O sticlă cu apă de 0,5 litiri într-un magazin de cartier din sectorul trei al Capitalei costă 3,50 lei. La doar câțiva pași, într-o o benzinărie, același produs costă cu doi lei mai mult, adică 5, 50 lei.
Și dacă într-un magazin alimentar sau supermarket o jumătate de litru de apă costă 3,50 lei, într-un magazin din aeroport este de aproape cinci ori mai scump. La magazinele din aeroport o apă plată la 0.5 litri se vinde cu 9.5 lei la automate, dar poate ajunge și la 15 lei la cafenele și restaurante.
Prețurile de pe aeroportul Otopeni i-au speriat, dar și înfuriat pe mulți turiști, de-a lungul timpului. Iată de povestea un român întors din vacanță din Grecia.
„Prețurile din aeroport sunt o altă problemă majoră. O apă de 0,5 litri costă 9,5 lei, iar un suc Nestea de 0,4 litri ajunge la 13 lei. Pizza costă 35 de lei, iar o cafea simplă este 25 de lei. Prețurile la mâncare sunt la fel de ridicate, cu un hotdog la 60 de lei și covrigi de la 10 lei în sus!
În schimb, la terminalul plecări din insula Corfu, Grecia, diferențele sunt notabile: aer condiționat funcțional, mai multe scaune disponibile, curățenie exemplară, inclusiv la grupurile sanitare. Prețurile la produse de bază sunt mult mai accesibile: o apă de 0,5 litri costă 60 de cenți (2,8 lei), o pizza întreagă 6,5 euro și o cafea 1,5 euro. De asememea, nu sunt problemele legate de aglomerație și disconfort termic”, a spus turistul.
Nu doar în Grecia, apa îmbuteliată este mult mai ieftină. Același lucru se întâmplă și în Spania și Italia. O sticlă de apă de la supermarket costă 40 de eurocenti. Dacă o luam de la terasă costă 1,20 euro, iar la aeroport 1,50 euro, potrivit Digi 24.
În supermarketurile din Italia, o sticlă de apă la jumătate de litru costă 20 de eurocenți. La restaurant sau bar, de exemplu, o apă costă doar un euro. În Grecia, același produs se vinde cu 80 de eurocenți.
.