România vrea să dea lovitura cu semiconductori, produse locale şi valorificarea materiilor prime din haldele de steril. Florin Spătaru a prezentat strategia de reindustrializare a ţării

Florin Spătaru, ministrul Economiei, a prezentat marţi, mai multe proiecte care fac parte din strategia de reindustrializare a României. Cu ajutorul banilor din PNRR, autorităţile vor un program pentru dezvoltarea microelectronicii, cu precădere a semiconductorilor, având în vedere criza generată la nivel global de China.
Filip Stan
14 dec. 2021, 15:36
România vrea să dea lovitura cu semiconductori, produse locale şi valorificarea materiilor prime din haldele de steril. Florin Spătaru a prezentat strategia de reindustrializare a ţării

Florin Spătaru a explicat de ce Ministerul Economiei mizează pe semiconductori, produse locale şi valorificarea materiilor prime din haldele de steril.

„Un prim program se referă la microelectronică. România are o tradiţie în domeniul microelectronicii, dar în ultima perioadă am devenit integratori. Cumpărăm produse pe care le integrăm şi apoi le exportăm.

Printr-un astfel de proiect, ne dorim să dezvoltăm un ecosistem care să includă companii mari, IMM-uri, să includă centre de dezvoltare naţională şi universităţi, astfel încât să putem să asigurăm produsele necesare pentru industria auto, dar şi alte sectoare ale economiei naţionale.

Acest ecosistem are la bază un program de finanţare prin PNRR şi de asemenea se încadrează în documentul strategic în care România a fost inclusă. România face parte din grupul ţărilor care doreşte să dezvolte un astfel de ecosistem. Sunt alte 19 ţări, dar avem în acest moment companii care îşi doresc să dezvolte centre de producţie şi de inovare în România”, a explicat ministrul Economiei.

Citeşte şi: Aglomeraţie infernală în vămi. Cum încearcă unii români să evite carantina la revenirea în ţară

Florin Spătaru susţine că bugetul prevăzut în PNRR pentru acest proiect este de 500 de milioane de euro. „Vrem să dezvoltăm trei centre de producţie şi, de asemenea, centre de dezvoltare digitală şi inovare în jurul universităţilor din România”, a explicat el.

„Sunt componente pentru industria auto, dar nu numai. Ne orientăm în special către industria auto, dar, de asemenea, sunt producători mari care vor să-şi dezvolte aceste capacităţi de producţie şi cu siguranţă nu se vor opri la industria auto.

În agricultură avem nevoie de semiconductori. Agricultura românească nu mai funcţionează aşa cum funcţiona acum 20-30 de ani. Are nevoie de automatizare, de produse care utilizează astfel de materiale. Nu ne dorim să restricţionăm.

Aşteptăm aceşti investitori care să vină şi să beneficieze atât de PNRR, cât şi de facilităţile din IT astfel încât să poată să-şi dezvolte investiţii în România”, a spus Spătaru.

Citeşte şi: Scandalul din casa Dianei Şoşoacă a ajuns în presa italiană. Jurnalista Rai 1, declaraţii cutremurătoare: „Soțul doamnei senatoare m-a lovit cu pumnii” VIDEO

Florin Spătaru: „România poate deveni pol de competivitate în industria europeană”

„La nivelul Comisiei Europene se discută foarte mult despre acel concept de „security of supply”, astfel încât produsele strategice necesare pentru economia europeană să fie produse în Europa. Printr-un astfel de demers, România poate deveni pol de competivitate în industria europeană”, a mai precizat ministrul Economiei.

De asemenea, Florin Spătaru a mai precizat că un alt proiect vizează dezvoltarea în industria prelucrătoare.

„Pentru industria prelucrătoare ne dorim să dezvoltăm poli de colectare şi de procesare a produselor astfel încât să putem producem şi să consumăm produse româneşti. PSD are în platforma sa programul „Cumpărăm produse româneşti”. Printr-un astfel de proiect putem să dezvoltăm lanţurile de valoare şi să punem împreună materia primă, industria prelucrătoare astfel încât să avem produse româneşti pe piaţa românească, dar şi pe piaţa europeană”, a mai spus el.

Ministrul Economiei vrea să fie valorificate materiile prime din haldele de steril

În plus, Spătaru a amintit că „programul geologic naţional a fost reglementat prin lege în 2018, dar încă nu au au fost adoptate normele de aplicare”.

„Vrem în 2022 să aprobăm aceste norme de aplicare şi să trecem la treabă. Vrem să identificăm materiile prime care pot fi folosite în industria prelucrătoare şi de asemenea să dezvoltăm clustere de producţie, astfel încât să scăpăm de acel element pe care-l vedem mai peste tot; România este exportator de materii prime.

Prima etapă o constituire adoptarea normelor de aplicare a programului geologic şi ne propunem ca în primul trimestru să finalizăm toate demersurile necesare. După aceea să utilizăm banii pe care i-am prevăzut în bugetul pe 2022 pentru identificarea resurselor care se găsesc în haldele şi iazurile din România. Vom începe un proces de identificare a acestor materiale, după care să vedem cum putem să le utilizăm.

Deja avem un număr de companii care doresc să implementeze proiectul. Suntem în faţa de preselecţie. La sfârşitul lunii ianuarie, vom avea un număr de beneficiari ai acestor fonduri”, a conchis el.

Întrebat dacă acest program va viza în principal judeţul Gorj, Florin Spătaru a explicat că Ministerul Economiei vrea să valorifice aceste resurse, precum şi „dezvoltarea unui lanţ de producţie ca România să nu mai devină exportator de materie primă”.

România vrea să dea lovitura cu semiconductori, produse locale şi valorificarea materiilor prime din haldele de steril. Câţi bani sunt puşi la bătaie

„Pentru proiectul de microelectronică avem un buget de 500 de milioane de euro care este prevăzut în PNRR. Cu cât cheltuim mai repede, banii sunt disponibili.

Pentru celelalte două proiecte, cel pe strategia de competitivitate, avem un buget prevăzut de două milioane de euro pe an deocamdată. Pentru programul geologic naţional avem un buget de două milioane de euro pe an”, a conchis ministrul Economiei.

DailyBusiness
Ofertă imbatabilă. Cum arată garsonieră din România care a fost scoasă la vânzare cu prețul de 5.000 de euro
Spynews
Dubaiul e mai mic decât Bucureștiul! Gabi Bădălău, suspicios de aproape de Daria, fosta lui Bodi, cea cu care a înșelat-o pe Bianca! Disperat să îi atragă atenția vedetei?
Bzi.ro
Andra a mers într-un loc special după Revelion! Este o tradiție de familie
Fanatik.ro
Filmul românesc de pe Netflix care a stârnit controverse în debut de an. E plin de vedete și faze amuzante
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Călin Georgescu. Nu-l mai poate scăpa nimeni. S-a aflat adevărul
Playtech.ro
Ce este bine să faci cu apa sfințită de Bobotează imediat ce ajungi acasă. Sfatul preoților pentru credincioși
DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Adevarul
Ipostaza neplăcută în care Loredana Groza a pus-o pe Simona Halep. „Mi se pare un gest foarte urât”
wowbiz.ro
După Covid-19, un nou virus face ravagii! Spitalele sunt pline. Ce simptome prezintă
Spynews
Horoscop duminică, 5 ianuarie 2025: Vărsătorii fac cumpărături pentru casă
Spynews
Natalia Mateuț, mai sexy ca niciodată în vacanța din Marrakech! Cum s-a lăsat fotografiată prezentatoarea TV / FOTO
Evz.ro
Pensionarii care ar putea primi până la 3.000 de lei. Se dau în tranșe
Ego.ro
Anastasia Lazariuc, de nerecunoscut! Imaginile au ajuns pe internet
Prosport.ro
A apărut lângă o domnişoară cu 51 de ani mai tânără. Cine este, de fapt, femeia
kanald.ro
El este Daniel, tânărul ucis în fața mănăstirii din Maramureș. Care au fost ultimele lui cuvinte. Martorii fac declarații sfâșietoare
Cancan.ro
BREAKING! Cunoscutul bărbat de la noi A PARALIZAT! Trece prin momente cumplite: 5000 euro pe zi tratamentul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Verdictul care îl distruge pe Călin Georgescu: Hotărârile sunt definitive și general obligatorii. Va fi constatată ca inadmisibilă
StirileBZI
Amendă de până 2.000 de lei pentru șoferi! Ce nu ai voie să faci pe geamul mașinii
Prosport.ro
FOTO. Imagini cu Maria, noua bombă sexy a fotbalistului de 300.000.000 de euro
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale băiatului înjunghiat în fața mănăstirii din Ieud. Daniel avea doar 23 de ani și era frizer
substantial.ro
Hamas pregătit să elibereze 34 de ostatici israelieni, Israel neagă existența unei liste
MediaFlux
VIITORUL PREȘEDINTE al ROMÂNIEI! RĂSTURNARE TOTALĂ după ULTIMUL SONDAJ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
INXS: există exces în rock de senzație? Da. Michael Hutchence.