România preia preşedinţia Comitetului Miniştrilor din ţările participante la programul CEEPUS

Ministrul Educației și Cercetării Științifice, Sorin Mihai Cîmpeanu, participă de joi până sâmbătă, la Praga, la cea de a 19-a reuniune a Comitetului Mixt al Miniștrilor din țările care derulează programul CEEPUS (Central European Exchange Program for University Studies), cu acest prilej, România preluând președinția acestui for pentru următorii doi ani.
Ionela Marcu
09 apr. 2015, 09:10
România preia preşedinţia Comitetului Miniştrilor din ţările participante la programul CEEPUS

Potrivit unui comunicat de presă al MECȘ, reuniunea va aborda subiecte precum raportarea stadiului privind instrumentele de aprobare pentru CEEPUS III în țările membre, modalitatea de plată a burselor (anunțarea cotei de luni-bursă/țară disponibile pentru anul universitar 2015-2016) și chestiuni referitoare la bugetul Oficiului Central CEEPUS pentru anii 2014 și 2015, potrivit Agerpres.

„Mandatul delegației României îl reprezintă exprimarea acordului cu privire la înnoirea automată a Programului CEEPUS pentru o perioadă de încă 7 ani, începând cu anul 2018”, precizează MECȘ.

În cadrul evenimentului, se va desfășura și festivitatea de decernare a Premiilor Ministeriale CEEPUS pentru anii 2014 și 2015.

Astfel, Premiul Ministerial CEEPUS III pentru anul 2014 va fi acordat unei rețele românești, respectiv RO — 0058, aparținând Universității Tehnice Cluj, cu titlul ‘Design, implementation and use of joint programs regarding quality in manufacturing engineering’.

Premiul Ministerial CEEPUS III pentru anul 2015 va reveni unei rețele austriece, respectiv AT — 0068, aparținând Universității Economice și de Business din Viena, cu titlul „Amadeus”.

CEEPUS este un program regional de mobilități academice care se derulează în Europa Centrală și de Est din 1993.

Citeşte şi: S. Câmpeanu: În mod evident trebuie continuate proiectele bune privind educaţia

România s-a alăturat acestui program în anul 1998. Celelalte țări participante sunt Austria, Bulgaria, Cehia, Croația, Polonia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Albania, Macedonia, Serbia și Muntenegru.

Mobilitățile se realizează în cadrul unor rețele, pe diverse tematici, create de universități și selecționate anual în două etape: la nivel național și în cadrul Comisiei Internaționale CEEPUS. Sistemul de punctare este același pentru toate țările participante.

Bursele CEEPUS se acordă studenților (stagii de 3 — 10 luni), doctoranzilor (stagii de scurtă durată, 1 — 2 luni) și cadrelor didactice (stagii de predare) din universitățile participante în rețelele câștigătoare din anul universitar respectiv.

„Cota de luni-bursă alocată de România pentru anul universitar 2015/2016 va fi aceeași ca în anii trecuți, respectiv 500 de luni-bursă.

Cuantumurile burselor lunare oferite de statul român, conform HG 453/2011 privind implementarea Programului de schimburi pentru studii universitare în Europa Centrală, sunt de 120 de euro pentru studenți, 150 de euro pentru studii universitare de masterat/doctorat, 330 de euro pentru asistenți universitari, 360 de euro pentru lectori universitari, 390 de euro pentru conferențiari universitari și 590 de euro pentru profesori universitari„, precizează comunicatul MECȘ.

De asemenea, statul român asigură cazare gratuită în cămine studențești sau în alte spații universitare amenajate în acest scop, acoperirea cheltuielilor de laborator legate de realizarea programului de studii și cercetare și acoperirea cheltuielilor legate de serviciile medicale, în condițiile legii.

DailyBusiness
Salarii regale la Aeroportul Mihail Kogălniceanu. Ce venituri au liderii în plină austeritate
Spynews
Cum prepari cea mai bună ruladă cu mere cu blat turnat. Un desert plin de savoare, super-ușor de făcut acasă
Bzi.ro
Situație halucinantă în cazul Caracal! Părinții Alexandrei Măceșanu cer eliberarea lui Gheorghe Dincă! Ce vor în schimb
Capital.ro
Călin Georgescu NU va candida. Greșeala îl costă președinția: CCR îl va bloca
Playtech.ro
Traian Băsescu e la pământ! Fiica riscă închisoarea, este ştirea momentului în România. Prima reacţie...
DailyBusiness
Produsul iubit din comunism revine în magazine! Prețul mic va câștiga inimile tuturor românilor
Decizie CCR: impozitarea progresivă a pensiilor speciale este neconstituțională. „Reglementări insuficient elaborate și lipsite de precizie”
wowbiz.ro
Ce spune Muzeul Național de Istorie a României, despre Coiful de la Agighiol, expus lângă flăcările care au mistuit Los Angeles în luna ianuarie! Avem lista tuturor locurilor din lume unde se află în prezent obiecte din Tezaurul României!
Spynews
Bianca Mitroi și Robert Braia de la Insula iubirii s-au împăcat? Cum au fost surprinși în aceeași locație / FOTO
Spynews
Actriţă celebră, moartă din cauza gripei. Avea 48 de ani și era mama a doi copii / FOTO
Evz.ro
Scandal cu David Popovici. Bunicul campionului, vorbe grele
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Când vor fi livrate pensiile pentru luna februarie. Poștașii vor distribui banii cu întârziere
Cancan.ro
Prima reacție a lui Lucian Gubernea, bărbatul care a vrut să-i dea foc mașinii lui David Popovici. De la ce a pornit conflictul, de fapt
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Doliu imens în PSD. O tragedie cum România nu a mai trăit: Nu există cuvinte să aline suferința
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
El e tânărul care a murit electrocutat acasă, când făcea grătar! Tiberiu avea doar 22 de ani: "Era voinicuț, era ascultător"
substantial.ro
MAI clarifică rolul în anchetarea afişelor electorale neinscripţionate ale lui Călin Georgescu
MediaFlux
Se TERMINĂ RĂZBOIUL în UCRAINA! Omul lui TRUMP a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Corabia Șoșoacăi în prag de naufragiu politic: sfeștania nu a folosit la nimic