Astfel, România va avea medicamente inovative pentru tratarea bolnavilor de COVID.
„Lucrul pe care vi-l anunţ acum în premieră este că am încheiat contractul, am semnat şi am stabilit ultimele detalii privind livrarea primului dintre cele două produse inovative –Molnupiravir, mă refer la cel care se administrează pacienţilor cu risc crescut, simptomatici”, a afirmat Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă susţinută miercuri la sediul Ministerului Sănătăţii, potrivit News.ro.
Medicamentul cu administrare orală molnupiravir reduce la jumate riscul de a dezvolta o formă gravă la pacienții infectați cu Sars-Cov-2, arată studiile.
În schimb, pe 23 decembrie 2021, Ministerul Sănătăţii anunţa că, „la mai puțin de 24 de ore de la aprobarea tratamentului anti-COVID Paxlovid în SUA, ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila face demersuri să aducă cât mai rapid noul antiviral în România”.
„În vederea pregătirilor pentru valul 5 al pandemiei, ministrul Sănătății a avut astăzi o întâlnire cu reprezentanții companiei Pfizer pentru a identifica soluții în vederea asigurării cât mai rapide a tratamentului pentru pacienții români.
Paxlovid este un antiviral cu administrare orală, aflat în procedură de autorizare la Agenția Europeană a Medicamentului. Tratamentul este recomandat pacienților care au un risc crescut de a dezvolta o formă severă a bolii. Studiile arată că reduce riscul de spitalizare și de deces cu aproape 90% dacă este administrat în primele zile de boală”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.