Deşi au trecut 20 de ani de la căderea Cortinei de fier, prăpastia dintre ţările din estul şi vestul Europei s-a menţinut. Ba, mai mult, dacă pentru unele ţări aderarea la Uniunea Europeană a fost de bun augur, pentru altele, cum ar fi România, a fost ca o trambulină care s-a rupt chiar înaintea saltului. Cel puţin aşa scrie The Independent, care a făcut o analiză menită să explice discrepanţa dintre vestul şi estul Europei.
Luând exemplul României, publicaţia britanică arată că intrarea în UE le-a făcut fostelor ţări comuniste mai mult rău decât bine, în condiţiile în care foarte mulţi au plecat spre zări mai promiţătoare, lăsând în urmă milioane de persoane care nu contribuie cu nimic la bugetul de stat, susţinut doar de aproximativ un sfert din populaţie.
„Aderarea la UE a facilitat emigrarea, iar tinerii au plecat din ţările din est şi au lăsat în urmă o populaţie mai săracă şi mai îmbătrânită ca niciodată. România, unde salariul lunar mediu este de 350 de euro, este printre ţările cel mai mult afectate de acest fenomen, cu o scădere a populaţiei cu 12 procente în ultimul deceniu (19.042.936 locuitori la recensământul din 2011, faţă de 22.760.449 milioane în 1992, la primul recensământ de după revoluţie, n.r.). Dintre cei 19 milioane rămaşi, sub 5 milioane contribuie la bugetul de stat, restul fiind în majoritate pensionari, copii, ţărani care se zbat la limita subzistenţei şi oameni care muncesc la negru. Costurile cu cei peste 5 milioane de pensionari s-au ridicat în 2010 la 9% din PIB”, scrie sursa citată, apreciind că nici decizia de a creşte vârsta de pensionare la 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei nu va fi suficientă pentru a menţine bugetul pe linia de plutire.
The Independent arată că situaţia este similară şi în alte state din sud, din Balcani şi din nordul ţărilor Baltice, unde „viitorul este sumbru”: „Până în 2060, România, Letonia, Polonia şi Bulgaria vor avea cea mai mare rată de bătrâni din Europa, raportat la numărul de locuitori apţi de muncă”.