Cardurile de credit au crescut puternic în popularitate în ultimii ani. CEC Bank anunța în decembrie o creştere de aproape 20% pe zona creditelor de nevoi personale şi a cardurilor de credit.
”Dacă ne uităm pe partea de persoane fizice este clar că pe zona de credite ipotecare vedem o descreştere. Probabil că există o reticenţă a populaţiei în a accesa credite de investiţii pentru achiziţia de locuinţe sau pentru altfel de investiţii pe fondul creşterii dobânzilor, însă ce am observat în acest an, avem o creştere de aproape 20% pe zona creditelor de nevoi personale şi a cardurilor de credit, a spus Adina Călin, Director Produse, CEC Bank, citată de Ziarul Financiar.
Trainerul de educație financiară Adrian Asoltanie a explicat, pentru ziare.com, că cei mai mulți români nu înțeleg condițiile foarte specifice în care cardurile de cumpărături chiar ajung să aibă acea „dobândă zero” pe care băncile o promovează. Specialistul a punctat că există avantaje în drămuirea bugetelor familiale cu ajutorul unui card de cumpărături, însă, în contextul unei vulnerabilități financiare ridicate, ce începe ca o metodă de plată eșalonată se poate transforma într-un vehicul pentru plăți minime de dobânzi foarte ridicate, mult peste marja unui credit bancar uzual.
Cardurile de credit funcționează ca împrumuturi pre-aprobate disponibile pentru utilizatori. Spre deosebire de cardurile de debit, unde fondurile aparțin titularului, sumele de pe cardurile de credit sunt proprietatea băncii.
Adrian Asoltanie, trainer de educație financiară, a explicat pentru Ziare.com că pe parcursul ultimelor ani românii au înțeles mai bine cum funcționează global și că ne apropiem ușor de tendința europeană și americană de folosire a creditului. Cu toate acestea, există încă numeroase mituri și goluri în informare legate de cardurile de credit în care oamenii cad capcană. Unul dintre ele ar fi că există carduri de credit cu dobândă zero.
„Oamenii cred că folosesc banii respectivi fără niciun cost, fără niciun risc. Însă nu există niciun card care să aibă dobândă zero. Aceasta se obține doar dacă se respectă simultan câteva condiții: să nu retragi niciodată bani cash de pe card, să nu întârzii niciodată cu plata, să plătești mereu suma minimă a ratei”, a explicat expertul.
O altă neînțelegere a cardului de credit este că acesta are două sume minime de plată. Există o sumă minimă de plată a cardului, de obicei o sumă mică – în jurul a 50-70 de lei pe lună. Aceea este o plată minimă pe care trebuie să o facă deținătorul cardului ca să nu i se închidă linia de credit. „Fiindcă asta înseamnă un card de credit, o linie de credit pe care ți-o alocă banca și pe care trebuie să poți să ajungi să o stingi la un moment dat”, punctează Adrian Asoltanie.
Totodată, explică acesta, mai există o altă sumă minimă de plată, în urma unei achiziții, care se referă la rata eșalonată la cele 3-6-12 rate la care a fost realizată achiziția respectivă. De pildă, împărțind costul unui frigider la numărul de rate pentru care s-a optat, se poate ajunge la o rată minimă de 300 de lei.