”Acest proiect reprezintă un exemplu de succes fiindcă reunește trei actori-cheie. Statul, care asigură rolul de furnizor ale ajutorului de stat, dar și ca agenție care urmărește realizarea efectivă a proiectului”, a declarat Marcel Ciolacu.
Contracte de sute de milioane de euro prin PNRR
România face parte dintre cele 19 state membre ale Uniunii Europene care s-au angajat să consolideze lanțul valoric al componentelor și sistemelor electronice în Europa, cu un accent deosebit pe întărirea ecosistemului de semiconductoare, atât de necesare în industria auto care se confruntă deja cu un deficit important la acest segment de producție.
”Asemenea proiecte strategice europene care susțin dezvoltarea microelectronicii în România înseamnă viitoare produse și servicii cu valoare adăugată mare, care pot fi exportate apoi în întreaga lume. Mai înseamnă și crearea unor specializări de elită, a unor super-ingineri români pe care se vor bate toate marile companii mondiale”, a mai spus Ciolacu.
Universitățile din România, partenere în proiect
Cele trei proiecte câștigătoare au ca parteneri universități de renume din România, care vor susține dezvoltarea ecosistemului de semiconductori din Romania, cu două elemente esențiale: resursa umană și competențele necesare dezvoltării.
”Am citit cu atenție și am văzut ce listă incredibilă de inovații tehnologice aduc aceste proiecte și am ales exemple din fiecare în parte. Laser pentru realitate augmentată pentru proiecții pe displayul automobilelor. Un nou concept pentru viitorul sistem de frânare, totul prin mecanisme electronice avansate. Platformă electronică pentru conducere automatizată. Dezvoltarea de produse revoluționare în domeniul radar digital. Plus noi tehnologii cu cipuri, procesoare și algoritmi”, a mai spus Marcel Ciolacu.
Principalul beneficiar, industria auto
Aceste proiecte vor avea un impact semnificativ în economie și în reducerea dependenței de importuri. Unul din principalele beneficiare și mare consumat de semiconductori și cipuri este industria auto, care are o pondere de 13% în economia națională.
”Toate acestea arată potențialul uriaș al economiei noastre și faptul că nu putem pierde acest tren al dezvoltării noilor tehnologii. Este cel mai important tren și s-ar putea să fie și ultimul pentru țara noastră. Este o șansă istorică, pe care nu avem voie să o ratăm!”, a mai zis Ciolacu.
Articol sustinut de PSD