Carnea de porc de Crăciun este mai importantă pentru români decât cele trei weekenduri consecutive de alegeri, astfel că goana după şorici începe de prin noiembrie, cu rezervări, telefoane şi aperlarea la cunoştinţele cu rude la ţară.
Ce influenţează preţul cărnii de porc de Crăciun? Ce zic producătorii: „Cu cât vom ajunge la un nivel de autosuficienţă mai mare, cu atât noi vom fi cei care vom stabili preţul aici“.
Ioan Ladoşi, preşedintele APCPR – Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România –, spune că în această perioadă preţul porcului în viu la poarta fermei este acelaşi ca în octombrie- prima parte anului trecut, astfel că producătorii nu au făcut modificări de preţ. Însă, el explică faptul că de la jumătătea lunii noiembrie vine o creştere naturală ca urmare a majorării preţurilor. În prezent, preţul este de 8,5 lei/kg la carnea de porc în viu la poarta fermei.
„Anul trecut, această creştere de preţ a durat cam fix o lună, din 15 noiembrie până la Crăciun. Este o creştere foarte scurtă, undeva cu 15-20% uneori 10%, depinde de anul cu care comparăm. Însă, nu ştim ce se va întâmpla. După 25 decembrie, preţul la poarta fermei se prăbuşeşte pentru că nimeni nu mai cumpără carne şi ajunge foarte jos, motiv pentru care fermierii ştiu asta, trec prin asta în fiecare an şi îşi reglează livrările către abator exact în funcţie de această situaţie“, explică Ioan Ladoşi, care este şi profesor universitar în cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. El mai spune şi că dacă anul acesta toată lumea s-a focalizat pe vânzarea în acea perioadă şi şi-a reglat fluxul de producţie în aşa fel, e posibil să nu vedem o creştere a preţului la poarta fermei.
„În mod cert această creştere va exista. Rămâne de văzut, pentru că am urmărit şi importurile, şi importurile cresc tot cu 10-15% în acea perioadă. De altfel, acum este perioada în care se fac deja stocurile în depozitele frigorifice, tocmai în aşteptarea cererii masive din perioada sărbătorilor“, a punctat Ioan Ladoşi. De altfel, România depinde de carnea de porc din România în contextul în care pesta porcină africană a decimat fermele de porci, astfel încât mare parte din consum se realizează din import.
De altfel, faptul că România nu are producţie de carne de porc cât să asigure necesarul de consum, preţul este dictat în special de ce se întâmplă în Spania şi Germania, principalii furnizori de carne de porc în România.
Adrian Balaban, CEO al Cooperativei Siliştea Producţie Suine, cu zece ferme de porci, explică faptul că preţul de producţie are mai multă legătură cu piaţa decât cu costurile de producţie deşi anul 2024 a fost caracterizat de secetă şi de creştere a preţurilor la nutreţuri.
„În Europa cel mai mare producător în momentul de faţă este Spania, urmat de Germania. Dacă preţul Spania va fi mic sau în Germania va fi mic şi preţul în România va fi mic, indiferent de costul nostru de producţie. Acest lucru s-a întâmplat dintotdeauna de când activez în în această în această piaţă. Într-adevăr, preţul în România întotdeauna a fost un pic mai mare faţă de preţul, media preţurilor europene, dar acest lucru se întâmplă pe perioadă scurtă de timp, mai ales în timpul verii“, a punctat managerul. Problema României în momentul de faţă, crede Adrian Balaban, este că nu putem asigura cantitatea de care are nevoie consumatorul. Astfel, producţia asigură 30% din totalul consumului, spune managerul. Însă, el crede că preţul nu va creşte.
„Eu nu văd pentru sfârşitul acestui an vreo creştere a preţului, nu văd de ce, de ce ar trebui să crească preţul? Nu există nimic, niciun semn în pieţele mondiale în această direcţie“, a punctat el.
Cât costă acum un kilogram de carne de porc în viu. Mulți fac rezervări online pentru a fi siguri că prind un preț bun. Astfel, pe Internet au apărut deja mai multe anunțuri cu porci de vânzare, iar prețul este chiar unul bun în acest moment. Numai 16 lei pe kilogram în viu.
Anul acesta, porcul pentru Crăciun este la un click distanță sau la un apel telefonic. Pe rețelele sociale au început deja să apară ofertele cu porci de vânzare. Prețul este unul accesibil acum, în special dacă se face rezervarea de pe acum.
De altfel, eMag a inclus în oferta de Black Friday și așa-numitele produse speciale, cum ar fi 88 de autoturisme, 10 kg de aur, 100 de tone de carne de porc și mezeluri.
Porcul de Crăciun, cumpărat online. Românii optează pentru oferte cu transport gratuit și vin cadou
Producătorii susțin că, la cerere, pot să tranșeze porcul și să îl transporte la domiciuliul clientului. Cei interesați sună, fac o rezervare în funcție de ceea ce au văzut în fotografiile postate pe rețelele sociale, iar apoi, la Crăciun, își iau carnea și porcul, în funcție de ceea ce au decis să cumpere.
Însă dacă ne referim și la tranșat și la transportul până acasă, evident, prețul crește. Producătorii mai spun că în perioada sărbătorilor de iarnă, prețul va crește și cu 15%.
De asemenea, specialiștii de la DSVSA spun că trebuie mare atenție de unde cumpărăm și că nu este o bună idee să facem aceste rezervări.
Pentru cei care vor neapărat să ia de la producători locali, este necesară deplasarea la fața locului, pentru a vedea animalul înainte de a-l cumpăra. De asemenea, trebuie avut grijă ca acea carne să aibă toate analizele făcute.
Tenorul Vlad Miriţă a investit timp de 14 ani bani frumoşi în ferma lui din Târgovişte, iar acum este un fermier dedicat. Produsele lui sunt foarte apreciate, dar şi preţurile sunt pe măsură.
Artistul are deja comenzi pentru Crăciun şi Revelion din varietatea de produse . „Avem cârnaţi afumaţi, la preţul de 118 lei kg, jumări la 84 de lei kg, slănină afumată – 79 de lei kg, leberwurst – 114 lei kg, şorici- la 140 lei kilogramul, dar se vând şi la 200 de grame sau în ce cantitate doreşte fiecare.”, a declarat Vlad Miriţă
Întrebat şi despre preţuri, artistul nu a ezitat să răspundă, oferind şi explicaţii. „Un porc întreg, de 120 kg, costă 6.280 de lei, iar un porc de 40 kg costă 2.240 de lei. Carnea de porc costă în jur de 50 de lei kilogramul. Am deja comenzi, pentru Crăciun, de 50 de grăsunei. Noi facem produse Premium, iar felul în care creştem păsările şi porcii este total invers faţă de cum procedează industria. Prin urmare, şi preţurile sunt pe măsură. (…) Scopul industriei e să producă mult şi ieftin, al nostru este să producem calitativ, dar şi să avem un profit, pe care să-l putem încasa şi, mai apoi, reinvesti, ca acest mic business să fie sustenabil”, a argumentat acesta, potrivit sursei citate.
Din ferma lui Vlad Miriţă carnea de pasăre pleacă la următoarele preţuri: pieptul de curcan la 149 de lei kg, puiul fraged- 71 lei kg, ficăţeii de pui- 103 lei kg, cocoş de curte- 67 de lei kg, iar un curcan de 9 kilograme costă 630 de lei.