Conform datelor publicate miercuri, românii au devenit astfel a doua comunitate de imigranți comunitari în Marea Britanie, prima fiind cea a polonezilor, care a ajuns în anul 2015 la circa 818.000 de membri, față de 615.000 în 2011. Numeroși imigranți comunitari stabiliți în Marea Britanie mai provin din Italia (176.000), Portugalia (140.000), Spania (137.000) și Ungaria (96.000).
În total, în Marea Britanie erau înregistrați anul trecut peste opt milioane de imigranți, dintre care peste trei milioane sunt proveniți din statele Uniunii Europene, numărul imigranților comunitari fiind astfel de peste două ori mai mare față de cel din anul 2004. Această progresie se explică mai ales prin oportunitățile oferite de piața britanică a muncii, în contrast cu cele din țările de origine ale imigranților.
Raportul remarcă la acest capitol faptul că, în medie, salariile din Marea Britanie sunt de 4,2 ori mai mari față de cele din România și de 1,8 mai mari față de cele din Polonia. Este menționată de asemenea situația dificilă a pieței muncii din statele aflate în sud și unde se înregistrează rate ridicate ale șomajului, cum ar fi Italia, Spania și Portugalia, situație care acționează ca un stimulent pentru imigrație.
Citeşte şi STUDIU OFICIAL: Foarte puţini români vor veni în Marea Britanie după eliminarea restricţiilor
Un alt factor important de atracție este limba engleză, prima limbă de circulație internațională și mult mai accesibilă comparativ cu altele din statele dezvoltate din vestul Europei.
Raportul mai abordează și controversata problemă a ajutoarelor sociale, chestiune aflate în centrul dezbaterilor campaniei premergătoare referendumului prin care britanicii vor decide pe 23 iunie asupra rămânerii în UE. Astfel, în timp ce guvernul de la Londra consideră că sistemul britanic al ajutoarelor sociale creează o ‘atracție nefirească’ pentru imigranți, unii analiști apreciază că nu acesta este principalul factor ce determină imigranții să aleagă Marea Britanie, argumentând că majoritatea nu beneficiază de ajutoare sociale.