„România îşi menţine abordarea privind identificarea prin mijloace paşnice a unei soluţii durabile la actuala criză internă din Siria. Prin participarea la UNSMIS, România îşi confirmă angajamentul de a contribui la implementarea deplină a Planului în Şase Puncte propus de Trimisul Special Comun al ONU şi Ligii Statelor Arabe, Kofi Annan”, se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale, dat publicităţii sâmbătă.
Pe 28 februarie, preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, răspunzând unei întrebări referitoare la situaţia din Siria, că „atunci când armata unui stat trage în propriul popor, nu mai există cale de menţinere la putere a şefului statului”.
„Trebuie să vă spun însă un lucru care este, dacă vreţi, şi o realitate a istoriei noastre recente: orice conflict armat pe teritoriul unui stat face responsabil în primul rând guvernul statului respectiv, atunci când este vorba de un conflict între armată şi civili. Oricât de susţinut ar fi un şef de stat, atunci când armata unui stat trage în propriul popor, nu mai există cale de menţinere la putere a şefului statului”, a spus Băsescu, citat de Mediafax.
Şeful statului a arătat că el cunoaşte cazul particular al Siriei şi al preşedintelui Bashar Al-Assad.
„Preşedintele Bashar Al-Assad este încă suficient de popular în Siria şi mare parte a structurilor de forţă ale statului îi sunt încă loiale, dar principiul că un şef de stat care trage în propriul popor nu mai poate rămâne la putere este extrem de actual. Că aşa-i viaţa”, a spus preşedintele Băsescu.
El a subliniat că România susţine poziţia UE cu privire la regimul lui Al-Assad şi sancţiunile impuse Siriei.