După ce în 2013 şi 2014 consumul de bere scăzuse, în 2015 piaţa acestei băuturi dă semne de revenire. „Contextul favorabil creat la nivelul întregii țări, printr-o evoluție pozitivă a indicatorilor economici ai României, și-a pus amprenta în mod clar asupra vieții de zi cu zi a românilor, implicit asupra deciziilor lor de consum. Deși încă timidă, sperăm ca această creștere a pieței berii să fie reconfirmată și de rezultatele finalului de an. Astfel, s-ar putea constitui o bază validă pentru dezvoltarea durabilă viitoare a sectorului berii, ce poate debuta în 2016, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod fiscal”, a declarat Lucian Ghinea, președintele Asociației Berarii României.
Conform reprezentanților asociației, sectorul berii contribuie în prezent cu peste 60% din totalul accizei colectate la bugetul de stat de pe piața băuturilor alcoolice, aproape jumătate din prețul unei beri fiind reprezentat de taxe. Cu investiții ce au atins până acum peste 1,3 miliarde euro, sectorul berii asigură direct și indirect un număr de 69.700 locuri de muncă, iar 97% din berea consumată de români este produsă în țară.
Asociația Berarii României are o istorie de peste zece ani, iar membrii săi sunt importanți producători de bere din România. Începând cu anul 2008 Asociația Berarii României a devenit parte a organizației Berarii Europei, fondată în 1958, la Bruxelles.