Românii cheltuiesc în vacanţele din afara ţării de două ori mai mult decât încasează turismul românesc de la străini. Deficitul comercial este puternic afectat

Deficitul contului curent al balanței de plăți a atins în primele șase luni ale acestui an valoarea de 12,176 miliarde de euro, înregistrând o creștere de 34% comparativ cu aceeași perioadă din 2023.
Mircea Filipescu
14 aug. 2024, 09:21
Românii cheltuiesc în vacanţele din afara ţării de două ori mai mult decât încasează turismul românesc de la străini. Deficitul comercial este puternic afectat

În detaliu, deficitul balanței bunurilor a crescut la 15,02 miliarde de euro, în timp ce balanța serviciilor a înregistrat un excedent de 6,145 miliarde de euro, cu 1,064 miliarde de euro mai mic decât în aceeași perioadă din 2023.

În cadrul serviciilor, turismul și călătoriile românilor în străinătate au generat în primul semestru un deficit semnificativ, de 2,255 miliarde de euro, ceea ce reprezintă o creștere de 33% comparativ cu primele șase luni din 2023, potrivit CursDeGuvernare. Acest deficit, calculat pentru primele 6 luni ale anului, ar putea crește semnificativ în lunile următoare, perioada de vârf pentru deplasările turistice, ajungând la o estimare de 5 miliarde de euro până la sfârșitul anului.

Conform datelor furnizate de BNR, românii cheltuiesc în străinătate de două ori mai mult decât sumele obținute din încasările de la turiștii străini care vizitează România.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a evidențiat în cadrul prezentării raportului asupra inflației faptul că în 2023, românii au cheltuit 8,6 miliarde de euro în străinătate, în timp ce încasările de la turiștii străini au fost aproximativ la jumătate. Isărescu a subliniat că această situație reprezintă o „veșnică problemă a României”, referindu-se la impactul negativ asupra soldului contului curent. El a remarcat, de asemenea, că, deși sectorul serviciilor este excedentar în contul curent, turismul continuă să fie un domeniu cu un deficit major și în creștere.

Citeşte şi: Premieră la nivel mondial! Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat în valoare de 99,5 milioane de euro pentru o fabrică din România. Ce reacție a avut Nicolae Ciucă

Dacă tendința de creștere a deficitului turismului va continua și în semestrul al doilea, acesta ar putea ajunge la 5,2 miliarde de lei până la sfârșitul anului 2024, contribuind semnificativ la majorarea deficitului de cont curent.

Această evoluție negativă a turismului românesc vine într-un an în care Comisia Europeană a Turismului anticipează un record al încasărilor în Europa, care ar putea depăși 800 de miliarde de euro.

Raportul trimestrial al Comisiei Europene a Turismului (ETC) arată că temperaturile estivale ridicate, tarifele hoteliere mari și locațiile aglomerate nu împiedică sezonul de vacanțe de vară din Europa, cel puțin pentru moment. Conform acestui raport, se estimează că turiștii internaționali vor cheltui o sumă record de peste 800 de miliarde de euro în acest an în Europa, cu 37% mai mult decât nivelul de 583 de miliarde de euro înregistrat înainte de pandemie. De asemenea, sosirile de turiști străini în Europa sunt în creștere cu 6% comparativ cu 2019, stabilind un nou record.

Citeşte şi: Cât de important este să economisești bani în această perioadă. Sfaturile oferite de profesorul Mircea Coșea: „Foarte multă prudență, foarte multă gândire, din punct de vedere al investițiilor”

Există, de asemenea, un interes crescut pentru destinațiile mai puțin vizitate și mai puțin aglomerate din sudul Europei. De exemplu, sosirile turiștilor străini în Croația au crescut cu 7,6% în prima jumătate a acestui an față de 2019, în timp ce Albania a înregistrat o creștere impresionantă de 86%.

Popularitatea a crescut și pentru destinațiile care oferă un curs de schimb avantajos. Bulgaria, de exemplu, a înregistrat o creștere de 29% a sosirilor internaționale, Serbia 40%, iar Turcia 22%, comparativ cu nivelurile pre-pandemice.

În România, creșterea numărului de turiști a fost de doar 3% în primul semestru al anului 2024, în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent, conform datelor INS.

Sectorul serviciilor a înregistrat un excedent de 6,15 miliarde de euro în prima jumătate a anului 2024, datorită contribuției semnificative a sectorului IT și a transporturilor.

Cel mai mare excedent a fost înregistrat în serviciile de telecomunicații și IT, cu 2,94 miliarde de euro în prima jumătate a anului 2024, urmate de sectorul transporturilor, cu 2,74 miliarde de euro. De asemenea, serviciile de prelucrare a bunurilor în regim de lohn au adus un excedent de 1,47 miliarde de euro, iar alte servicii au înregistrat un excedent de 1,25 miliarde de euro.

Citeşte şi: Guvernul pregăteşte creşterea redevenţelor pentru resurse naturale. Marcel Boloş: „Este ruşinos, 0,01 lei pe litrul de apă geotermală exploatat”

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Ce să nu faci niciodată ca să atragi prosperitatea în viața ta. Anca Dimancea dezvăluie obiceiul negativ pe care multe persoane îl au: ”Vreau să se înțeleagă acest lucru”
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
Playtech.ro
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Salariul muncitorilor necalificați din Timișoara stârnește polemici: „N-aveți idee câți oameni cu patru clase nu stau să fie slugile altora”
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Atenție la banii din portofel! S-ar putea să fie falși. Ce se întâmplă
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Zelenski: Aderarea Ucrainei la NATO este realizabilă, dar necesită eforturi diplomatice
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul staţiunilor de schi cu cel mai bun raport calitate-preţ din Europa. Bucureştenii pot ajunge la două dintre ele în 6-7 ore de mers cu maşina