Misiunile internaţionale de salvare se grăbesc să ajungă în Turcia şi Siria după ce unul dintre cele mai puternice cutremure care au lovit regiunea în ultimul secol a făcut peste 5.000 de morţi, mii de răniţi, în timp ce un număr necunoscut de persoane sunt blocate sub dărâmături, potrivit celui mai recent bilanţ, anunţat de The Guardian. Şi România s-a alăturat efortului mondial umanitar, iar o echipă România TV se află deja în mijlocul Infernului. Aceasta a avut parte de peripeţii, deoarece avionul care trebuie să-i ducă în zone aflate aproape de epicentrul cutrenurului a aterizat pe un alt aeroport. „Avionul Turkish Airlines a fost redirectionat catre un alt aeroport, Kayseri, la sute de kilometri distanta de destinatie. Pasagerii, majoritatea rude ale celor decedați in cutremure, nu stiu ce vor face„, a transmis Costin Soare în direct la Romania TV.
Echipa de căutare – salvare RO-USAR a finalizat misiunea de recuperare de sub dărâmături a unei familii din oraşul Antakya, a informat, marţi, IGSU. Potrivit sursei citate, trei persoane au fost scoase de sub ruine. Cei doi adulţi sunt în viaţă şi au fost predaţi ambulanţei, iar copilul, din păcate, a fost găsit decedat, fiind predat familiei.
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă anunţa, marţi dimineaţă, că echipa de căutare – salvare a României se află misiune de identificare şi recuperare a unei familii (soţ, soţie şi copil) surprinse sub dărâmături, în oraşul Antakya.
Clădirea s-a prăbuşit complet, iar din spusele localnicilor aceasta ar fi avut nouă etaje.
Bilanţul cutremurelor a depăşit 5.000 de morţi în Turcia şi Siria, anunţă CNN. Bilanţul victimelor din Turcia a crescut la cel puţin 3.419 morţi, a declarat marţi vicepreşedintele Turciei, Fuat Oktay, într-o declaraţie televizată. Cel puţin 20.534 de persoane sunt rănite, a precizat Oktay.
În Siria, bilanţul victimelor a crescut la 1.602 morţi în zonele controlate de guvern şi în zonele controlate de opoziţie, au declarat oficialii.
Preşdintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat marţi drept zonă calamitată cele 10 provincii afectate de cutremurele devastatoare din sudul Turciei, impunând starea de urgenţă în regiune pentru trei luni.
[rtv_live_player]
Erdoğan a anunţat că numărul morţilor din Turcia a crescut la 3.549 de persoane, ceea ce înseamnă că bilanţul total al victimelor din Turcia şi Siria a ajuns în prezent la 5.151 de decese.
Turcia intenţionează să deschidă hoteluri în centrul turistic Antalya, din vestul ţării, pentru a găzdui temporar persoanele afectate de cutremure, a mai spus Erdogan.
Ministerul turc al Transporturilor şi Infrastructurii anunţase că peste noapte 3.400 de persoane au stat în trenuri folosite pe post de adăposturi de urgenţă, a relatat BBC.
Erdogan a mai spus că 70 de ţări şi-au oferit până acum ajutorul pentru operaţiunile de căutare şi salvare.
O echipă România TV, la locul dezastrului. Mărturiile românilor prinşi în cutremurul devastator din Turcia. „A fost groaznic, a fost lung şi foarte puternic!” VIDEO
Cutremurul de la primele ore ale dimineţii ale zilei de luni şi zecile de replici care i-au urmat au dărâmat blocuri întregi de apartamente în Turcia şi au provocat şi mai multe distrugeri în comunităţile siriene deja devastate de peste un deceniu de război.
Primul cutremur s-a produs luni dimineaţa în timp ce oamenii dormeau şi a avut magnitudinea de 7,8, fiind unul dintre cele mai puternice din regiune de cel puţin un secol. A fost resimţit până în Cipru şi Cairo. Un al doilea cutremur puternic, replică a primului, s-a produs luni la prânz, având o magnitudine de moment de 7,5, iar adâncimea la care s-a produs a fost de 10 kilometri, potrivit USGS. Centrul Seismologic European Mediteranean (EMSC) a declarat însă că datele preliminare arată că al doilea cutremur mare a avut o magnitudine de 7,7 şi a fost localizat la 67 km nord-est de Kahramanmaraş, Turcia, la o adâncime de numai 2 km.
Peste 7.800 de persoane au fost salvate până acum în 10 provincii din Turcia, potrivit lui Orhan Tatar, un oficial din cadrul autorităţii de gestionare a dezastrelor din Turcia.
Până marţi la ora locală 6 dimineaţa, 13.000 de salvatori, mulţi dintre ei voluntari, au părăsit Istanbulul pentru a ajuta în zonele afectate, a relatat Sabah, care îl citează pe guvernatorul Istanbulului. Mulţi se îndreaptă spre Hatay, unde, potrivit relatărilor de acolo, există o furie tot mai mare a populaţiei faţă de lipsa de asistenţă pentru persoanele prinse sub dărâmături.
La rândul său, oppoziţia siriană a declarat că „sute de familii” sunt încă blocate sub dărâmături. Timpul se scurge pentru a salva sute de familii încă prinse sub ruinele clădirilor prăbuşite, a declarat marţi şeful serviciului de apărare civilă administrat de opoziţia siriană.