Primii din lume care ar fi obţinut ploaia artificială au fost românii, prin fizicianul Şefania Mărăcineanu, în anii 1930, iar în ziua de azi se foloseşte procedeul inventat de ea.
„Practic, trebuie să se introducă în zona norilor reci centri de condensare care determină o acumulare a picăturilor de apă aflate în suspensie în norii respectivi, în aşa fel încât să se ajungă la nişte picături cu dimensiuni suficient de mari pentru a cădea spre sol. De regulă, sunt două tipuri de materiale utilizate în tehnologiile actuale, gheaţa carbonică şi cristalele de iodură de argint, care se pulverizează sub nori cu ajutorul avioanelor”, ne-a spus ing. Dinu Constantinescu, directorul Electrometalica, firma care produce rachetele antigrindină şi se ocupă cu programul de stimulare a precipitaţiilor, scrie ziarulring.ro.
Oltenia este zona cea mai afectată de secetă de la noi din ţară, unde se va începe studiul de impact care să dea premisele ştiinţifice privind dezoltarea sistemului de stimulare a precipitaţiilor. Mai mult, trebuie să fie o situaţie de echilibru cu zonele şi ţările vecine.