Guvernul a adoptat o hotărâre pentru modificarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susţinere a producţiei de usturoi” în vederea acordării unui sprijin financiar în valoare de 3.000 de euro pentru fiecare hectar cultivat cu usturoi.
Aceasta va fi o veste bună la nivel naţional pentru aproximativ 1.964 de beneficiari care se ocupă de cultivarea a 2.775 de hectare de usturoi. Prin această măsură, guvernul îşi propune să stimuleze producţia şi să sprijine agricultorii în acest domeniu.
Această hotărâre a Guvernului propune două modificări importante în ceea ce priveşte schema de ajutor de minimis pentru producţia de usturoi. În primul rând, se are în vedere plata întregii suprafeţe eligibile plantată cu usturoi în cadrul programului.
Subvenţie nouă de 460 EURO pentru agricultori. Banii se dau abia în 2024
Astfel, fiecare beneficiar care cultivă usturoi pe o suprafaţă de hectar va primi o sumă de 3.000 de euro. În total, resursele financiare necesare pentru plata acestor ajutoare de minimis au crescut de la 29.700.000 de lei la 41.200.490 de lei, echivalentul a 8.325.000 de euro.
De asemenea, termenul pentru plata sumelor reprezentând ajutoare de minimis a fost prelungit de la 15 decembrie 2023 până la 29 decembrie 2023. Aceasta va oferi agricultorilor mai mult timp pentru a se conforma cerinţelor şi pentru a-şi primi drepturile.
Schema de ajutor de minimis se adresează întreprinderilor şi întreprinderilor unice care se ocupă de producţia primară de produse agricole şi care doresc să obţină sprijin financiar pentru cultivarea usturoiului.
Carduri sociale 2023. Românii care nu cheltuiesc banii în decembrie riscă să rămână fără ei
Fermierii eligibili pentru ajutorul de minimis în cadrul programului de susţinere a producţiei de usturoi în 2023 pot fi producătorii agricoli persoane fizice, producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, precum şi producătorii agricoli persoane juridice.
Condiţiile pentru obţinerea ajutorului de minimis pentru cultivarea usturoiului
Pentru a beneficia de ajutorul de minimis la cultivarea usturoiului, agricultorii trebuie să îndeplinească anumite condiţii de eligibilitate. Acestea includ:
1) Depunerea solicitării: agricultorii trebuie să solicite ajutorul de minimis la Direcţiile Agricole.
2) Suprafaţa cultivată: fermierii trebuie să utilizeze o suprafaţă cultivată cu usturoi de minimum 3.000 mp şi să marcheze această suprafaţă cu o placă-indicator pe care să se găsească inscripţia „Program susţinere usturoi, anul 2023, beneficiar numărul …, Direcţia pentru Agricultură Judeţeană … /a Municipiului Bucureşti”.
3) Producţia de usturoi: agricultorii trebuie să obţină o producţie minimă de 3 kg de usturoi la 10 mp de suprafaţă utilizată şi declarată în program.
4) Înregistrarea în evidenţele Registrului agricol: fermierii trebuie să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu usturoi în anul 2023.
5) Deţinerea Registrului de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor: agricultorii trebuie să deţină un registru de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor, completat începând cu data înfiinţării culturii şi avizat de Oficiul Fitosanitar Judeţean.
6) Dovada producţiei realizate: agricultorii trebuie să facă dovada producţiei de usturoi prin documente justificative, în funcţie de forma de organizare.
Cât de mult usturoi trebuie să cultive agricultorii?
Potrivit cerinţelor programului, agricultorii trebuie să cultive o suprafaţă minimă de 3.000 de mp de usturoi pentru a fi eligibili pentru ajutorul de minimis. De asemenea, aceştia trebuie să obţină o producţie de minimum 3 kg de usturoi la 10 mp de suprafaţă cultivată. Această producţie trebuie valorificată cu acte în perioada 1 iunie-21 noiembrie inclusiv a anului de cerere.
Pentru a beneficia de ajutorul de minimis la cultura de usturoi în 2023, fermierii trebuie să depună o serie de acte la direcţiile agricole în termenul prevăzut de Hotărârea Guvernului. Aceste acte includ:
1) Copie a buletinului de identitate sau a cărţii de identitate a solicitantului sau a reprezentantului legal (dacă cererea este depusă prin reprezentant legal/împuternicit).
2) Copie a atestatului de producător valabil până la 31 decembrie 2023.
3) Împuternicire/procură notarială şi copie a buletinului de identitate a unui reprezentant, dacă este cazul.
4) Copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului/Registrul Naţional al Asociaţiilor şi Fundaţiilor sau a actului în baza căruia îşi desfăşoară activitatea.
5) Dovadă a unui cont activ la bancă/trezorerie.
6) Adeverinţă originală din Registrul agricol care atestă suprafaţa de teren cultivată cu usturoi, conform înscrisurilor aferente anului 2023, şi care este utilizată de solicitant în baza unui act juridic care conferă dreptul de folosinţă asupra terenului respectiv.
7) Declaraţii pe propria răspundere, conform modelelor prevăzute în anexa nr. 2.