Românii care au depus bani la CEC înainte de 1989, pentru a-și cumpăra o Dacie, vor fi despăgubiți. Ce sumă le intră pe card dacă mai au carnetele prin sertare

Românii care au depus bani la CEC înainte de 1989 pentru achiziționarea unei Dacii vor fi despăgubiți de Guvern.
Filip Stan
27 apr. 2025, 12:35
Românii care au depus bani la CEC înainte de 1989, pentru a-și cumpăra o Dacie, vor fi despăgubiți. Ce sumă le intră pe card dacă mai au carnetele prin sertare

Statul român va despăgubi mai mulţi cetăţeni, cu mai bine de 30 de ani întârziere. Românii care, înainte de Revoluţie, au depus bani la CEC pentru a-şi putea cumpăra o Dacie, vor primi banii înapoi, printr-un ordin semnat de un secretar de stat din Ministerul Finanţelor, potrivit TVR Info.

Este vorba despre puţin peste 21.700 de lei, adică aproape 4.400 de euro, bani care abia acoperă avansul pentru o maşină nouă. Înainte, românii care visau să deţină un automobil Dacia, în special extrem de popularul model 1300, trebuia să deschidă un depozit special la CEC.

Limitele de retragere de la bancomat în 2025. Câți bani pot scoate românii de la Banca Transilvania, CEC Bank, Raiffeisen Bank sau BCR

Atunci când suma strânsă ajungea la aproximativ 80.000 de lei, oamenii erau înscrişi pe listele de aşteptare pentru a primi o maşină.

monitorul-oficial-partea-i-nr-344

„În vederea despăgubirii persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii și Consemnațiuni C.E.C. – S.A. în vederea achiziționării de autoturisme se aprobă prospectul de emisiune a titlului de stat seria BRD 2025/1 emis pe numele B.R.D.- Groupe Société Générale – S.A., în valoare nominală de 21.719,29 lei, prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Direcția generală de management al datoriei publice și fluxurilor de trezorerie va duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin. Emisiunea este formată dintr-un număr de 1 titlu de stat, iar valoarea nominală individuală a titlului de stat este egală cu valoarea individuală a despăgubirii”, se arată în ordinul semnat de ministrul de finanțe.

Potrivit documentului citat, MFP va vira suma în contul BRD, iar banca va vira sumele direct în conturile beneficiarilor desemnați, adică cei care și-au dovedit calitatea de deponenți CEC în scopul achiziționării de autoturisme.

„Azi la CEC un leu depui, mâine el va face pui!” Cât mai valorează în 2024 un carnet CEC din perioada comunistă

Mai sunt puţine rătăcite prin sertare la mai bine de 30 de ani de la Revoluţie, astfel că toate carnetele CEC de dinainte de 1989 se vând la preţuri frumoase.

Carnetele CEC din perioada comunistă, care cândva reprezentau o modalitate de economisire impusă de regim, sunt astăzi piese valoroase pentru colecționarii pasionați de istorie.

Vinul preferat al lui Nicolae Ceaușescu face furori în China! De ce le place chinezilor

În anii comunismului, Casa de Economii și Consemnațiuni (CEC) avea un rol central în administrarea banilor economisiți de populație.

Prin CEC, regimul dorea să educe populația, în ideea economisirii. Pentru îndeplinirea scopului cetățenii primeau carențele, așa cum sunt cele amintite anterior, prin care primeau depuneri de câte 100 de lei pentru toți nou-născuții din data de 31 octombrie, Ziua Mondială a economiei, rau organizate concursuri în școli, cu tematică economică, se învățau inclusiv poezii despre depunerile la CEC. Spre finalul anilor 1970, statul a înființat și Casa de Economii Școlare, pentru a atrage cât mai mulți elevi.

Pandișpanul săracului, desertul vedetă de pe vremea lui Ceaușescu. Rețeta este foarte simplu de pregătit

Aceasta era considerată o metodă de a încuraja economisirea și chibzuința, iar sloganuri precum „azi la CEC un leu depui, mâine el va scoate pui” erau inscripționate pe caietele școlare pentru a promova acest obicei chiar și în rândul copiilor.

Pe lângă carnetele pentru adulți, CEC a introdus și instrumente de economisire pentru elevi, precum „foile de economii” și timbrele aferente, care permiteau copiilor să strângă sume mici de bani.

Aceste foi erau completate cu timbre, iar odată completate, copiii puteau cere restituirea banilor sau eliberarea unui libret de economii.

La mai bine de trei decenii de la dispariția lor, acestea pot fi vândute pe diverse platforme online, precum Okazii sau OLX, pentru sume care variază între 22 și 150 de lei sau chiar mai mult, în funcție de starea carnetului și alte detalii specifice, potrivit Fatatik.

Cele mai valoroase carnete CEC sunt cele cu file necompletate, spun sursele din piață, iar prețurile acestora pot crește substanțial.

Printre cele mai căutate se numără carnetele folosite pentru achiziționarea mașinilor, în special a modelelor Dacia 1300, care erau vândute la prețuri inaccesibile pentru majoritatea oamenilor în perioada comunistă.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Trei zodii care își schimbă destinul până pe 10 mai. Regăsiri, împăcări și situații neașteptate pentru ele
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
Playtech.ro
Klaus Iohannis, generos înainte de alegerile prezidenţiale. Gestul făcut de fostul preşedinte faţă de un bătrân, pe stradă
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un român a făcut parte din echipa care a amenajat cripta Papei Francisc. Sicriul Sfântului Părinte a trecut prin mâinile sale
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Satul magic din inima României. Locul unde soarele răsare de două ori într-o zi
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
„Nu te voi uita niciodată, prieten drag!” Tudor s-a stins din viață în Marea Britanie, la doar 27 de ani. Prietenii săi cer acum ajutor pentru repatriere
Cancan.ro
Vedeta TV a murit la 44 ani din cauza unei infecții severe. Medicii i-au amputat piciorul, dar a fost prea târziu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut cel mai mare actor. Toată lumea îl plânge: Te vom păstra în amintirea noastră
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Dispar mai multe zile libere din Codul Muncii! Noua lege în Parlament face uitate multe mini-vacanțe
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre