Românii ar putea să mănânce doar 500 de grame de carne pe săptămână. ONU vrea să scadă la jumătate și consumul de lactate. Care este motivul

Conform unui raport al Organizației Națiunilor Unite (ONU), reducerea la jumătate a consumului de carne și lactate reprezintă una dintre modalitățile prin care societatea poate contribui la scăderea nivelului de poluare cu azot din aer, râuri și sol, fiind diminuat în același timp efectul acestuia în cazul schimbărilor climatice.
Alina Costache
20 dec. 2023, 21:41
Românii ar putea să mănânce doar 500 de grame de carne pe săptămână. ONU vrea să scadă la jumătate și consumul de lactate. Care este motivul

Reducerea consumului de carne la aproximativ 500 de grame pe săptămână sau schimbarea practicilor agricole şi utilizarea noilor tehnologii, toate sprijinite prin politici guvernamentale, ar fi cea mai bună modalitate de a încetini scurgerea de substanțe toxice care contaminează râurile şi aerul pe care îl respirăm, spun cercetătorii.

Azotul este un gaz inofensiv în atmosferă, însă în combinație cu oxigenul sau cu hidrogenul devine un poluant și dăunează mediului, ucigând animalele sălbatice și otrăvindu-ne plămânii.

Citește și Cât a ajuns să coste un kilogram de carne de porc cu câteva zile înainte de Crăciun. Prețurile au explodat de sărbători

De altfel, este un gaz cu efect de seară de 300 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon.

Plantele au nevoie de azot pentru a se dezvolta, prin urmare fermierii răspândesc acești compuși chimici peste câmpurile lor pentru a ajuta la creșterea culturilor, însă în acest proces se creează vase cantități de deșeuri.

Din cauza practicilor actuale, 80% din azotul răspândit nu este absorbit de plante şi ajunge în mediul înconjurător.

Anul trecut, în Marea Britanie, îngrăşăminte în valoare de 3,5 miliarde de lire sterline (4,45 miliarde de dolari) au fost irosite astfel, o cantitate echivalentă cu suma totală a subvenţiilor agricole din această ţară.

ONU îşi propune să reducă deşeurile de azot cu 50% până în 2030, iar un grup de cercetători este de părere că cel mai bun mod de a realiza acest lucru este ca responsabilitatea să nu cadă pe umerii unui singur sector, ci ca toţi cei implicaţi să adopte acţiuni moderate împreună.

„Să recunoaştem, atingerea acelui obiectiv în 2030 este un lucru extrem de ambiţios. Care sunt diferitele modalităţi pentru a face asta? Nu e vorba doar despre cei care deţin măsurile tehnice – cu toţii trebuie să ne gândim la alegerile noastre alimentare”, a declarat profesorul Mark Sutton, co-editor al raportului şi specialist în fizica mediului înconjurător la Centrul pentru Ecologie şi Hidrologie din Marea Britanie (UKCEH). Alegerile noastre alimentare afectează poluarea apei şi schimbările climatice. Aşadar, cu toţii trebuie să ne aducem contribuţia”, a adăugat el.

Conduşi de UKCEH şi împreună cu alţi cercetători din Europa, oamenii de ştiinţă care au realizat raportul au analizat 144 de scenarii implicând diferite niveluri de obiective în sectoare multiple şi au ales 12 scenarii care îndeplinesc ţinta de reducere cu 50% a deşeurilor de azot.

Potrivit constatărilor, o dietă ”demitariană” înseamnă reducerea consumului de carne şi de lactate la jumătate și a funcţionat cel mai bine, alături de alte măsuri.

Printre acestea din urmă se numără utilizarea îngrăşămintelor şi depozitarea gunoiului de grajd într-un mod mai eficient de către fermieri, reducerea risipei de alimente de către comercianţii cu amănuntul şi de către consumatori, recuperarea azotului în staţiile de tratare a apelor reziduale şi stimularea de către guverne a populaţiei pentru a face alegeri alimentare mai durabile.

40% din terenurile agricole din Europa, folosite pentru hrănirea animalelor

Animalele de fermă sunt responsabile pentru 80% din emisiile de gaze cu efect de seră generate de azot în Europa, impactul cărnii de vită fiind de 25 de ori mai mare decât cel al cerealelor.

Dacă populaţia consumă mai puţină carne de vită sunt crescute mai puţine vaci, ceea ce ar crea mai mult spaţiu pentru a cultiva hrană pentru oameni decât pentru animale.

În prezent, 40% din terenurile agricole din Europa sunt folosite pentru hrănirea animalelor.

Utilizarea unei cantităţi mai mici de îngrăşăminte îi protejează, de asemenea, pe fermieri de creşterile volatile ale preţurilor, aşa cum s-a întâmplat în urma războiului din Ucraina.

„Creşterea fără precedent a preţurilor la energie, fertilizatori şi alimente din 2021 subliniază necesitatea de a soluţiona vulnerabilitatea sistemului alimentar actual”, a declarat dr. Adrian Leip, specialist în ştiinţe ale mediului în cadrul Comisiei Europene şi autor principal al raportului.

Citește și Cât costă carnea de porc din Spania, ţara care dă cel mai bun jambon şi cea mai bună ceafă din Europa

Alimentaţia bazată pe plante necesită mai puţin pământ şi îngrăşăminte, reduce energia utilizată şi ne creşte rezistenţa în faţa multiplelor crize actuale: alimentaţie, energie, climă. Eliberarea terenurilor pentru refacerea habitatelor ar contribui la combaterea crizelor climatice şi de biodiversitate”, a adăugat el, potrivit Unep.org.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!