Conform legii, românii care au lucrat în țară și primesc pensii de la stat, inclusiv pensii de urmaș, sunt obligați să depună periodic certificatul de viață. Acesta trebuie semnat în fața unei autorități competente din țara în care pensionarul locuiește sau în care are reședința permanentă.
Autoritatea respectivă trebuie să ateste că persoana care beneficiază de pensie este încă în viață. Certificatul completat trebuie trimis Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), iar pensionarii îl pot depune prin poștă, fax, e-mail sau orice altă metodă de contact disponibilă pe site-ul CNPP (https://www.cnpp.ro/casele-teritoriale-de-pensii).
Casa Națională de Pensii Publice a transmis că, în cazul noilor beneficiari de pensie care locuiesc în afacerea țării, dacă între depunerea cererii de pensionare și data primei plăți a pensiei se scurg mai mult de 6 luni, atunci, împreună cu decizia de acordare a pensiei, pensionarul va primi un exemplar al certificatului de viață.
Prima plată a pensiei va fi efectuată doar după primirea acestui certificat completat, semnat și ștampilat, potrivit Bugetul.
„Precizăm că, în cazul noilor beneficiari nerezidenți, dacă între data depunerii cererii de pensionare și data primei plăți a pensiei stabilite prin decizia de acordare a unor drepturi de pensie s-au scurs mai mult de 6 luni, casa teritorială de pensii competentă va transmite, împreună cu decizia de acordare a unor drepturi de pensie și cu o adresă de informare, un exemplar al certificatului de viață, urmând ca prima plată a drepturilor de pensie să se efectueze, în acest caz, după primirea exemplarului completat al certificatului, semnat și ștampilat, care atestă faptul că beneficiarul este în viață”, se arată într-un comunicat al Casei Naționale de Pensii.
În altă ordine de idei, pensionarii trebuie să știe că veniturile lor nu vor crește de la 1 ianuarie 2025, așa cum se așteptau inițial. Se preconiza o majorare de 12,2%, ceea ce ar fi dus pensia medie la 3.050 de lei, iar pensia minimă la 1.450 de lei. Însă, în urma ieșirii PSD de la guvernare, discuțiile privind formarea noului guvern s-au amânat, iar bugetul pentru anul 2025 nu a fost încă aprobat. Astfel, ordonanța de urgență prevede că indexarea pensiilor va avea loc numai după ce va fi aprobat bugetul noului an.