Românii sunt cei mai mari consumatori de pâine din UE, arată datele publicate de Eurostat. De asemenea, preţul pâinii se situează în România aproape la jumătatea mediei europene, mai exact la 56%.
Potrivit Eurostat, cea mai scumpă pâine din Uniunea Europeană este în Danemarca, în vreme ce în Bulgaria şi Polonia preţul pâinii este la sub 70% din media europeană.
Deşi premierul Florin Cîţu nu ştie cât costă o pâine, România este cel mai mare consumator din Uniunea Europeană. Consumul mediu pe cap de locuitor este de peste 90 de kilograme de pâine în ultimii 5 ani.
De asemenea, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică, fabricarea pâinii a fost cea mai mare piaţă din industria alimentară din 2020: sunt peste 6.500 de companii care produc pâine şi prăjituri, iar cifra lor de afaceri totală a ajuns la 7 miliarde lei în 2020.
Mai mult industria pâinii este cel mai mare angajator din industria alimentară, cu 50.000 de locuri de muncă susţinute, potrivit Mediafax.
Pâinea se va scumpi, din nou, din cauza recoltei slabe de grâu, precum şi a creşterilor de preţ pentru electricitate, gaze naturale şi carburanţi, avertizează reprezentanţii companiei Rompan.
Astfel, preţul unei franzele de 300 de grame ar putea ajunge la 1,5 lei până la sfârşitul acestui an, avertizează reprezentanţii companiei Rompan. Scumpirea energiei electrice, a gazelor naturale şi a carburanţilor din ultima perioadă, precum şi recolta de grâu slabă calitativ din acest an, fac ca preţul franzelei de 300 de grame să ajungă la 1,5 lei până la sfârșitul anului 2021, scrie EVZ.
În prezent, preţul unei astfel de franzele este de 1,2 -1,3 lei.
Deşi anul acesta producţia de grâu este mai mare, calitatea acestuia lasă de dorit. Situaţia este asemănătoare şi alte ţări, unde din cauza ploilor abundente, o parte din grâul european a ajuns să fie folosit drept nutreţ. Astfel, doar jumătate din recolta de grâu din 2021 este suficient de bună pentru a putea fi folosită la panificaţie, comparativ cu majoritatea recoltei într-un an normal.