Românii care refuză CARDUL de SĂNĂTATE au o alternativă

Alternativa pentru cei care refuză cardul de sănătate din motive religioase sau de conștiință va fi o adeverință de asigurat valabilă trei luni de la emitere, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea.
Iulian Tudor
28 ian. 2015, 12:32
Românii care refuză CARDUL de SĂNĂTATE au o alternativă

Proiectul de act normativ conține și propunerea CNAS ca adeverința de asigurat, valabilă trei luni de la emitere, să fie alternativa pentru cei care refuză cardul din motive religioase sau de conștiință. Pentru obținerea acestei adeverințe, asiguratul va depune o declarație pe propria răspundere că refuză cardul de sănătate din motive religioase sau de conștiință și va depune cardul de sănătate, în cazul în care i-a fost distribuit. Menționăm faptul că această alternativă presupune deplasarea periodică a asiguratului la casa de asigurări pentru a solicita adeverința de asigurat. Cardurile nerecepționate sau returnate de către asigurații care le refuză vor rămâne la casa de asigurări, de unde le pot ridica oricând, în cazul în care revin asupra deciziei„, a precizat Ciurchea, potrivit Agerpres.

Ciurchea a menționat că la CNAS au depus cereri prin care refuză cardul aproximativ 4.000 de persoane.

El a subliniat faptul că acest card de sănătate nu intră în contradicție cu nicio religie și nu conține date medicale și nici nu are date care să pună sănătatea în pericol, „nu emite radiații și nici unde de șoc”.

Asiguratul primește un card pe care sunt inscripționate doar datele de identificare în sistem. El poate fi folosit în această formă sau posesorul lui poate opta pentru inscripționarea unui minim de date medicale. Cardul național de sănătate are rolul de a confirma calitatea de asigurat într-un mod mult mai rapid și de a valida, în vederea decontării din fondul de sănătate, servicii medicale reale de care a beneficiat asiguratul„, a explicat Vasile Ciurchea.

Potrivit șefului CNAS, proiectul de hotărâre de guvern care conține normele metodologice de aplicare a cardului național de sănătate s-a aflat în dezbatere publică și va fi analizat și supus aprobării în ședința de Guvern de miercuri.

„Acest proiect de act normativ prevede utilizarea cardului național de sănătate în paralel cu actualul sistem de validare a serviciilor medicale, în perioada 1 februarie — 31 martie 2015. În acest fel, se va asigura accesul la servicii medicale și celor aproximativ 800.000 de asigurați care încă nu au intrat în posesia cardului”, a spus Vasile Ciurchea.

Potrivit acestuia, începând cu data de 1 aprilie 2015, cardul național de sănătate va deveni unicul instrument de validare a serviciilor medicale.

Ciurchea a precizat că nimeni nu va rămâne fără servicii medicale de la 1 februarie, chiar dacă de la acea dată nu a intrat în posesia cardului.

„Cardurile naționale de sănătate nedistribuite și predate de către operatorul de servicii poștale la casele de asigurări de sănătate sunt distribuite asiguraților de către casele de asigurări de sănătate, fie prin prezentarea acestora la sediul casei de asigurări de sănătate la care este luat în evidență asiguratul, fie prin intermediul medicilor de familie, cu ocazia primei prezentări în vederea acordării unui serviciu medical”, a susținut președintele CNAS.

El a declarat că începând de săptămâna trecută sute de medici de familie au solicitat preluarea cardurilor pentru asigurații din listele lor.

Vasile Ciurchea a ținut să precizeze că pentru acei asigurați care nu sunt înscriși pe lista unui medic de familie cardurile de sănătate se eliberează la sediul casei de asigurări în evidența căreia se află.

„Pacienții nu trebuie să își lase cardurile la niciun furnizor de servicii medicale”, a atenționat președintele CNAS, care a spus că deja mai mult de 500.000 de pacienți și-a folosit cardurile.

În cazul în care cineva își va pierde cardul, îl va distruge sau își va schimba numele, se poate elibera un alt card, dar contra cost, care va ajunge la asigurat în termen de 30 de zile prin poștă.

„În această situație este stabilită o procedură simplificată, care presupune un singur drum la casa de asigurări pentru a depune o cerere-tip, copie de pe CI și actele doveditoare pentru plata contravalorii cardului și a cheltuielilor de distribuire prin servicii poștale. Plata se va efectua la sediul casei de asigurări iar cheltuielile sunt identice cu cele efectuate de CNAS și MS pentru primul card. Mai exact, costul de producție al cardului este de 2,2 euro + TVA, iar costul de distribuire este de 2,74 lei + TVA. După depunerea documentelor, asiguratul va primi acasă, în termen de 30 de zile, noul card. Între timp, cardul va apărea inactiv în sistem, iar asiguratul va beneficia de servicii medicale în baza unei adeverințe de înlocuire a cardului de sănătate”, a arătat Vasile Ciurchea.

El a susținut că procesul de tipărire și de distribuire a cardului de sănătate va continua și după 1 februarie și 1 aprilie pentru asigurații care vor împlini în viitor vârsta de 18 ani și/ sau dobândesc calitatea de asigurat. Până la primirea cardului de sănătate, aceste persoane vor beneficia de servicii medicale în baza unei adeverințe care înlocuiește cardul, valabilă nu mai mult de 30 de zile de la emiterea acestuia.

„După ce proiectul de HG va fi aprobat, va fi emis un Ordin de președinte CNAS care va conține reglementările referitoare la modul de eliberare a cardului duplicat”, a adăugat președintele CNAS.

El a mai afirmat că persoanele care călătoresc în străinătate pot solicita cardul european la casa de asigurări de sănătate și a precizat că cel național se folosește doar pe teritoriul țării.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Planta care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Se spune că aduce energia pozitivă în familie, dar și prosperitatea
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
Playtech.ro
Partea mașinii de spălat pe care sigur nu ai curățat-o niciodată, dar e plină de mucegai. Aici se strânge cea mai multă mizerie
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Asalturi neobișnuite în jurul Pokrovsk. De ce folosesc rușii mașini civile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Gabriela Oțil, de la spital, la bal. Unde a mers să se relaxeze
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Volkswagen va reduce bonusurile managerilor și salariile vor scădea cu 10% în următorii doi ani
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Trupele speciale germane au trăit ”șocul vieții”: românul și portbagajul misterios