România preia preşedinţia Comitetului Miniştrilor din ţările participante la programul CEEPUS

Ministrul Educației și Cercetării Științifice, Sorin Mihai Cîmpeanu, participă de joi până sâmbătă, la Praga, la cea de a 19-a reuniune a Comitetului Mixt al Miniștrilor din țările care derulează programul CEEPUS (Central European Exchange Program for University Studies), cu acest prilej, România preluând președinția acestui for pentru următorii doi ani.
Ionela Marcu
09 apr. 2015, 09:10
România preia preşedinţia Comitetului Miniştrilor din ţările participante la programul CEEPUS

Potrivit unui comunicat de presă al MECȘ, reuniunea va aborda subiecte precum raportarea stadiului privind instrumentele de aprobare pentru CEEPUS III în țările membre, modalitatea de plată a burselor (anunțarea cotei de luni-bursă/țară disponibile pentru anul universitar 2015-2016) și chestiuni referitoare la bugetul Oficiului Central CEEPUS pentru anii 2014 și 2015, potrivit Agerpres.

„Mandatul delegației României îl reprezintă exprimarea acordului cu privire la înnoirea automată a Programului CEEPUS pentru o perioadă de încă 7 ani, începând cu anul 2018”, precizează MECȘ.

În cadrul evenimentului, se va desfășura și festivitatea de decernare a Premiilor Ministeriale CEEPUS pentru anii 2014 și 2015.

Astfel, Premiul Ministerial CEEPUS III pentru anul 2014 va fi acordat unei rețele românești, respectiv RO — 0058, aparținând Universității Tehnice Cluj, cu titlul ‘Design, implementation and use of joint programs regarding quality in manufacturing engineering’.

Premiul Ministerial CEEPUS III pentru anul 2015 va reveni unei rețele austriece, respectiv AT — 0068, aparținând Universității Economice și de Business din Viena, cu titlul „Amadeus”.

CEEPUS este un program regional de mobilități academice care se derulează în Europa Centrală și de Est din 1993.

Citeşte şi: S. Câmpeanu: În mod evident trebuie continuate proiectele bune privind educaţia

România s-a alăturat acestui program în anul 1998. Celelalte țări participante sunt Austria, Bulgaria, Cehia, Croația, Polonia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Albania, Macedonia, Serbia și Muntenegru.

Mobilitățile se realizează în cadrul unor rețele, pe diverse tematici, create de universități și selecționate anual în două etape: la nivel național și în cadrul Comisiei Internaționale CEEPUS. Sistemul de punctare este același pentru toate țările participante.

Bursele CEEPUS se acordă studenților (stagii de 3 — 10 luni), doctoranzilor (stagii de scurtă durată, 1 — 2 luni) și cadrelor didactice (stagii de predare) din universitățile participante în rețelele câștigătoare din anul universitar respectiv.

„Cota de luni-bursă alocată de România pentru anul universitar 2015/2016 va fi aceeași ca în anii trecuți, respectiv 500 de luni-bursă.

Cuantumurile burselor lunare oferite de statul român, conform HG 453/2011 privind implementarea Programului de schimburi pentru studii universitare în Europa Centrală, sunt de 120 de euro pentru studenți, 150 de euro pentru studii universitare de masterat/doctorat, 330 de euro pentru asistenți universitari, 360 de euro pentru lectori universitari, 390 de euro pentru conferențiari universitari și 590 de euro pentru profesori universitari„, precizează comunicatul MECȘ.

De asemenea, statul român asigură cazare gratuită în cămine studențești sau în alte spații universitare amenajate în acest scop, acoperirea cheltuielilor de laborator legate de realizarea programului de studii și cercetare și acoperirea cheltuielilor legate de serviciile medicale, în condițiile legii.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Acesta este cel mai puternic animal din lume. Poate ridica mașini și doborî copaci
Capital.ro
Simona Halep a fost EXCLUSĂ. Ion Țiriac a taxat-o: Uite că nu-l primește
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Alimentul care te salvează în zilele caniculare. E mai eficient decât apa
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cuplul de la Insula Iubirii care NU S-A DESPĂRȚIT după terminarea filmărilor 😍 A fost prezent și la nunta Iustinei cu Cornel Luchian
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Autostrada București-Ploiești, închisă! În ce zone este redirecționat traficul și când se va relua circulația pe A3
Capital.ro
Se confiscă banii în România. S-a dat lege astăzi, 18 Iulie. Te duci la închisoare între 2 și 7 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Condamnări dure pentru cinci activiști de mediu în Londra
MediaFlux
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'