Oraşul din România unde se trăieşte numai din ajutoare sociale, cu un venit lunar de 140 de lei: „Intrai în subteran și nu știai dacă mai ieși afară. Gazele din mină te pot zăpăci de cap”

După închiderea minei de cărbune din orașul Aninoasa, în urmă cu mai bine de 15 ani, au rămas în urmă localnicii care trăiesc de pe o zi pe alta.
Alina Costache
15 dec. 2022, 21:13
Oraşul din România unde se trăieşte numai din ajutoare sociale, cu un venit lunar de 140 de lei:
Orașul Aninoasa, Foto: hunedoara.adevarul.ro

În orașul Aninoasa mai trăiesc acum doar câțiva oameni care cu greu trăiesc din ajutoarele sociale. Singurii care au venituri mai mari sunt foștii mineri. Mina Aninoasa a fost închisă în anul 2006, după un secol și jumătate de activitate, iar apoi niciun investitor important nu a mai ajuns în orașul din Valea Jiului.

Declinul economic a afectat puternic cei aproape 5.000 de localnici care trăiau aici. Pentru că nu aveau locuri de muncă, tinerii au decis să plece, la fel ca mulți dintre foștii angajați de la mina de cărbune.Mulți și-au pierdut viața în accidente, în Defileul Jiului, chiar după ce și-au primit drepturile în urma disponibilizărilor colective, potrivit adevarul.ro.

Foștii mineri care au rămas aici se întristează când văd ce a mai rămas din fosta mină, în care familiile lor au muncit din generație în generație. Unii dintre ei au pensii de până la 4.000-5.000 de lei, dar banii nu pot compensa urmele lăsate de munca în subteran.

„Luăm o pungă de medicamente pe zi. Soțul are reumatism, are probleme cu vederea, și câte și mai câte. Toate s-au scumpit”, a declarat o pensionară din Aninoasa, soția unui fost miner, ambii veniți din județul Maramureș.

Citește și: Industria cărbunelui se confruntă cu o criză acută de personal. Cât câștigă pe lună un excavatorist care manevrează un utilaj de 2.000 de tone

Cei doi soți sunt unii dintre puținii localnici care și-au permis să își racordeze casa la rețeaua de gaz. Majoritatea localnicilor se încălzesc cu lemne și locuiesc în clădiri unde baia este la comun și folosesc apa din izvoarele captate din zonă.

„Am lucrat 28 de ani în mina Aninoasa. Tatăl meu a lucrat tot aici, bunicul meu, la fel. Am ieșit la pensie în 2003, cu trei ani înainte ca mina să fie închisă. Cărbune este jos încă pentru 30-40 de ani, iar noi plătim gazul enorm de scump. După ce s-a închis mina, tineretul din oraș a plecat spre hotare. Am doi copii: unul este acum prin Italia, unul prin Anglia… Păcat, pentru că se putea munci aici, să avem noi, țara noastră”, a declarat un localnic.

Acesta locuiește aproape de fosta exploatare și vede din gospodărie ruinele minei și puțul prin care minerii ajungeau în subteran.

„În Aninoasa viața minerilor nu a fost ușoară. Nu aveai Paști, nu aveai Crăciun, munceai și de Revelion, și câte două schimburi, pentru că România avea nevoie de cărbune. În fiecare dimineață te sculai și intrai jos. Intrai în subteran și nu știai dacă mai ieși afară. Gazele din mină te pot zăpăci de cap. Exploziile erau cel mai mare pericol. Apoi  supărările, bolile. Nu mai am dantură deloc”, spune un fost miner.

Citește și: Grevă la mina de cupru din Bihor. 100 de mineri s-au blocat în subteran: „Salariul ar fi trebuit să ni-l dea pe 15 septembrie”

La închidere, primăria avea de gând să transorme locul într-o zonă turistică, unde să fie amenajat un muzeu, iar vizitatorii să poată vedea cum arată interiorul minei.

Aninoasa a devenit oraș în 1989, când avea 6.000 de locuitori. La acea vreme, peste 4.000 de localnici aveau un loc de muncă. În 2013 a devenit primul oraș al României intrat în insolvență după ce a acumulat datorii la bugetul de stat de aproape șase milioane de lei. În prezent orașul mai are 500-600 de salariați și câteva zeci de asistați sociali.

DailyBusiness
Se schimbă data plății pensiilor în aprilie! Anunț oficial pentru toți pensionarii din România
Spynews
Tzancă Uraganu, momente de tandrețe, în mașină, cu Laura Vass! Cum i-au surprins la ceas de seară, paparazzii Spynews.ro
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Mașina specială care va fi lansată în curând în România. Puțini au auzit de acest brand
Capital.ro
Decizie pentru românii cu buletine. S-a dat termen legal 180 zile. Trebuie schimbate actele de identitate
Playtech.ro
Cum se calculează pensia dacă ai contribuit în două țări diferite. Cât contează anii lucrați în străinătate
DailyBusiness
Ciocolata care i-a fascinat pe români după căderea lui Nicolae Ceaușescu revine la raft în România
Adevarul
Guvernul n-a renunțat la ideea de a trimite un emisar special în SUA. Cine e favorit SURSE
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Jo susține că ar fi fost amenințată de Gheboasă: “Lasă că ne întâlnim noi…”. Motivul banal din care a început totul
Spynews
Horoscopul lunii aprilie, cu astrologul Remus Ionescu. Ce se întâmplă în viața fiecărei zodii
Evz.ro
Mituri rutiere. Luminile de întâlnire și anularea permisului de conducere. Care e adevărul
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
A apucat doar să mai strige. Șeful Salvamont Predeal ar fi suferit un infarct după ce a fost atacat de urs chiar pe stradă
Cancan.ro
Văduva lui Silviu Prigoană, prima apariție publică de la moartea afaceristului! Unde a apărut Mihaela Botezatu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț pentru cei cu cont la bancă. Decizie istorică, se dau banii înapoi. Taxe declarate nepermise
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
GALERIE FOTO 30 de ani de la catastrofa aviatică de la Balotești. Cum e păstrată memoria victimelor la locul accidentului
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Taxa ascunsă pe care o suportam toți. Tarifele vor exploda
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Guvernatorul imposturii: cazul Bulete, batjocorirea Deltei și boala cronică a statului român