Românii care muncesc în străinătate mai mult de 6 luni vor trece obligatoriu pe la ANAF

Viitorul cod fiscal pare-cel putin la o prima evaluare-mai exigent decat actuala legislatie fiscala in ceea ce priveste stabilirea rezidentei fiscale a persoanele fizice din Romania, care se deplaseaza in strainatate pentru o perioada mai mare de 6 luni. Astfel, se reglementeaza situatiile de impozitare pentru un cetatean roman care, desi are domiciliul in tara, faptic acesta locuieste de facto si realizeaza venituri in alte state. La fel de importanta este si situatia persoanelor straine care sosesc in Romania si indeplinesc conditiile de asimilare a rezidentei fiscale in tara noastra.
Iulian Tudor
30 sept. 2015, 12:08
Românii care muncesc în străinătate mai mult de 6 luni vor trece obligatoriu pe la ANAF

Desigur, se impune stabilirea unei rezidente fiscale a unei persoane fizice pentru a stabili carui stat ii revine dreptul legitim de incasare a impozitelor aferente veniturilor realizate de o persoana fizica, scrie hotnews.ro. Din aceasta perspectiva, este chiar in interesul persoanei fizice sa-si stabileasca cu certitudine tara de rezidenta fiscala. Cel putin la nivel de doctrina, o persoana fizica nu poate sa fie rezidenta fiscal – pe parursul unui an fiscal – decat intr-un singur stat, exceptiile in acest sens fiind generate de situatia in care statele nu se pun de acord asupra stabilirii rezidentei fiscale a unei persoane si urmeaza proceduri de mediere.

Citeşte şi NOUL COD FISCAL. Biserica scapă de taxe şi impozite

Cand este rezidenta fiscal o persoana fizica in Romania, conform viitorului Cod fiscal, ce va intra in vigoare de la 01 ianuarie 2016 ?

Este considerata persoana fizica rezidenta fiscal in Romania orice persoana fizica – indiferent de cetatenia pe care o are – care indeplineste cel putin una dintre urmatoarele conditii:
a) are domiciliul in Romania;
b) centrul intereselor vitale ale persoanei este amplasat in Romania;
c) este prezenta in Romania pentru o perioada sau mai multe perioade care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, care se incheie in anul calendaristic vizat;
d) este cetatean roman care lucreaza in strainatate, ca functionar sau angajat al Romaniei intr-un stat strain;

Noi obligatii de inregistrare fiscala la A.N.A.F. reglementate chiar de Codul fiscal
Pentru urmarirea acestor situatii – si, mai ales, pentru stabilirea modului de impozitare a veniturilor realizate de aceste persoane – sunt introduse la art. 59 alin. (4) – (7) din Legea nr. 277/2015 noul Cod fiscal, mai multe reguli de impozitare. In acest sens, persoanele fizice trebuie sa depuna la autoritatea fiscala competenta declaratii fiscale privind stabilirea rezidentei fiscale in Romania sau renuntarea la rezidenta fiscala in Romania.

Textul normativ:

Persoana fizica nerezidenta, care a indeplinit pe perioada sederii in Romania conditiile de rezidenta potrivit art. 7 pct. 28 lit. b) sau c)…(are centrul intereselor vitale in Romania sau este prezent in tara mai mult de 183 zile intr-un an), va fi considerata rezidenta in Romania pana la data la care persoana fizica paraseste Romania. Aceasta persoana are obligatia completarii si depunerii (la autoritatea fiscala competenta din Romania) a formularului prevazut la art. 230 alin. (7), in termen de 30 de zile inaintea plecarii din Romania pentru o perioada sau mai multe perioade de sedere in strainatate care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, si nu va mai face dovada schimbarii rezidentei fiscale intr-un alt stat.

Persoana fizica rezidenta romana, cu domiciliul in Romania, care dovedeste schimbarea rezidentei intr-un stat cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri, este obligata in continuare la plata impozitului pe veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei, pana la data schimbarii rezidentei sale fiscale. Aceasta persoana are obligatia completarii si depunerii la autoritatea competenta din Romania a formularului prevazut la art. 230 alin. (7), cu 30 de zile inaintea plecarii din Romania pentru o perioada sau mai multe perioade de sedere in strainatate care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, si va face dovada schimbarii rezidentei fiscale intr-un alt stat.

Rezidentii statelor cu care Romania are incheiate conventii de evitare a dublei impuneri trebuie sa isi dovedeasca rezidenta fiscala printr-un certificat de rezidenta emis de catre autoritatea fiscala competenta din statul strain sau printr-un alt document eliberat de catre o alta autoritate decat cea fiscala, care are atributii in domeniul certificarii rezidentei conform legislatiei interne a acelui stat. Acest certificat/document este valabil pentru anul/anii pentru care este emis.

Citeşte şi Un tânăr de 35 de ani s-a sinucis după un control ANAF. A lăsat şi un bilet de adio

Persoana fizica rezidenta romana, cu domiciliul in Romania, care dovedeste schimbarea rezidentei intr-un stat cu care Romania nu are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri este obligata in continuare la plata impozitului pe veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei, pentru anul calendaristic in care are loc schimbarea rezidentei, precum si in urmatorii 3 ani calendaristici. Aceasta persoana are obligatia completarii si depunerii la autoritatea competenta din Romania a formularului prevazut la art. 230 alin. (7), cu 30 de zile inaintea plecarii din Romania pentru o perioada sau mai multe perioade de sedere in strainatate care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive.

Formularul indicat la art. 230 alin. (7) din noul cod fiscal – Machetele Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania si Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania se stabilesc prin norme. Aceasta procedura este valabila si aplicabila si in prezent si este reglementata de Ordinul nr. 74 / 2012, privind stabilirea rezidentei fiscale a unei persoanei fizice.

In loc de concluzie: Nimeni nu poate invoca necunoasterea legii. Daca va aflati in una din situatiile descrise anterior, e necesar sa detineti documentele justificative, pentru a evita astfel riscurile recalificarii fiscale a rezidentei fiscale.

Nota: cei doi consultanti fiscali autori ai articolului se delimiteaza de orice fel de actiuni politice sau propagandistice, exprimandu-si viziunea proprie asupra efectelor viitoarei legislatii fiscale. Opiniile lor reprezinta punctul personal de vedere.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Horoscop Camelia Pătrășcanu pentru a doua zi de Crăciun. Ce se întâmplă cu Gemenii și Racii
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. Avocata sa a anunțat în direct: Acum am primit...
Playtech.ro
Când se servesc piftia și sarmalele la masa de Crăciun, de fapt. Ora ideală la care trebuie consumate
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Veste năucitoare pentru proprietarii de mașini. Vor trebui să plătească bani grei de la 1 ianuarie
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Cel mai nou cuplu din showbiz! Ireal cu cine s-a cuplat Fulgy, fiul Clejanilor 😲
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Cine este Cristela Georgescu, de fapt. S-a aflat ce a făcut soția lui Călin Georgescu
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Amnistia fiscală aduce 6,24 miliarde lei la bugetul statului
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?