Scumpirile provoacă nemulțumiri în tot mai multe țări din Europa, care se traduc și prin îndemnuri la controversata boicotare a supermarketurilor, pentru a se pune astfel presiune pentru scăderea prețurilor. Cum stă însă, de fapt, România la capitolul prețuri, în comparație cu alte țări din regiune?
În fiecare an, experții bazei de date Numbeo calculează mai mulți indici pentru țările europene, printre care indicele prețurilor la alimente, cel al chiriilor și cel al restaurantelor. Toți aceștia sunt calculați prin raportare la prețurile din New York – cel mai mare oraș din SUA și printre cele mai scumpe din lume -, oferind astfel o imagine relevantă a nivelului de trai din fiecare țară, în comparație cu cel din metropola americană, notează newsweek.
De pildă, dacă o țară are indicele prețurilor la alimente egal cu 116,7, cât a avut Elveția anul trecut, asta înseamnă că prețurile alimentelor în această țară au fost mai mari cu 16,7 la sută decât la New York în 2024.
În România, anul trecut, indicele prețurilor la alimente a fost 36,4, conform Numbeo. Asta înseamnă că un român a plătit pe alimente doar 36,4 la sută din cât a dat un locuitor din New York.
Comparativ, în Ungaria, același indice a fost 39,5, adică alimentele din țara vecină au fost sensibil mai scumpe decât în România.
Și în Bulgaria a fost mai scumpă mâncarea anul trecut. Indicele prețurilor la alimente la vecinii din sud a fost 37,6, adică mai mare decât cel din România.
De fapt, la nivelul întregii Uniuni Europene, alimente mai ieftine decât în România sunt doar în Polonia, unde indicele menționat a fost 35,9 anul trecut, cu 0,5 la sută mai mic decât în țara noastră.
Platforma Numbeo compilează un volum uriaș de informații la nivel mondial: 9.329.771 de prețuri din 12.075 de orașe, introduse de 834.260 de contribuitori.
Din cauza scumpirilor, în Croația s-a declanșat o amplă boicotare a supermarketurilor, care a provocat pierderi de până la 50 la sută pentru marile lanțuri comerciale.
”Modelul” croat a fost preluat și în țări non-UE din zonă – Serbia, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru și Macedonia de Nord.
Suveraniștii din România au lansat un îndemn în același sens pentru perioada 10-16 februarie.
Autoritățile și numeroase voci publice au criticat inițiativa. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a spus că aceasta ar putea duce la falimentul procesatorilor români.
”Noi trebuie să promovăm produsele românești, astfel încât românii să aibă acces la aceste produse și să cumpere aceste produse. Noi și la MADR avem în fiecare lună târg cu produse agroalimentare românești, unde invităm toți bucureștenii să vină să cumpere aceste produse de calitate. Cred că acesta este un subiect mai mult politic și vă spun acest lucru pentru că în magazinele de retail din România, 70 la sută dintre produsele acestea sunt românești, sunt realizate de către procesatori români.
Știți ce ar însemna o săptămână să boicotăm magazinele de retail, să nu cumpărăm produsele procesate în România? Ar însemna faliment al procesatorilor români. Eu îi îndemn pe români să meargă oriunde, că merg în piețe, că merg în magazinele de cartier, că merg în retail, să meargă să cumpere și să caute eticheta cu produs procesat în România”, a declarat ministrul într-o conferință de presă”, a declarat ministrul.