ai niciun control. Iar situația se va înrăutăți când România va intra în spațiul Schengen și nu vor mai fi controale vamale. Va veni un fluviu de gunoi peste noi. Apocalipsa! Deja, traficul acesta ilegal de deșeuri merge pe bandă rulantă, s-au creat standarde de comportament, automatisme, totul e pregătit pentru invazie„, a declarat procurorul de mediu Teodor Niţă.
„În Occident, ca să scapi de o tonă de deșeuri, te costă 500 de euro, în România, doar 17. Cu tot cu șpaga de pe traseu, pentru a nu fi verificat ce-i în camion cu adevărat, ieși la 40 de euro, de unde și profiturile uriașe ale afacerii. În acte, totul e parfum, se trece produs second hand sau produse electrocasnice utilizabile. La control, am găsit și biberoane umplute cu permetrin, o substanță foarte toxică”, a mai explicat el.
Pe lângă deșeuri, o mare problemă este reprezentată de fabricile de ciment, care provoacă un genocid, după cum sugerează procurorul. „Mergeți să vedeți cum este totul pârjolit în jurul fabricilor de ciment. Sunt zone în care numărul bolilor grave, groaznice, a crescut cu 300-500%. Am fost acolo și am văzut ce se întâmplă. Mai întâi se distrug iarba, livezile, cât să reziste plămânii oamenilor?„, se întreabă el retoric.