Românii care au făcut rapelul au scăpat doar temporar de infectarea cu coronavirus. „E o cursă contra cronometru, toate mutațiile nu fac decât să modifice structura, trebuie să ne imunizăm rapid. Există studii care ne spun că aceste noi variante virale au nevoie de o cantitate de anticorpi neutralizanti mai mare. Virusul poate suferi o mutație care să afecteze iremediabil proteina spike.
Cel mai probabil da, va fi o a treia doză și se discută foarte intens dacă nu se va schimba și formă vaccinului, care să fie adaptată noilor variante virale. Ne interesează să obținem cei mai performanți anticorpi.
Acest lucru că se va schimba structura vaccinului nu trebuie să reprezinte un punct al teoriilor conspirațiilor, vaccinul gripal e modificat în fiecare an în funcție de variantele virale care circulă”, a spus medicul, potrivit digi24.ro.
Întrebat despre reacția pe care ar putea-o avea oamenii privind vaccinarea cu o a treia doză, el a răspuns că puterea exemplului va conta foarte mult: „Văzând că cei din jur au primit vaccin și n-au pățit nimic, că nu s-au îmbolnăvit, cu siguranță vor răspunde în mod favorabil acestei solicitări”.
CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, a declarat şi el recent că cei imunuzați cu vaccinul produs de compania pe care o conduce, în colaborare cu BioNTech, vor avea nevoie, cel mai probabil, de o a treia doză, adică de încă un rapel în termen de 12 luni de la vaccinarea completă. Bourla a mai spus că există posibilitatea ca oamenii să fie nevoiți să se vaccineze anual pentru a fi protejați împotriva noilor tulpini ale virusului.
„Este extrem de important să suprimăm grupul de persoane care pot fi susceptibile la virus”, a declarat Bourla, potrivit CNBC. CEO-ul companiei Pfizer a precizat că vaccinurile vor fi un instrument esențial în lupta împotriva noilor variante de coronavirus, care s-au răspândit la nivel global.
Cercetătorii încă nu știu cu exactitate cât durează protecția împotriva virusului după ce o persoană a făcut rapelul. Pfizer a declarat la începutul acestei luni că vaccinul său are o eficiență de peste 95% până la șase luni după efectuarea celei de-a doua doze. Și vaccinul Moderna, care utilizează o tehnologie similară cu cea folosită de Pfizer, s-a dovedit a fi eficient până la șase luni.
Datele Pfizer s-au bazat pe studiul a cel puțin 12.000 de participanți vaccinați. Cu toate acestea, cercetătorii spun că mai sunt necesare analize și studii pentru a determina dacă protecția durează și după cele șase luni de la rapelul cu vaccinul anticovid.
Încă de la finele lunii februarie, Pfizer şi BioNTech anunțau că testează o a treia doză din vaccinul anti-Covid-19, pentru a înţelege mai bine răspunsul imun împotriva noilor variante ale virusului SARS-CoV-2, precum cea britanică și cea apărută în Africa de Sud.
Un anunț similar a fost făcut la începutul acestei luni și de compania Moderna, care speră ca în această toamnă să aibă disponibilă o a treia doză, suplimentară, pentru vaccinul anti-Covid pe care îl produce. Potrivit directorului general al companiei farmaceutice americane, Stephane Bancel, doza ar fi menită să ofere o mai mare protecție împotriva Covid-19.