Potrivit Delgaz Grid, a fost descoperit un număr de 1.509 cazuri de consum fraudulos, cu aproape 40% mai multe faţă de anul 2022. Dintre acestea, 906 sunt furturi la gaze naturale, şi 603 la energie electrică, Iaşiul fiind cap de listă şi la furtul de curent, şi de gaz, anunță Ziarul de Iași.
Cantitatea de energie sustrasă se ridică la circa 24 milioane de kWh, ceea ce i-a produs distribuitorului o pagubă totală de peste 11,7 milioane lei. Practic, s-a furat o cantitate de energie care reprezintă consumul anual de electricitate al consumatorilor casnici din Paşcani, spre exemplu (consumul a circa 35.000 de locuitori/ la un consum mediu de 150 kWh/lună pe locuinţă), sau de gaze naturale cât al locuitorilor din comuna Aroneanu (consumul a circa 5.000 de locuitori/ la un consum de 1.000 mc/an, echivalent cu aproximativ 10.000 kWh/an pe gospodărie).
Delgaz Grid a transmis că aceste cazuri de furt au fost descoperite în șase județe din Moldova, mai exact în Iași, Neamț, Suceava, Bacău, Botoșani și Vaslui, dar și în 12 județe din Ardeal.
Iașiul e primul pe listă, acolo au fost descoperite 229 de cazuri de consum fraudulos de curent, iar de gaz au fost depistate 92 de cazuri. În Bacău s-au identificat 131 de cazuri de furturi de energie electrică, în Neamţ 115, în Botoşani 77, în Suceava 56, iar în Vaslui au fost 25 de cazuri descoperite de Inspecţia energetică, structură specializată din cadrul Delgaz Grid.
În privința consumului ilegal de gaze naturale, după Iaşi urmează Bacău, cu 32 de cazuri de consum fraudulos identificate, Neamţ cu 9 cazuri, în Vaslui s-au găsit 7 cazuri (cu distribuţie doar în zona Bârladului şi zona adiacentă), în Suceava 6 cazuri, iar în Botoşani au fost anul trecut 2 cazuri depistate.
„În cazul fraudelor, consumul nu este cunoscut şi atunci nici reţelele nu funcţionează la parametri normali, având de suferit şi consumatorii oneşti ce îşi plătesc cu regularitate facturile”, punctează într-un comunicat de presă distribuitorul de energie electrică şi gaze naturale, care atrage atenţia şi mai spune că asemenea improvizaţii pot fi extrem de periculoase. „Instalaţiile clandestine utilizate, intervenţiile neautorizate asupra branşamentelor şi contoarelor de gaze naturale/electricitate pot duce la incidente cu urmări dintre cele mai grave, ignorate în primul rând de cei care consideră că în acest mod pot beneficia de energie gratuită. Orice astfel de instalaţie improvizată constituie o sursă de incendiu, electrocutare, explozie, intoxicaţie etc. Pentru un câştig nesemnificativ în raport cu consecinţele posibile, oamenii îşi riscă bunurile, locuinţa, afacerea, sănătatea sau chiar viaţa. Pot avea de suferit atât cei care «se bucură» de consumul fraudulos prin facturi mai mici, dar şi persoanele, locuinţele, agenţii economici din vecinătate şi nu în ultimul rând, mediul”, au transmis reprezentanții Delgaz Grid.
Au fost făcute plângeri penale în vederea recuperării prejudiciului. Compania de distribuţie din cadrul Grupului german E.ON operează o reţea de gaze naturale de 25.800 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României.