Românii care refuză CARDUL de SĂNĂTATE au o alternativă

Alternativa pentru cei care refuză cardul de sănătate din motive religioase sau de conștiință va fi o adeverință de asigurat valabilă trei luni de la emitere, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea.
Iulian Tudor
28 ian. 2015, 12:32
Românii care refuză CARDUL de SĂNĂTATE au o alternativă

Proiectul de act normativ conține și propunerea CNAS ca adeverința de asigurat, valabilă trei luni de la emitere, să fie alternativa pentru cei care refuză cardul din motive religioase sau de conștiință. Pentru obținerea acestei adeverințe, asiguratul va depune o declarație pe propria răspundere că refuză cardul de sănătate din motive religioase sau de conștiință și va depune cardul de sănătate, în cazul în care i-a fost distribuit. Menționăm faptul că această alternativă presupune deplasarea periodică a asiguratului la casa de asigurări pentru a solicita adeverința de asigurat. Cardurile nerecepționate sau returnate de către asigurații care le refuză vor rămâne la casa de asigurări, de unde le pot ridica oricând, în cazul în care revin asupra deciziei„, a precizat Ciurchea, potrivit Agerpres.

Ciurchea a menționat că la CNAS au depus cereri prin care refuză cardul aproximativ 4.000 de persoane.

El a subliniat faptul că acest card de sănătate nu intră în contradicție cu nicio religie și nu conține date medicale și nici nu are date care să pună sănătatea în pericol, „nu emite radiații și nici unde de șoc”.

Asiguratul primește un card pe care sunt inscripționate doar datele de identificare în sistem. El poate fi folosit în această formă sau posesorul lui poate opta pentru inscripționarea unui minim de date medicale. Cardul național de sănătate are rolul de a confirma calitatea de asigurat într-un mod mult mai rapid și de a valida, în vederea decontării din fondul de sănătate, servicii medicale reale de care a beneficiat asiguratul„, a explicat Vasile Ciurchea.

Potrivit șefului CNAS, proiectul de hotărâre de guvern care conține normele metodologice de aplicare a cardului național de sănătate s-a aflat în dezbatere publică și va fi analizat și supus aprobării în ședința de Guvern de miercuri.

„Acest proiect de act normativ prevede utilizarea cardului național de sănătate în paralel cu actualul sistem de validare a serviciilor medicale, în perioada 1 februarie — 31 martie 2015. În acest fel, se va asigura accesul la servicii medicale și celor aproximativ 800.000 de asigurați care încă nu au intrat în posesia cardului”, a spus Vasile Ciurchea.

Potrivit acestuia, începând cu data de 1 aprilie 2015, cardul național de sănătate va deveni unicul instrument de validare a serviciilor medicale.

Ciurchea a precizat că nimeni nu va rămâne fără servicii medicale de la 1 februarie, chiar dacă de la acea dată nu a intrat în posesia cardului.

„Cardurile naționale de sănătate nedistribuite și predate de către operatorul de servicii poștale la casele de asigurări de sănătate sunt distribuite asiguraților de către casele de asigurări de sănătate, fie prin prezentarea acestora la sediul casei de asigurări de sănătate la care este luat în evidență asiguratul, fie prin intermediul medicilor de familie, cu ocazia primei prezentări în vederea acordării unui serviciu medical”, a susținut președintele CNAS.

El a declarat că începând de săptămâna trecută sute de medici de familie au solicitat preluarea cardurilor pentru asigurații din listele lor.

Vasile Ciurchea a ținut să precizeze că pentru acei asigurați care nu sunt înscriși pe lista unui medic de familie cardurile de sănătate se eliberează la sediul casei de asigurări în evidența căreia se află.

„Pacienții nu trebuie să își lase cardurile la niciun furnizor de servicii medicale”, a atenționat președintele CNAS, care a spus că deja mai mult de 500.000 de pacienți și-a folosit cardurile.

În cazul în care cineva își va pierde cardul, îl va distruge sau își va schimba numele, se poate elibera un alt card, dar contra cost, care va ajunge la asigurat în termen de 30 de zile prin poștă.

„În această situație este stabilită o procedură simplificată, care presupune un singur drum la casa de asigurări pentru a depune o cerere-tip, copie de pe CI și actele doveditoare pentru plata contravalorii cardului și a cheltuielilor de distribuire prin servicii poștale. Plata se va efectua la sediul casei de asigurări iar cheltuielile sunt identice cu cele efectuate de CNAS și MS pentru primul card. Mai exact, costul de producție al cardului este de 2,2 euro + TVA, iar costul de distribuire este de 2,74 lei + TVA. După depunerea documentelor, asiguratul va primi acasă, în termen de 30 de zile, noul card. Între timp, cardul va apărea inactiv în sistem, iar asiguratul va beneficia de servicii medicale în baza unei adeverințe de înlocuire a cardului de sănătate”, a arătat Vasile Ciurchea.

El a susținut că procesul de tipărire și de distribuire a cardului de sănătate va continua și după 1 februarie și 1 aprilie pentru asigurații care vor împlini în viitor vârsta de 18 ani și/ sau dobândesc calitatea de asigurat. Până la primirea cardului de sănătate, aceste persoane vor beneficia de servicii medicale în baza unei adeverințe care înlocuiește cardul, valabilă nu mai mult de 30 de zile de la emiterea acestuia.

„După ce proiectul de HG va fi aprobat, va fi emis un Ordin de președinte CNAS care va conține reglementările referitoare la modul de eliberare a cardului duplicat”, a adăugat președintele CNAS.

El a mai afirmat că persoanele care călătoresc în străinătate pot solicita cardul european la casa de asigurări de sănătate și a precizat că cel național se folosește doar pe teritoriul țării.

DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Spynews
Gogoșele minciunele ca la bunica acasă! Rețeta care îți va aduce aminte de copilărie! Se fac rapid și sunt delicioase
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Planta care te scapă de mirosurile neplăcute din bucătărie. Ajută la creșterea calității aerului din încăpere și are un aspect plăcut
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
Playtech.ro
Cum pot obține pensionarii o reducere de 50% la biletele de tratament și unde le pot folosi?
DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
Justin și Hailey Bieber s-au despărțit?! Ce indiciu anunță o posibilă separare la Hollywood | FOTO
Spynews
Cine e tânăra în vârstă de 34 de ani găsită moartă în casă, în Târgu Jiu. Trupul Andei a fost mâncat de câinii pe care îi avea / FOTO
Evz.ro
Averea lui Victor Ponta. Cât primește Daciana după divorț
Ego.ro
Imagini neașteptate cu Melania Trump! Mulți s-au întrebat dacă ea e în aceste poze
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
O turistă coreeană a vizitat cel mai izolat sat din România, unde singura cale de acces e o scară din lemn. A rămas uimită când a văzut cum trăiesc oamenii aici
Cancan.ro
Orașul din România în care va ninge 3 zile neîncetat, începând chiar de astăzi. Prognoza meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Verdict crunt pentru Călin Georgescu: Este o variantă de neacceptat!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Protest spontan în Senat împotriva tăierilor de posturi anunțate de Ilie Bolojan
MediaFlux
SE ANULEAZĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE? MAI a transmis DECIZIA FINALĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!