România este stat membru UE din anul 2007, dar aderarea la spațiul Schengen ar putea să nu vină nici în 2022, arată semnalele de la Viena. Fostul premier al României, Mihai Tudose, este convins că Austria nu-și va modifica decizia.
„O să spun exact ce gândesc şi ce am aflat pe aici. Eu nu cred că se mai poate face nimic şi nu ştiu ce naiba mai negociem, că toată lumea a recunoscut că am îndeplinit toate criteriile tehnice care trebuiau îndeplinite. Eu nu cred că vom fi nici pe ordinea de zi, ţineţi minte ce vă spun”, a declarat Mihai Tudose.
În acest context, internauții au contorizat deja companiile austriece cu activitate în România, despre care spun că trebuie boicotate. Iată o parte dintre ele:
Din ce în ce mai multe postări de pe Facebook îndeamnă la boicot, iar românii răspund pozitiv:
Principalele domenii în care Austria a investit în România sunt industria extractivă şi prelucrătoare, sistemul bancar, intermedieri financiare şi asigurări, energie electrică, termică şi gaze, construcţii şi comerţ.
Austria este şi unul dintre principalii parteneri comerciali ai României, aspect punctat luni de antreprenorii români, printr-un mesaj-manifest transmis de afaceriștii autohtoni, organizați în cadrul Romanian Business Leaders.
„(…) Ce ne unește cu Austria? Pare că multe lucruri, din moment ce: în jur de 370.000 de români vizitează în fiecare an Austria, cheltuind în jur de 250 de milioane de euro; schimburile economice dintre România și Austria au fost în 2021 de 4,5 miliarde euro, din care export 1,7 miliarde și import 2,8 miliarde; investițiile austriece sunt pe locul 2 în România, cu aproximativ 5,3 miliarde de euro investiții directe și peste 8.000 de societăți cu capital austriac. Și atunci care e supărarea Austriei, de ce nu ne vrea în Schengen?”, a declarat Dragoș Petrescu, celebrul afacerist de la „Imperiul Leilor”, implicat în mai multe business-uri, cel mai cunoscut fiind City Grill.
Austria nu are motive să respingă aderarea României la Schengen, au transmis antreprenorii români.
„Am bifat toate condițiile tehnice de la frontiere, a fost ridicat mecanismul de cooperare și verificare. Ce ni se mai poate reproșa? Că nu avem șapcă?
România nu poate să deconteze toate problemele politice interne ale unor state membre și nici politicile poate ineficiente ale UE de stopare a imigrărilor ilegale. România nu poate fi Acarul Păun al Europei”, a mai atenționat RBL.
În opinia europarlamentarului Mihai Tudose, adevăratele motive ale refuzului Austriei sunt cu totul altele.
„Sunt alte argumente, de ordin politic, economic, pe care nu le pot spune acele state, public, pe masă”, a declarat fostul premier.
Printre românii care au luat atitudine se numără și juriști și economiști. Avocatul Gheorghe Piperea îndeamnă la boicot masiv.
„Cercetați câți refugiați ucraineni sunt primiți în Austria și veți avea explicația clară a refuzului Austriei de a primi România în Schengen.
De precizat că România a primit, direct sau în tranzit, mai mult de un milion de astfel de refugiați.
Reglementările europene nu permit staționarea pe mai mult de 90 de zile a unor asemenea refugiați, deci ei trebuie să ‘circule’ în țările membre ale UE pentru a respecta această regulă.
P.S.: în mod normal, românii ar trebui să boicoteze băncile, produsele, serviciile și turismul austriece.
Dar nu o vor face, pen’că-s ghiocei. Ca represalii, România nu ar mai trebui să închidă ochii la optimizările fiscale, tăierile de păduri și concesiunile petroliere neplătite de austrieci. Dar n-o va face. Nu cu Ciucă și Vergil în capu’ la guvern”, a declarat juristul pe pagina sa de Facebook.
De asemenea, avocatul Piperea amintește că atunci când vine vorba despre corupție, Austria nu este un stat ce trebuie ferit de această etichetă.
„Vă place că Austria nu vrea România în Schengen, deși a făcut din Viena capitala economică a României? Aplaudați? Bravo, continuați.
Ce nu știți, însă, este că legislația prevenției spălării banilor și finanțării terorismului ne face pe toți suspecți pentru că suntem cetățeni ai unei țări corupte și cu stat de drept firav. Inclusiv pe voi, oneștii care privesc România de sus, din vârful nasului, deși sunteți născuți, crescuți și educați aici.
Cum se aplică suspiciunile?
Doar pentru că sunt surse credibile ale zvonurilor la care are acces raportorul, de exemplu, banca.
Este “credibilă” inclusiv părerea proastă a cetățenilor despre propria țară.
Așa că dați-o înainte cu spor cu acuzațiile simpliste și generalizatoare că suntem o țară coruptă, un stat mafiot/eșuat, un popor fără Constituție, o populație organizată de FMI, în 1991, ca o corporație, o colonie etc.
Vă (ne) agravați stigmatul de suspecți tuturor și pe vecie.
Vă (ne) faceți rău tuturor.
Bravo, mersi, continuați”, a mai transmis avocatul.
Economistul Radu Soviani a trecut și el în revistă modul în care autoritățile de la București s-au comportat cu Austria, mult prea binevoitor.
„Lăsând falsul patriotism la o parte, eu cred că austriecii au toate motivele să se îndoiască de capacitatea unei clase politice de a securiza în mod real frontierele Schengen atâta timp cât această clasa politică:
* a stabilit redevențe pentru petrol și gaze, înghețate, pentru zeci de ani, în favoarea companiilor austriece;
* au vândut pe nimic principala companiei petrolieră a țării (împreună cu accesul pe nimic la resursele de petrol și gaze);
* au privatizat băncile românești către companii austriece FĂRĂ reevaluare de active, la prețuri mizerabile;
* au permis, prin BNR a cărei conducere a fost tot timpul numită politic și suborodonata, externalizarea profiturilor din sistemul bancar românesc, externalizare de credite, vânzare pe nimic (la 5% din valoare) a unor portofolii de credit ‘neperformante’ către tot soiul de ‘verișori’ din Austria;
* au permis că BNR să urmărească interesul acționarilor privați ai băncilor comerciale și să le maximizeze profitul, prin carteluri bancare;
* au permis și permit, prin ASF, inclusiv companiilor austriece să dubleze sau să tripleze peste noapte prețurile asigurărilor , în favoarea acționarilor privați (și austrieci) ai societăților de asigurare;
* au tratat problema reală a tăierilor ilegale drept păduri drept o oportunitate de corupție și de afaceri”, a notat Soviani, pe pagina sa de Facebook.