Interesul pentru apartamentele care se închiriază în regim hotelier a crescut simțitor, peste un milion de turiști cazându-se în primele zece luni din an în astfel de locuințe pentru că dau mai puțin decât la un hotel. Totuși, această activitate nu este lipsită de riscuri.
Citește și: Centralele de apartament vor fi interzise. Lovitură pentru sute de mii de români
Turiștii preferă să închirieze apartamente în regim hotelier din cazua costurilor mai mici decât la o unitate de cazare avizată. Însă, cei mai mulți proprietari închiriază la negru și nu plătesc taxe la stat pentru încasările lor. De anul viitor, cei care nu au documentele legale, cum ar fi un certificat de clasificare, nu vor mai putea promova locuințele de închiriat pe platformele de profil. Noile reguli decise atât la nivel național, cât și european, vor fi adoptate în curând. Alexandru Panait, proprietar, explică:
„Pot avea acces la apartamentul meu de fiecare dată când am nevoie în interes personal. Venitul este mai mare, este un rulaj mult mai productiv decât dacă l-aș fi închiriat în mod normal”, a explicat, pentru Pro TV, Alexandru Panait, proprietar de apartament închiriat în regim hotelier, pentru care cere 350 de lei pe noapte.
Alexandru și-a închiriat locuința în baza clasificării emise de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. La nivel național, în acest an, au fost eliberate doar puțin peste 1.000 de astfel de certificate. Însă numai în primele 10 luni ale acestui an peste un milion de turiști români și peste 120.000 de străini s-au cazat în aceste unități de cazare, potrivit Institutului Național de Statistică.
În București, de exemplu, la momentul actual, pot fi închiriate aproape 700 de locuințe în regim hotelier, potrivit site-urilor de profil. Totuși, turiștii caută să se cazeze în Centrul istoric al Capitalei pentru că sunt mai aproape de atracțiile turistice, de distracție, dar și de metrou, iar în această perioadă, și de Târgul de Crăciun.
„Prețurile variază extraordinar de mult în funcție de numărul de persoane, în funcție de locație. De exemplu, prețul pentru un apartament în centrul vechi poate să fie între 300-350 sau 400 de lei în funcție de cum este amenajat”, a explicat Pompei Mititean, agent imobiliar.
„Pe noi ne deranjează cei care nu sunt clasificați sub nici o formă și nu plătesc taxe și impozite pentru că atunci își pot permite tarife mici neoferind, însă, siguranță și uneori nici condițiile pe care le impune o clasificare”, susține și Dragoș Răducan, președintele Federației patronatelor din turismul românesc.
Din 2024, pentru a opri acest fenomen, autoritățile au decis că proprietarii vor putea să își promoveze locuințele pe platformele de profil doar dacă au un document oficial de clasare.
„Procesul de acreditare se face într-un timp foarte scurt, primește certificatul de clasificare și întră în legalitate. Astfel încât venim în întâmpinarea turiștilor în primul rând, care pot să aleagă din spațiile clasificate”, a adăugat și Lucian Rus, secretar de stat Ministerul Economiei.
Cei care nu respectă regula riscă amenzi de până la 50.000 de lei, plus plata taxelor din urmă pentru banii nedeclarați.