„Potrivit ultimului studiu firmei de cercetare Canadean, consumul de băuturi alcoolice a scăzut în acest an cu 4,4%, iar cel de băuturi nealcoolice s-a diminuat cu 0,9%. Principalul motiv este scăderea puterii de cumpărare, care i-a făcut pe români să cumpere mai puţin şi mai ieftin”, a spus Berciu.
El a adăugat că estimările pentru întregul an 2011 arată o scădere cu 17,9% a pieţei băuturilor spirtoase, cu 3,6% pentru băuturile alcoolice în general şi cu 0,8% pentru cele nealcoolice.
„Piaţa a fost condusă în acest an de promoţii şi discounturi. Preţul e rege în acest an şi a devenit la fel de important ca marca. Consumul a scăzut, mai ales ca valoare, şi în discoteci, unde grupurile nu mai cumpără whisky pentru băieţi şi şampanie pentru fete, ci vodcă, pe care o împart. Din acest motiv, noi avem o creştere de 10% la vânzările de vodcă”, a afirmat Berciu.
Acesta a mai spus că în ultimii ani a scăzut cu peste 20% consumul de vermut, iar pentru acest an şi consumul de whisky se va reduce cu 5-10%.
Firma BDG, unul dintre cei mai mari importatori autohtoni de băuturi alcoolice, alături de Pernod Ricard şi Sollers PPD, are în portofoliu branduri precum Jack Daniel’s, Finlandia, Corona, Budweiser, Bacardi şi apa Evian.
Berciu a spus că dacă anul trecut s-a vândut în România apă Evian de 3,6 milioane de lei, pentru acest an se estimează o scădere de 10%.
BDG a încheiat anul trecut cu afaceri de 34 de milioane de euro, iar pentru acest an mizează pe vânzări de 37 de milioane de euro. „Noi am preluat anul trecut mai multe mărci şi am avut creşteri mari, dar am crescut şi la vânzările de vodcă”, a explicat Berciu.
El crede că piaţa ar putea creşte în 2012, dar asta se va întâmpla doar pentru că anul viitor este unul electoral.
„Singura speranţă de redresare a pieţei este că urmează un an electoral. Altfel, nu există motive de creştere. Românii ar bea mai bine, dar există constrângerea bugetului”, a mai spus Berciu.