Astronomii au putut observa exoplaneta, nu direct, ci prin efectul produs asupra stelei ei: a blocat o parte din lumină, anunţă Observatorul Astronomic de la Galaţi.
Experţii Ovidiu Tercu şi Alex Dimitriu au adunat, timp de aproape două ore, câţiva fotoni emişi de acea stea. Fotonii au fost transformaţi în electroni şi salvaţi sub formă de imagini. După analiza imaginilor, s-a observat o curbă de lumină care arată trecerea unei planete prin faţa stelei sale, aflată la 665 ani lumină faţă de Pământ.
Planeta se numeşte HAT-P-27 b şi a fost descoperită în 2011 de către survey-ul HAT-Net şi este doar una din cele 760 de exoplanete confirmate până acum.
„HAT-P-27 b este o planetă care face parte din categoria de “jupiteruri fierbinţi” şi un an pe această planetă durează 3 zile terestre, iar steaua-mamă este o stea puţin mai mică decât Soarele, situată la 665 ani-lumină distanţă de Pământ, în constelaţia Fecioara.
Ca diametru, exoplaneta este cât Jupiter din sistemul nostru solar, dar are o densitate mult mai mică, de 66% din cea a lui Jupiter; HAT-P-27 b este o planetă pufoasă, care ar putea pluti pe apă, dacă am avea un ocean suficient de mare! Dar nu orice este pufos este şi plăcut, doarece temperatura la suprafaţa – impropriu spus, pentru că gigantele gazoase nu au o suprafaţă propriu-zisă – planetei depăşeşte 450 grade Celsius, peste punctul de topire al plumbului. De altfel, una din cauzele densităţii scăzute şi diametrului mare al planetei este temperatura, care face ca atmosfera să se dilate sub acţiunea radiaţiilor emise de către stea.
Orbitând la doar 6 milioane de km faţă de suprafaţa stelei (ca o comparatie, cea mai apropiată planetă de Soare în sistemul nostru solar, Mercur, orbitează la o distanţă medie de aproximativ 10 ori mai mare), cel mai probabil HAT-P-27 b este blocată gravitaţional, adică arată spre stea doar o singură parte, la fel cum noi vedem de pe Pământ doar o singură faţă a Lunii. Curenţii atmosferici extrem de fierbinţi ating viteze care ar face ca uraganele de pe Terra să pară o adiere de vară…”, scriu experţii pe site-ul Observatorului din Galaţi.