Românii asigurați vor putea beneficia, începând cu 1 iulie, de tratament medical în unitățile private decontat parțial de Casa Națională de Asigurări Medicale. Guvernul a introdus în 2019, în Legea sănătății o contribuție personală a asiguratului, adică diferența de tarif din prețul cerut de furnizorul privat de servicii medicale și suma de bani aferentă acelui serviciu medical decontată din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate.
Cetățenii care se duc la o clinică sau spital privat trebuie să știe de la început cât anume vor trebui să scoată din buzunar pentru achitarea serviciilor și cât anume le va deconta statul.
De la 1 iulie anul acesta, odată cu noul contract-cadru pentru pachetele medicale pentru 2021-2022, va fi pusă în aplicare și legea contribuției personale a asiguratului. Contribuția personală va viza trei categorii mari de servicii și anume, spitalizare continuă, ambulatoriu clinic de specialitate și ambulatoriu paraclinic.
Guvernul dorește să amâne implementarea contribuției personale pentru serviciile în ambulatoriu. De 1 iulie, va fi adoptată doar ordonanța ce vizează contribuția personală a asiguratului în cazul serviciilor de spitalizare continuă.
Legea sănătății nu prevede foarte multe detalii în ceea ce privește maniera în care se va aplica această lege.
Cetățenii asigurați care vor merge la un o unitate medicală privată vor primi un deviz estimativ, valabil cinci zile, care va cuprinde: costurile medicale directe estimate pentru rezolvarea cazului, în condiții hoteliere standard, suma rezultată din înmulţirea valorii relative a cazului cu tariful pe caz ponderat propriu spitalului, contribuţia personală a asiguratului.
Costurile serviciilor suplimentare estimate vor cuprinde servicii medicale suplimentare, nenecesare pentru rezolvarea cazului și servicii hoteliere suplimentare sau de confort sporit față de standard.
Contribuția personală a asiguratului va trebui afișată și pe site-ul acelui spital, dar și la sediul acestuia, într-un loc vizibil, titrează avocat.net.