Ministrul de Interne spaniol, Fernando Grande-Marlaska, s-a întâlnit joi, 20 aprilie, la Viena cu ministrul de Interne austriac, Gerhard Karner, ocazie cu care au discutat prioritățile viitoarei Președinții spaniole a Consiliului Uniunii Europene care va debuta în a doua parte a acestui an.
România, cu un pas mai aproape de aderarea la Schengen.
Cu ocazia întrevederii, Grande-Marlaska i-a transmis omologului său austriac, Gerhard Karner, „angajamentul ferm” al viitoarei președinții spaniole a UE de a debloca aderarea deplină a României, problemă pe care președinția spaniolă dorește să o finalizeze pe parcursul celui de-al doilea semestru al acestui an. Totodată, Grande-Marlaska i-a cerut omologului său austriac sprijinul în acest sens.
„Spania este un apărător al măsurilor de cooperare în locul celor de fragmentare”, a adăugat Grande-Marlaska, amintind că atât Spania, cât și Austria își împărtășesc statutul de „state de destinație și tranzit pentru migranții ilegali și solicitanții de azil”, a declarat Grande Marlaska.
Reamintim că, la sfârşitul lunii martie, ministrul de Interne, Lucian Bode, a avut o întrevedere cu omologul său spaniol în cadrul căreia au discutat, printre altele, despre necesitatea aderării la NATO a ţării noastre. Ministrul Bode a evidenţiat faptul că România „este pe deplin pregătită să adere la spațiul Schengen” și i-a transmis omologului să disponibilitatea de „a lucra constructiv, în spiritul valorilor europene, pentru soluționarea acestui dosar cât mai curând posibil în cursul acestui an„.
„Am avut deosebita plăcere să primesc astăzi vizita omologului meu, Fernando Grande Marlaska Gómez, ministrul de interne din Spania. Domnia sa este un adevărat prieten al României, iar relația bilaterală dintre România și Spania este una specială și se bazează pe un Parteneriat Strategic foarte puternic. Mă bucur că această vizită la București a omologului meu a avut loc în anul care marchează 10 ani de la stabilirea Parteneriatului Strategic.
În domeniul afacerilor interne, țările noastre au abordări convergente și de aceea este important să consolidăm coordonarea la cel mai înalt nivel. Împărtășim aceeași viziune cu privire la importanța combaterii criminalității sub toate aspectele ei și suntem pe deplin implicați în îndeplinirea acestui deziderat.
Spania are o sarcină complexă în față, în calitate de viitoare președinție a Consiliului Uniunii Europene, începând cu luna iunie, iar România are un obiectiv de importanță majoră de îndeplinit cât mai curând – dobândirea statutului de stat membru Schengen.
Cu privire la acest subiect, am subliniat în cadrul discuțiilor avute că România este pe deplin pregătită să adere la spațiul Schengen și i-am transmis omologului meu disponibilitatea României de a lucra constructiv, în spiritul valorilor europene, pentru soluționarea acestui dosar cât mai curând posibil în cursul acestui an.
Doresc să-i mulțumesc omologului meu pentru vizita în România și să apreciez în mod deosebit discuțiile pe care le-am avut. Pot să afirm, fără să greșesc, că această vizită a deschis un nou capitol în relațiile noastre bilaterale„, a scris ministrul Lucian Bode pe Facebook după întâlnirea cu ministrul de Interne spaniol.
Ministrul de Interne spaniol i-a transmis, totodată, omologului său austriac necesitatea de a avansa în negocierile pentru finalizarea Pactului privind migrația și azilul în cadrul Uniunii Europene în acest an. Ministrul spaniol a remarcat că acesta va fi obiectivul principal al Președinției spaniole a Consiliului UE în domeniul Internelor.
În cadrul întâlnirii cu Karner, Grande-Marlaska a evidențiat importanța atingerii unor acorduri pe puncte-cheie precum Regulamentul de criză și a îndemnat cele 27 de state membre să susțină abordarea recomandată de Parlamentul European. În acest sens, ministrul de Interne spaniol a adus în discuţie efortul depus de Spania și Austria, care au acordat peste 174.000 de protecții temporare cetățenilor ucraineni, în cazul Spaniei, respectiv peste 87.000, în cazul Austriei.