Peste 10.000 de vouchere sociale au fost blocate de autorităţi deoarece beneficiarii au cumpărat cu ele tutun şi alcool, a anunţat Marcel Boloş, ministrul Proiectelor Europene. Iar persoanele care nu folosesc voucherele corect riscă să fie amendate cu sume de până la 6.500 de lei
Experţii spun, totuși, că din coşul de cumpărături fac parte acele produse pe care oamenii le consideră necesare, fiind o decizie personală pe ce decid să dea banii. Amenzile nu sunt o soluţie, spun ei, ci doar „vor adânci sărăcia şi stigma faţă de persoanele vulnerabile”.
„Nu se poate generaliza folosirea cardurilor doar pentru produse de tutun şi alcool. Ne aşteptam să existe astfel de cazuri, motiv pentru care în Ordonanţa care a fost aprobată, am şi introdus un capitol de sancţiuni, încât astfel de lucruri să le putem sancţiona”, a declarat Boloş.
Sociologul Alfred Bulai consideră că este o „decizie politică să spui că oferi bani doar pentru anumite produse” având în vedere că „din coşul de cumpărături fac parte acele produse pe care oamenii le consideră necesare, fiind o decizie, bineînţeles, personală”.
De asemenea, psihologul Mihai Copăceanu explică că pentru unii oameni alcoolul şi ţigările sunt mai importante decât hrana. „În cazul persoanelor dependente de o substanţă, preocuparea acesteia devine o prioritate zilnică, indiferent de resursele pentru hrană. Dacă voucherele sociale se adresează persoanelor aflate în situaţii de deprivare materială sau risc de sărăcie, la această categorie consumul de substanţe este mai frecvent”.
„Ministrul să prevină astfel de situaţii care nu sunt excepţii. Ar fi trebuit să adopte măsuri care să împiedice din start achiziţionarea de substanţe precum tutunul şi alcoolul, cu alte cuvinte să se asigure că ajutorul social şi-a atins scopul”, a continuat el. Specialistul propune să fie invitați sociologii şi psihologii în echipa de lucru legislativă a unor astfel de proiecte, potrivit Adevărul.
Și sociologul Gelu Duminică spune că amenda nu e o soluție fiindcă oamenii eligibili pentru aceste vouchere nu au cum să o plătească şi că astfel „se va adânci sărăcia şi stigma” faţă de persoanele vulnerabile.
Alfred Bulai împărtăşeşte aceeaşi părere şi descrie amenzile ca pe o „aberaţie” deoarece cei care primesc aceste vouchere au un venit mic şi nu ar avea cum să plătească acea sumă.
Citește și Vouchere alimente 2022. Lista magazinelor în care poţi folosi tichetele sociale de 250 de lei