România, Italia, Grecia, Olanda și Malta sunt cele 5 țări care au întârziat nejustificat transpunerea în legilsația națională a Directivei 2010/63/EU, care are ca scop principal înlocuirea și reducerea la minimum a utilizării animalelor în proceduri și îmbunătățirea metodelor de creștere, adăpostire, îngrijire și utilizare a animalelor în procedurile științifice sau educative . După o primă notificare privind întârzierea transpunerii trimisă în ianuarie 2013, CE a lansat în noiembrie 2013 a doua etapă a procedurii de infringement împotriva României prin trimiterea unui aviz motivat, în care solicita transpunerea legislației în maximum 2 luni. La acea vreme, CE a avertizat că „în cazul în care România nu acţionează în termen de două luni, cazul poate fi înaintat Curţii de Justiţie a UE, care poate impune sancţiuni financiare”. De transpunerea acestei Directive este responsabilă Autoritatea Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), precizează asociaţia pentru protecţia animalelor Vier Pfoten.
Italia a ajuns deja în fața Curții de Justiție pentru netranspunerea acestei Directive. La recomandarea specială a comisarului european al Mediului Janez Potočnik, Comisia a solicitat Curții să impună Italiei sancțiuni de 150.787 de euro pe zi. Vier Pfoten salută această măsură, care a fost luată după ce Comisia a trimis Italiei o notificare oficială pe 31 ianuarie 2013 și un aviz motivat pe 21 iunie 2013. Amanarea succesivă a transpunerii legislaticve a determinat CE să aplice această ultimă etapă a procedurii de infringement.
La sfârșitul săptămânii trecute, Comisia Europeană a anunțat totdată că va continua procedurile de infringement împotriva statelor membre care nu au implementat legislația europeană privind creșterea porcilor în sistem intensiv. Vier Pfoten salută decizia CE de a deschide proceduri de infringement împotriva Belgiei, Ciprului, Greciei, Franței, Sloveniei și Finlandei pentru neimplementarea Directivei 2008/120/EC. În februarie 2013, CE a trimis acestor țări scrisori de notificare. Ca următor pas al procedurii de infringement, Comisia va trimite către 4 state (Belgiei, Ciprului, Greciei, Franței) un aviz motivat pentru a cere implementarea Directivei în maximum 2 luni. Dacă nu se supun acestei cereri, Comisia poate înainta cazurile Curţii de Justiţie a UE pentru sancţiuni financiare, aceasta fiind etapa finală a procedurii de infringement. Directiva 2008/120/EC pentru protecția porcilor cere ca scroafele folosite pentru reproducere să fie ținute în grupuri, și nu complet izolate, pentru un interval din perioada de gestație. Această Directivă a intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2013, după ce fermele europene au avut la dispoziţie o perioadă de tranziție de 12 ani.