Familia Mirea din Ştefăneştii de Argeş are opt copii. Aproape toţi, deşi au trecut de 18 ani, locuiesc în aceeaşi curte cu părinţii. Unii s-au căsătorit de la vârste mici, fiindcă aşa e obiceiul la ei.
Unul dintre copii a recunoscut la România TV că s-a căsătorit la 17 ani, iar cea pe care a luat-o de nevastă avea 16 ani. Acum are trei copii şi locuieşte cu nevasta în casa soacrei. „E bun, nu bea, e cuminte, mă ajuta să fac penele la roată de câte ori fac treabă. Am patru gineri, toţi s-au însurat devreme„, povesteşte soacra.
De regulă, la romi se obişnuieşte ca părintele să primească ceva în schimbul fetei, iar unul dintre taţi a povestit la România TV cum şi-a măritat fata. „Pe băutură am dat-o. Am vândut-o pe băutură. Am luat pe ea o vadră de vin„, a spus acesta.
Noul Cod Civil prevede că, pentru motive temeinice, minorul care a împlinit vârsta de 16 ani se poate căsători, dacă are aviz medical şi încuviinţarea părinţilor. Din cele aproape 600 de fetiţe sub 14 ani care trăiesc deja cu un partener, majoritatea provin din mediul rural. Specialiştii spun că, prin implicarea în astfel de relaţii, ele pot dezvolta tulburări comportamentale.
La nivel naţional, 702 minori cu vârste până la 14 ani trăiesc în uniune consensuală, ceea ce înseamnă că au un partener de viaţă şi că nu mai locuiesc cu părinţii. Dintre aceştia, 590 sunt fetiţe, majoritatea provenind din mediul rural.