România trebuie să nominalizeze comisarul european până săptămâna viitoare

România ar trebui să-şi transmită nominalizarea pentru postul de comisar european cel târziu la începutul săptămânii viitoare pentru ca Parlamentul European să-şi poată respecta calendarul şi să poată vota noua Comisie Europeană la sesiunea din noiembrie, a declarat marţi, la Strasbourg, Dacian Cioloş.
Filip Stan
22 oct. 2019, 16:51
România trebuie să nominalizeze comisarul european până săptămâna viitoare

„Dat fiind că mai avem încă trei comisari care trebuie audiaţi – din partea Ungariei, România şi a Franţei, iar România şi Franţa trebuie încă să-şi desemneze comisarul şi sper ca asta să se întâmple în următoarele zile – e clar că viitoarea Comisie nu va putea să-şi înceapă activitatea înainte de 1 decembrie”, a declarat pentru jurnaliştii români liderul grupului Renew Europe din PE.

Întrebat care crede că este termenul limită pentru depunerea acestei candidaturi, Cioloş a spus că în opinia lui este vorba despre începutul săptămânii viitoare. 
„Eu cred că la începutul săptămânii viitoare ar trebui să fie făcută această nominalizare pentru ca acel calendar pe care noi ni-l propunem în Parlament să poată să fie respectat şi să putem vota noua Comisie la sesiunea din noiembrie”, a afirmat Cioloş.

„Partidele trebuie să se înţeleagă asupra unui candidat pentru comisar care să poată să reprezinte demn România şi care să poată fi cu adevărat un comisar european. Nu un comisar care să reprezinte interese de partid sau ale unor grupări dintr-un partid sau altul, ci o personalitate care să poată să lucreze, român fiind, în interesul Uniunii Europene. Şi eu cred că avem de unde alege, fie că sunt politicieni, fie că sunt oameni cu expertiză, şi cu experienţă, şi cu recunoaştere la nivel european”, a adăugat el.

Cel puţin pentru moment, Dacian Cioloş, care a avut ultima dată luni o întâlnire cu Ursula von der Leyen în cadrul Conferinţei Preşedinţilor din PE, spune că preşedinta-aleasă a noii Comisii Europene nu ar intenţiona să schimbe portofoliul României.

„Eu din câte ştiu dna von der Leyen nu intenţionează deocamdată să facă modificări de structură de portofoliu, pentru că asta riscă să ridice alte tipuri de probleme acum când şi dânsa ar vrea să fie în măsură să propună votului PE structura colegiului comisarilor cât mai repede”, a spus eurodeputatul PLUS.

În acelaşi timp, Cioloş afirmă că nu se mai poate în circumstanţele politice din România ca ţara să aibă un candidat susţinut doar de PSD.

„Dată fiind situaţia politică din România eu nu văd cum ar putea veni o propunere din România care să fie susţinută doar de PSD. Riscă să transfere problemele din România aici în Parlament”, a spus el.

În prezent, propunerea României de comisar european este eurodeputatul PSD Dan Nica. Acesta nu a fost respins oficial de Ursula von der Leyen, care însă a transmis prin purtătorii de cuvânt ai Comisiei Europene că nominalizarea mai multor persoane de către autorităţile de la Bucureşti ar grăbi procesul de selecţie a unui candidat din partea României.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Cei mai bine plătiți angajați de la stat. Și nici nu sunt amenințați de șomaj
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Joe Biden reevaluează candidatura dacă apar probleme medicale, în contextul presiunilor din partid
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'