„Cu toate că românii visează la destinaţii dintre cele mai diverse, de la ţările vecine şi până la plaje exotice, Crăciunul este sărbătoarea pe care preferă să o petreacă acasă. Cu toate acestea, aproape 60.000 de români aleg să meargă de Crăciun într-un hotel sau o pensiune”, a declarat Dragoş Răducan, videpreşedintele FPTR.
Din estimările federaţiei, cheltuielile cu cazarea şi masa vor depăşi 36 de milione de lei (peste opt milioane de euro).
Cele mai solicitate structuri de cazare sunt pensiunile rurale, unde gradul de ocupare depăşeşte 80%, fiind aşteptaţi aproximativ 28.000 de turişti. Costul mediu al unui pachet la pensiune este de 550 de lei.
Pe locul următor în topul preferintelor se află staţiunile montane, unde sunt asteptaţi peste 18.000 de turişti, care nu vor ocupa însă mai mult de jumătate din locurile de cazare. Tarifele percepute sunt cuprinse între 350 şi 700 de lei de persoană, în funcţie de gradul de confort şi numărul de zile de sejur.
În staţiunile balneo au fost vândute aproximativ 10.000 de locuri, la fel ca în Bucureşti, pe litoral vor merge aproximativ 100 de turişti, iar în Deltă în jur de 80. „Turismul extern are o pondere foarte mică în opţiunile românilor pentru Crăciun. Doar câteva sute de turişti români se vor afla în această perioadă în vacanţă în străinătate, în diferite destinaţii sau în circuite”, a mai spus Răducan.
El estimează o creştere cu 15% a numărului de turişti în staţiunile interne faţă de anul trecut. „Sunt din ce în ce mai mulţi români care nu mai vor ca de Crăciun să stea acasă şi să gătească”, a mai spus el.