România pregătește cadrul legal, printr-un act normativ elaborat de Ministerul Sănătății, pentru a putea exporta, contra cost, cantitatea de vaccinuri AstraZeneca pe care țara noastră nu o poate consuma din cauza refuzului românilor de a se vaccina cu serul companiei anglo-suedeze, au declarat oficiali guvernamentali pentru Digi24.ro. O altă variantă ar fi donaţiile, România folosind deja această pârghie cu Republica Moldova.
„Adresabilitatea pentru acest vaccin a scăzut foarte mult, este cumva un trend care se regăsește la nivel european. Tocmai de aceea, la nivel european se pregătește un mecanism, pe de o parte de donație prin mecanismul COVAX, sau de revânzare către state terțe. Inclusiv în România se pregătește acest mecanism de revânzare sau de donație și e foarte probabil că așa se va întâmpla, vor fi o parte donate, o parte revândute”, a confirmat Valeriu Gheorghiță.
Maraton vaccinare. Peste 20.000 de persoane s-au vaccinat, până duminică seară. Prefectul Capitalei: „S-au depăşit aşteptările”
În momentul de față, România are un surplus de aproximativ 1,7 milioane de doze de vaccin Vaxzevria – AstraZeneca. A primit 2.438.880 de doze de vaccin produse de compania AstraZeneca, iar începând cu data de 15 februarie, 743.956 au fost deja utilizate pentru imunizarea populației. Restul se află la Institutul Cantacuzino, pe stoc, așteptând să fie livrate.
Potrivit reglementărilor la nivelul UE, țările care achiziționează vaccinuri prin programul Comisiei Europene pot să le doneze către terțe țări dar au și posibilitatea de a le revinde, fără a avea însă voie să facă profit din asta.
Bilanţ vaccinare 30 mai 2021. Mai puţin de 20.000 de români s-au vaccinat cu prima doză
Comisarul pentru Piață Internă, Thierry Breton, a declarat că nu Bruxelles-ul nu a reînnoit comanda pentru vaccinurile AstraZeneca. Actualul contract expiră în luna iunie, informează Reuters.
Oficialul european a specificat că vaccinul este foarte bun, dar că o nouă comandă nu a fost dată încă. „Vom vedea ce se întâmplă”, a adăugat Bretton.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat ieri că s-a aprobat un nou contract pentru vaccinurile Pfizer care vizează 1.8 miliarde de doze. Contractul prevede 900 de milioane de doze în prima fază, plus opțiunea de a fi achiziționate alte 900 de milioane în perioada 2021 – 2023.
În timp ce vaccinul Pfizer a fost bine recepționat de populația din UE, în cazul vaccinului AstraZeneca au apărut mai multe semne de întrebare.