Românii care câştigă sub 2.900 de lei brut pe lună nu vor mai plăti comisioane la bănci

Plafonul până la care consumatorii sunt considerați vulnerabili și scutiți de la plata comisioanelor bancare pentru conturi curente și tranzacții asociate a fost dublat la două salarii minime brute, prin decizie a deputaților din Comisia de buget, finanțe și bănci, ca amendament la proiectul de lege privind conturile de plăți. Raportul comisiei va fi transmis plenului spre aprobare, înainte să fie trimis președintelui Klaus Iohannis spre promulgare.
Filip Stan
12 oct. 2017, 06:16
Românii care câştigă sub 2.900 de lei brut pe lună nu vor mai plăti comisioane la bănci

Proiectul de lege, elaborat de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), reprezintă o transpunere a Directivei europene 92/2014, efectuată cu întârziere de 1 an de către România. Directiva are ca scop principal să crească accesul populației la serviciile de plată, în condițiile în care doar 6 din 10 români au un cont bancar, iar ANPC și Parlamentul au adăugat o serie de gratuități, îndeosebi pentru consumatorii vulnerabili. Deputații au modificat și definiția consumatorilor vulnerabili, considerați anterior ca fiind persoane care câștigă lunar sub un salariu minim brut (1.450 de lei în prezent), introducând o nouă definiție, respectiv cei care câștigă sub două salarii minime brute, mai exact 2.900 de lei sau 2.036 de lei net.

“Consumatorul vulnerabil din punct de vedere financiar este cel al cărui venit lunar nu depășește echivalentul a două salarii de bază minime brute pe țară sau al cărui venit din ultimele 6 luni nu depășește echivalentul a două salarii de bază minime brute pe țară garantate în plată cumulat pentru ultimele șase luni”, se arată în forma modificată a proiectului de lege. Acești consumatori nu vor plăti comisioane pentru deschiderea, închiderea și administrarea conturilor curente, pentru depunerea de fonduri în contul de plăți și nici pentru retragerile de numerar de la ghișeele sau bancomatele băncilor din România. Aceste conturi sunt definite drept conturi de bază, dar oferă aproape toate operațiunile necesare unei persoane fizice. De asemenea, sunt scutite la plată și primele 10 operațiuni de debitare directă, de plată cu cardul și online sau de transfer de credit oriunde pe teritoriul Uniunii Europene, în timp ce restul operațiunilor vor fi comisionate la un nivel rezonabil, scrie Profit.ro.

Reprezentanții Băncii Naționale, prezenți la ședința Comisiei, au arătat că 70% din populația României câștigă sub nivelul a două salarii minime, având în vedere că diferența devine foarte mică în raport cu salariul mediu pe țară. “Această modificare ar crește foarte mult baza de clienți vulnerabili. Iar comisioanele sunt gratuite. Vor fi costuri mult mai mari pentru sistemul bancar”, susțin și reprezentații Asociației Române a Băncilor. Bogda Preda, directorul de comunicare al Consiliului Patronatelor Bancare din România, spune că aceste costuri vor fi transferate tot către clienții băncilor. Viorel Ștefan, președintele Comisiei, spune că propunerea a fost primită de la deputații din Comisia de industrii, care au apreciat că un salariu minim brut pe țară reprezintă prea puțin. Comisia a mai adoptat și un amendament prin care băncile vor fi obligate să pună comisioane rezonabile și la conturile și plățile în euro, integrate în sistemul SEPA.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Mai mulți bani pentru copiii din România din 1 ianuarie 2025! Guvernul a decis cu cât cresc alocațiile
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Divorț zguduitor în lumea mondenă din România! Celebrul cântăreț s-a despărțit de soție după 20 de ani
Capital.ro
Obligatoriu pentru cei care au permis de conducere! Trebuie să prezinte aceste documente
Playtech.ro
Ce diferență este între ambulanță și SMURD. E vorba de...
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
„Le ordonă atacuri fără speranță”. Trupele nord-coreene au suferit pierderi masive pe frontul din Ucraina, anunță Casa Abă
wowbiz.ro
Radu Ille și soția lui divorțează după două decenii de căsnicie! Cei doi au depus deja actele
Spynews
Scandal de proporții la locul de joacă al lui Brigitte Pastramă! Decizia vedetei i-a revoltat pe clienți: ”M-au amenințat că mă distrug”
Spynews
Cuza și-a asumat relația cu noua iubită! Prima poză oficială cu femeia din viața prezentatorului de la Neatza / FOTO
Evz.ro
Omul cel mai gras din istorie. Un caz medical fără precedent
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Ei sunt pensionarii care vor primi în plus 720 de lei la pensie. Măsura ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2025
Cancan.ro
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Devine interzis în toată România. Klaus Iohannis a promulgat legea pe final de mandat
StirileBZI
Nu se mai dau 1.400 de lei! Banii se taie de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Sofia, Teodora și Constantin au ars de vii în mașină! Detalii șocante despre ultimele clipe de viață
substantial.ro
Vinicius Jr a câștigat premiul pentru cel mai bun jucător la Dubai Globe Soccer Awards
MediaFlux
NU MAI CRESC PENSIILE! GUVERNUL a DECIS OFICIAL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă