România, survolată de avioane-spion NATO. Mişcările ruşilor, monitorizate atent

NATO a anunţat că nu va inteveni militar în conflictul din Ucraina, dar monitorizează atent activităţile beligeranţilor în caz că războiul escaladează în spaţiul aflat sub umbrela alianţei militare la care a aderat şi România.
Filip Stan
03 mai 2022, 13:37
România, survolată de avioane-spion NATO. Mişcările ruşilor, monitorizate atent

NATO culege şi transmite Kievului aproape 24 de ore din 24 informaţii vitale de tip ISR (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance). Vorbim inclusiv de imagini prin satelit şi interceptări de comunicaţii, dar mai ales de date concrete despre mişcările de trupe şi tehnică obţinute în timp real de aeronave foarte complexe de supraveghere care zboară deasupra României, Poloniei, în apropierea graniţelor cu Ucraina, dar şi peste Marea Neagră, în apele teritoriale româneşti sau chiar în zona neutră.

„Putin va ataca țările NATO”. Avertismentul ferm al consilierului prezidențial ucrainean creează panică la nivel global
O cantitate importantă de informaţii este culeasă constant de aparate Boeing E-3 Sentry, cunoscute mai bine drept AWACS (Airborne Warning and Control System). Este vorba de avioane derivate din modelul civil Boeing 707, care au montate deasupra o imensă „farfurie”, de fapt antena sistemului complex de supraveghere. Aparatele AWACS sunt concepute ca să detecteze avioane, nave şi vehicule la mare distanţă, să controleze spaţiul de luptă şi să asigure managementul bătăliei pe o rază de 400 de kilometri.

Alertă, avion rusesc în spaţiul aerian al Suediei, care nu este încă ţară NATO
Ieri, de exemplu, în jurul prânzului, un astfel de aparat cu indicativul NATO11 zbura în cerc deasupra Dobrogei, aparatul putând astfel „vedea” tot ce se întâmplă în zona Odessei sau Sevastopolului, dar şi toate mişcările flotei de luptă ale Rusiei în Marea Neagră, scrie adevarul.ro. Drept urmare, AWACS, care are un cost orar de operare de 39.587 de dolari, aduce informaţii vitale pe care ucrainenii le pot utiliza în luptă.

E-8C

NATO mai foloseşte la supravegherea frontului ucrainean aparate de tip comandă şi control E-8C Joint Surveillance Target Attack Radar System. Sub fuselajul avionului (la bază tot un Boeing 707) se află o antenă lungă de 7 metri, iar sistemul de la bordul avionului (radarul AN/APY-7 şi echipament informatic) poate să transmită date în timp real forţelor marine sau terestre care sunt utilizate pentru controlarea teatrului de luptă.

Antena face detectare într-un unghi de 120° şi poate să acopere ţinte de pe aproximativ 50 000 km². Un astfel de aparat a monitorizat frontul ucrainean ieri, tot în jurul prânzului, conform flightradar24.com, zburând sub indicativul REDEYE6 într-o buclă între Galaţi şi Constanţa, cu survolarea Hârşovei.

P-8A Poseidon şi dronele

Totodată, aliaţii NATO mai folosesc în zona Mării Negre aparate de patrulare antisubmarin de tip P-8A Poseidon care îndeplinesc misiuni de tip „Intelligence, Surveillance, Reconnaissance”.

Bazate pe 737-800ERX, P-8A Poseidon operează zilnic misiuni de cercetare în zona litoralului românesc monitorizând astfel situaţia din Marea Neagră până la Odessa, pentru a înţelege intenţiile flotei ruse în această zonă. La fel s-a întâmplat şi ieri, avionul intrând în România puţin după ora 13.00 şi zburând pe ruta Tulcea-Babadag-Murighiol-Medgidia şi retur. Tot pentru supraveghere electronică, aliaţii mai operează deasupra României sau în zona Mării Negre şi drone de tip MQ-9 Reaper (cu baza la Câmpia Turzii) sau Northrop Grumman RQ-4A Global Hawk, decolate de la o bază din Italia. O astfel de dronă RQ-4A (indicativ FORTE11) a suvolat, ieri, pentru ore întregi apele internaţionale ale Mării Negre.

Spynews
Horoscop miercuri, 24 iulie 2024: Peștii vor avea parte de o surpriză plăcută
Bzi.ro
Prietenul lui Andrei Versace rupe tăcerea! Se droga craiul de Dorobanți?
Fanatik.ro
De ce te mușcă țânțarii, de fapt. Motivul pentru care unele persoane nu sunt afectate, deși stau lângă tine
Capital.ro
Doliu în muzică. A murit un zeu al muzicii. A fost un „războinic al drumurilor”
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Ce spun experții despre valul de hate la adresa profesorului îmbrăcat în fustă: „Românii încă prezintă la scară largă prejudecăți” VIDEO
Spynews
Suspectul în cazul crimei din Brăila și-a sunat mama din arest! Ce i-a spus despre acuzațiile procurorilor
Spynews
Mâncare cu viermi pentru bolnavii de leucemie. Ce spun cei de la Spitalul Fundeni din Capitală / Video tulburător
Evz.ro
Rețete rapide și ieftine. Două preparate pe bază de orez care sunt gata în 20 de minute
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Primele declarații făcute de presupusul autor al crimei din Brăila: „Am fost acolo”. Ce spune bărbatul despre vizita făcută Marinei, doctorița ucisă în propriul cabinet
Capital.ro
Decizie pentru cine transferă bani. Noua regulă din 23 iulie pentru cei care folosesc bani cash
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Locuitorii din Tulcea avertizați de Ro-Alert privind posibile căderi de obiecte din spațiul aerian
MediaFlux
REGULI noi pentru TOȚI cei care stau la BLOC. Se SCHIMBĂ din 25 iulie
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!