Vor fi introduse o serie de criterii şi reguli la stabilirea salariului minim în fiecare ţară UE, pentru remuneraţii „adecvate”, cu implicaţii şi asupra lucrătorilor fictiv-independenţi şi a celor care activează pe platforme, nu numai asupra angajaţilor.
Proiectul va intra în vigoare după aprobarea sa de către Parlamentul European şi de către Consiliul de miniştri al UE. În termen de doi ani de la aprobare, statele UE vor trebui să adopte legi care să transpună viitoarea directivă în legislaţiile lor interne. În cazul în care nu se conformează cerinţelor europene, statele UE sunt ameninţate de procedura de infringement.
Citeste si Veşti bune pentru români. Apare salariul european. Ce se va întâmpla cu veniturile angajaţilor
Proiectul nu va introduce un salariu minim comun şi nici nu va obliga statele europene care nu au salariu minim statutar să introducă o astfel de remuneraţie. Numai şase ţări din 27 nu au salariu minim statutar, ci niveluri minime stabilite la nivel de contracte colective, dar România nu se află printre acestea.
„Această directivă nu stabilește un nivel de plată, acesta intrând în cadrul libertății contractuale a partenerilor sociali la nivel național și al competenței relevante a statului membru” – prevede proiectul de directivă europeană emis de Comisia Europeană.