Românii care pot lucra de acasă prin lege. Au dreptul la 8 zile pe lună. În plus, lista cu boli pentru care ai automat 7 zile de concediu

Consiliul Economic și Social a aprobat recent un proiect legislativ ce vizează modificarea și completarea Legii Codului Muncii din România.
Filip Stan
22 iun. 2024, 17:07
Românii care pot lucra de acasă prin lege. Au dreptul la 8 zile pe lună. În plus, lista cu boli pentru care ai automat 7 zile de concediu

Angajaţii pot avea mai multe zile libere, de concediu medical sau cu muncă remote. Potrivit acestui proiect, părinții care se confruntă cu provocările îngrijirii unui copil cu handicap vor beneficia de dublarea perioadei lunare de telemuncă. Această extindere a perioadei de lucru de la domiciliu sau din altă locație permite părinților să își îngrijească mai eficient copiii în nevoie, fără a fi nevoiți să își neglijeze responsabilitățile profesionale.

Proiectul legislativ conține patru prevederi-cheie, toate avizate de Consiliul Economic și Social, deoarece nu afectează bugetul public sau activitatea firmelor. Printre acestea, se numără posibilitatea ca părinții să practice telemunca timp de 8 zile pe lună, față de cele 4 zile prevăzute în legislația actuală.

Minivacanţă Rusalii 2024. Alte zile libere pentru români, weekend prelungit

De asemenea, vârsta copiilor cu handicap pentru care părinții pot solicita telemuncă va fi extinsă până la 18 ani, de la vârsta actuală de 11 ani. Mai mult, părinții care au mai mult de un copil cu handicap vor beneficia de două zile suplimentare de telemuncă pentru fiecare copil în plus.

Copiii cu handicap necesită o îngrijire specială
Motivația din spatele acestor modificări este una profund umană și necesară. Copiii cu handicap necesită o îngrijire specială, atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional.

Minivacanță Rusalii 2024. Oferte speciale pe litoralul românesc, câți bani ar trebui să scoți din buzunar la un hotel de patru stele cu all-inclusive

Conform notei de fundamentare a proiectului, timpul necesar pentru îngrijirea unui astfel de copil este semnificativ mai mare în comparație cu cel necesar pentru un copil fără handicap. De asemenea, diferențele în dezvoltarea fizică și mentală între un copil cu handicap și unul fără sunt considerabile.

De exemplu, în cazul copiilor cu autism, vârsta biologică nu corespunde întotdeauna cu cea mentală, ceea ce necesită o atenție și o îngrijire suplimentară.

Zile libere 2024:

23 iunie – Rusalii, duminică,
24 iunie – a doua zi de Rusalii, luni,
15 august – Adormirea Maicii Domnului, joi,
30 noiembrie – Sfântul Andrei, sâmbătă,
1 decembrie – Ziua Națională a României, duminică,
25 decembrie – prima zi liberă de Crăciun, miercuri,
26 decembrie – a doua zi de Crăciun, joi.

 

Se acordă direct șapte zile de concediu medical. Lista de boli pentru care medicul de familie poate acorda liberele

Potrivit noului Ordin, după cele 7 zile inițiale, prelungirea concediului medical pentru aceste afecțiuni poate fi realizată numai de medicul specialist. Lista bolilor pentru care medicul de familie acordă direct 7 zile de concediu medical este următoarea:

Amibiaza (dizenterie amibiană);
Antraxul;

Bruceloza;
Difteria;

Febra butonoasă;
Febra galbenă;

Febrele paratifoide A, B, C;
Febra Q;

Febra recurentă;
Febra tifoidă;

Citește și: Tusea de 100 de zile face ravagii în Europa. Este extrem de periculoasă pentru bebeluși și pentru vârstnici

Filarioza, dracunculoza;
Hepatita virală acută;

Holera;
Infecția gonococică;

Infecția HIV;
Leishmaniozele;

Lepra;
Leptospiroza;

Limfogranulomatoza inghinală benignă;
Malaria;

Meningita meningococică și meningococemia;
Morva, melioidoza;

Ciuma;
Poliomielita și alte neuroviroze paralitice;

Psitacoza-ornitoza;
Rabia;

Scarlatina;
Sifilisul;

Șancrul moale;
Tetanosul;

Tifosul exantematic;
Tuberculoza (toate formele și localizările);

Tularemia;
Tusea convulsivă;
COVID-19.

Citește și: Florin Piersic: „Vă dau o veste, sunt viu! Vă iubesc, vreau să ajung mai repede pe scenă! Ţineţi-mă aproape, pentru că mai am de spus multe poveşti”

Pentru celelalte afecțiuni, concediul medical de 7 zile se acordă în două etape: 4 zile inițiale, urmate de încă 3 zile, cu necesitatea unei noi vizite la medic. Dacă pacienții necesită mai mult de 7 zile de concediu medical, prelungirea acestuia poate fi efectuată doar de către medicul specialist.

Ordinul pentru modificarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate a fost publicat în Monitorul Oficial săptămâna trecută. Acesta subliniază importanța gestionării corecte a concediilor medicale și clarifică atribuțiile medicilor de familie și ale medicilor specialiști în acest proces.

„Medicii de familie au dreptul de a elibera certificate de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă cu durata de cel mult 7 zile calendaristice, pentru un episod de boală, în cel puțin două etape, din care prima etapă este de maximum 4 zile calendaristice”, se arată în Ordinul comun. Excepție fac doar bolile infectocontagioase din grupa A și cazurile de izolare conform Legii nr. 136/2020.

Această reglementare vine în întâmpinarea necesităților pacienților și a cadrelor medicale, oferind un cadru clar și structurat pentru acordarea concediilor medicale.

Citește și: Mihai Albu, noi dezvăluiri despre starea de sănătate! Cum se simte creatorul de modă, după ce a fost operat de cancer. „O să mai stau în așteptare și cu frică”

ZILE LIBERE 2024. Liberele speciale pentru evenimente familiale: căsătorie, deces, nașterea unui copil. Ce prevede Codul Muncii

ZILE LIBERE 2024. Potrivit  legislației în vigoare atât în Codul Muncii, cât și contractul colectiv de muncă aplicabil  prevăd o serie de zile libere legale. Conform art. 139 din Codul Muncii, zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează includ o serie de date importante în Romînia, cum ar fi 1 și 2 ianuarie pentru Anul Nou, 1 mai pentru Ziua Muncii, 1 decembrie pentru Ziua Națională și altele.

Citește și: Cât te costă să ții Postul Paștelui în 2024. Lista prețurilor principalelor alimente care se consumă în această perioadă

Față de aceste zile libere prevăzute de Codul Muncii, contractul colectiv de muncă poate stabili și alte zile libere. Angajații pot beneficia de zile libere plătite pentru diverse evenimente speciale în familie sau alte situații prevăzute de lege prin regulamentul intern al companiei.

În cazul unor evenimente familiale precum căsătoria se oferă 5 zile libere, pentru căsătoria unui copil al salariatului se oferă 2 zile libere, iar pentru nașterea unui copil 5 zile, la care se mai adaugă 10 zile dacă tatăl copilului a urmat un curs de puericultură.

Există și situații mai puțin fericite în care angajații pot beneficia de zile libere plătite conform contractului colectiv. Decesul soțului/soției, copilului, părinților, socrilor – 3 zile, decesul bunicilor, fraților, surorilor – 1 zi.

Pentru schimbarea locului de uncă cu mutarea domiciliului în altă localitate se oferă 5 zile libere.

Citește și: Câți bani câștigă un psiholog în România. Salariile sunt extrem de atractive pentru tinerii care vor să se apuce de facultate

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță se căsătoresc! Dana Budeanu a spus când va avea loc nunta
Fanatik.ro
Cele 4 zodii lovite de neșansă în prima jumătate a lunii iulie. Norocul le ocolește
Capital.ro
15 ani de închisoare. Legea a intrat în vigoare astăzi, 1 Iulie
Playtech.ro
ȘOC! Ce spune Emily Burghelea despre ACCIDENTUL cumplit care a DESFIGURAT-O
DailyBusiness
Bucureștenii nu au apă caldă! Care sunt zonele afectate
Adevarul
Armata lui Kim Jong Un era să-și distrugă propria Capitală. Ce s-a întâmplat cu o rachetă trasă de la 100 de km de Phenian
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Cine conduce România, de fapt. Dezvăluiri explozive ale unui miliardar
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe net! Chiloții minusculi au lăsat la vedere TOT. Ce posterior apetisant are
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de la EURO!
wowbiz.ro
Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare
Cancan.ro
Emily Burghelea a filmat momentul în care a fost la un pas să-și piardă viața. VIDEO ȘOCANT
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Tichetele de masă și indemnizația de hrană nu vor fi incluse calculul pragului de 4.000 de lei. Anunțul făcut de Guvernul României
Capital.ro
Codul rutier 2024. Se introduce un nou sistem în România. Șoferii vor primi amenzile acasă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
stirilekanald.ro
Polițistă din penitenciar, filmată în timp ce se iubește cu un deținut periculos, în celula acestuia
substantial.ro
FRANȚA SE CALIFICĂ ÎN SFERTURILE EURO 2024 DUPĂ O VICTORIE CU BELGIA
MediaFlux
ION ILIESCU, ANUNȚ IMPORTANT! Doliu în ROMÂNIA
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?