România va primi un împrumut de jumătate de miliard de euro de la Banca Mondială. Trebuie rambursat în 2036

România va beneficia de un împrumut de 500 de milioane de euro de la Banca Mondială pentru eficientizarea finanțelor publice și reformarea anumitor instituții în vederea susținerii unei creșteri economice sustenabile și îmbunătățirii standardelor de viață, a anunțat, vineri, Banca Mondială.
Iulian Tudor
16 dec. 2016, 06:46
România va primi un împrumut de jumătate de miliard de euro de la Banca Mondială. Trebuie rambursat în 2036

„Consiliul Directorilor Executivi al Băncii Mondiale a aprobat astăzi (15 decembrie n.r.) suma de 500 milioane euro (echivalentul a 558,27 milioane de dolari SUA), care va fi acordata României în contul celui de-al doilea împrumut pentru politici de dezvoltare privind eficientizarea finanțelor publice și creșterea economica (DPL)”, se arată într-un comunicat al Băncii Mondiale.

Împrumutul de 500 de milioane euro contractat de România de la Banca Mondială are o dobândă egală cu rata dobânzii EURIBOR la 6 luni plus o marjă fixă (marja indicativă actuală este de 1,5%) și urmează să fie rambursat într-o singură tranșă, în anul 2036.

Data limită de tragere este 31 decembrie 2017, informează Ministerul Finanțelor Publice.

Obiectivul acestui nou program este acela de a reforma anumite instituții și de a pune în aplicare politici care sunt vitale pentru atingerea unui nivel sporit de creștere sustenabilă, pentru crearea de noi locuri de muncă mai bine plătite, precum și pentru îmbunătățirea standardelor de viață în România.

„Autoritățile din România au demonstrat un angajament susținut pe calea implementării unei agende de reforme care reprezintă nucleul eforturilor de reducere a sărăciei și a excluziunii, și al creării de oportunități mai bune pentru cetățenii României”, a declarat Cyril Muller, vicepreședinte al Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrala.

Acesta a precizat că Banca Mondiala va susține în continuare România pe drumul transformării economice și al unei convergențe mai rapide cu UE.

Potrivit sursei citate, noul program sprijină trei priorități principale, în primul rând concentrându-se pe amplificarea potențialului de creștere al României prin sporirea nivelului de performanță și de guvernanță al întreprinderilor de stat și creșterea nivelului de competitivitate la export și al performanțelor macroeconomice. În plus, împrumutul DPL va contribui la îmbunătățirea eficienței modului în care este cheltuit banul public, prin sprijinirea achizițiilor centralizate în sectorul de sănătate.

„Acest proces va genera economii semnificative care vor putea fi direcționate spre îmbunătățirea calității serviciilor de sănătate și care vor reduce discrepanțele existente între România și alte state UE în domeniul sănătății”, precizează Banca Mondială.

În al doilea rând, programul va contribui la reducerea gradului de sărăcie și de excluziune socială prin sprijinirea unei reforme cuprinzătoare a sistemului de asistență socială. Aceasta reformă urmează să scoată jumătate de milion de români din starea de sărăcie. În plus, reforma cadastrului va oferi posibilitatea înregistrării gratuite și sistematice a proprietăților imobiliare, inclusiv achiziționarea, vânzarea și transferul prin moștenire al terenurilor, pentru mai mult de un milion de români, în special pentru persoanele din cadrul comunităților marginalizate și pentru romi. „Un sistem de cadastru funcțional va fi de o importanță vitală pentru atragerea de noi investiții”, menționează comunicatul BM.

În cele din urmă, acest program va sprijini la nivel global bunurile publice prin adoptarea primei Strategii Naționale pentru Schimbările Climatice și a Planului de Acțiune privind Schimbările Climatice. Se așteaptă ca aceste măsuri să stimuleze investițiile în sursele de energie regenerabile și fără emisii de carbon și să îmbunătățească eficiența energetică la nivelul sectoarelor rezidențial și industrial.

„Prioritățile de reformă ale guvernului se concentrează pe obținerea unei convergențe mai rapide a României spre UE, pe reducerea gradului de sărăcie și de excluziune, pe consolidarea încrederii investitorilor în economia românească, pentru susținerea unei creșteri sustenabile pe termen lung. Împrumutul DPL va fi un factor catalizator important pentru creșterea productivității și pentru sporirea potențialului de creștere al României pe termen mediu”, a declarat Anca Dragu, ministrul Finanțelor Publice.

Banca Mondială și-a deschis biroul în România în anul 1991. Începând de atunci, Banca a furnizat împrumuturi în valoare de peste 10,6 miliarde dolari SUA, garanții și granturi în sectoare cum ar fi educația, sănătatea, agricultura, mediul, asistența socială, justiția, transportul și altele. Portofoliul curent al Băncii include împrumuturi pentru investiții, activități analitice și asistență tehnică pentru sprijinirea priorităților de reformă ale României.

Corporația Financiară Internațională (IFC), divizia Băncii Mondiale dedicată activităților în sectorul privat are un program dinamic și a a investit până acum peste 2,5 miliarde dolari SUA de la momentul demarării activităților sale în România. În anul 2014, România a devenit membru contributor al Asociației Internaționale de Dezvoltare (International Development Association — IDA), prin intermediul căreia Banca oferă finanțare concesională beneficiarilor cu cele mai mici venituri, marcând astfel un punct de reper în rolul crescând al României de contributor la activitatea Băncii Mondiale.

În anul 2016, Grupul Băncii Mondiale și România au sărbătorit 25 de ani de parteneriat continuu pe calea sprijinirii măsurilor de reducere a sărăciei și de dezvoltare durabilă.

DailyBusiness
Dan Andronic, despre Călin Georgescu: Poate ajunge la fiecare utilizator TikTok din România!
Spynews
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024. Toate informațiile despre cariera și familia lui
Bzi.ro
Andreea Marin a dezvăluit ce se întâmplă cu fiica sa, Violeta. Vedeta este copleșită de emoții!
Fanatik.ro
Cele 5 zodii care vor fi pe val în 2025. Protecție divină pentru ele un an întreg
Capital.ro
Taxă pentru cei care au deja permis auto. Statul a greșit, șoferii sunt puși la plată
Playtech.ro
Gabriel Cotabiță a fost înmormântat în stilul lui Silviu Prigoană. Unde se odihnește trupul regretatului artist
DailyBusiness
Șeful TikTok, chemat să răspundă pentru campania lui Călin Georgescu. „Suntem martorii unui atac împotriva democraţiei”
Adevarul
Cine sunt candidații partidului POT, care îl susține pe Călin Georgescu, și ce șanse au să ajungă în Parlament
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău s-au despărțit din nou? Ce au făcut cei doi la câteva zile după scandalul de la vila afaceristului
Spynews
Iulia Vântur, imagine emoționantă alături de tatăl iubitului ei, Salman Khan. Ce relație apropiată are cu Salim Khan | FOTO
Evz.ro
Armata obligatorie în România. Călin Georgescu provoacă o undă de șoc
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
kanald.ro
Tinerii protestează în București și în alte orașe din țară! Ce mesaje au transmis manifestanții: „Nu votați un dictator”
Cancan.ro
Imagini 'bizare' cu soția lui Călin Georgescu. Filmarea cu dansurile Cristelei s-au viralizat rapid! ⤵️
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a RENUNȚAT. A dat în scris, cu semnătură. Breaking News
StirileBZI
Se dau câte 375 de lei, pe lângă pensie! Decizia se aplică numai în luna decembrie
Prosport.ro
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
stirilekanald.ro
Cine l-a votat pe Călin Georgescu? Profilul alegătorilor realizat de INSCOP Research
substantial.ro
Candidatul independent la președinție își schimbă radical declarațiile
MediaFlux
BISERICA spune ADEVĂRUL despre CĂLIN GEORGESCU. Reacția NEAȘTEPTATĂ a PREOȚILOR
Shtiu.ro
Este Călin Georgescu mason? Ce a răspuns la întrebarea: Sunteți mason?
Puterea.ro
Delia a răbufnit la adresa lui Călin Georgescu. Artista este scandalizată de ieșirile politicianului