Totodată, doi reprezentanţi ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) vor însoţi echipajul şi vor asigura predarea materialelor medicale.
„România răspunde apelului de sprijin venit din partea autorităţilor libaneze. Aproximativ opt tone de materiale medicale vor fi oferite autorităţilor libaneze pentru gestionarea efectelor exploziei produsă la un depozit de azotat de amoniu din Beirut, la data de 4 august”, se arată într-un comunicat de presă comun al Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) şi Ministerul Apărării Naţionale, citat de News.ro.
România s-a numărat printre statele care au primit cerere de acordare a asistenţei internaţionale din partea Guvernului libanez, prin activarea Mecanismului European de Protecţie Civilă.
„Guvernul României, societatea civilă şi reprezentanţii diasporei libaneze au răspuns imediat apelului solicitat, iar prin eforturi comune, o cantitate relevantă de echipamente medicale urmează a fi donate către statul libanez. Forţele Aeriene Române s-au implicat în acest demers şi au pus la dispoziţie două aeronave (C-130 Hercules şi C-27J Spartan) care să asigure transportul materialelor medicale indispensabile trantamentelor destinate victimelor”, notează sursa citată.
Din partea Ministerului Mediului, un membru al echipei de protecţie civilă europeană, aflat deja în zona afectată de explozie, sprijină autorităţile libaneze în coordonarea forţelor de intervenţie şi a asistenţei internaţionale.
Aeronavele Forţelor Aeriene Române care transportă materialele medicale urmează să decoleze spre Liban sâmbătă, de pe Baza 90 Otopeni.
Bilanţul victimelor exploziilor care au avut loc în portul Beirut a crescut la 154 de morţi, au anunţat autorităţile libaneze.
Ministrul libanez al Sănătăţii a precizat că aproape 20 la sută dintre cele 5.000 de persoane rănite în exploziile de marţi au fost internate în spital. 120 dintre pacienţi se află în stare gravă.