Românii cu asigurări vor fi raportați direct la ANAF de la 1 ianuarie 2025, după ce prevederile OUG 125/2024 obligă firmele de asigurare să raporteze către agenție, semestrial, persoanele care au contractat asigurări de viață sau alte tipuri de asigurări. Nerespectarea obligației de către firmele de asigurare va fi sancționată cu amenzi între 20.000 și 100.000 de lei.
În preambulul OUG 125/2024 se specifică faptul că este vorba despre o măsură de implementare a prevederilor Directivei 2010/24/UE, referitoare la asistența reciprocă în materie de recuperare a creanțelor legate de impozite, taxe și alte măsuri. ANAF este obligată să colecteze date referitoare la asigurările de viață și alte produse financiare pe care persoanele fizice rezidente pe teritoriul României le-au încheiat.
Citește și : Se majorează facturile la curent electric. ANRE vrea să implementeze decizia de la 1 ianuarie 2025
Legislația românească interzice poprirea pe asigurările de viață, însă, deoarece banii intră într-un cont bancar, ANAF poate să impună o poprire. Se acționează ca în cazul salariului, unde la angajator se poate pune poprire pe o treime din el, iar pe contul bancar nu există această limitare, deoarece se consideră că acolo pot intra orice sume de bani.
Practic, Comisia Europeană a solicitat clarificări cu privire la accesul la informațiile ce se referă la asigurări de viață și alte produse financiare, și la posibilitatea furnizării unor astfel de informații ce ar putea face obiectul asistenței la recuperare.
Ministerul Finanțelor spune că organul fiscal central nu are un mecanism prin care să colecteze datele în afara sferei de supraveghere a ASF și că mecanismul actual este realizat prin solicitarea de către ANAF a informațiilor de la ASF, proces care este destul de îndelungat.
“În prezent, analizând solicitarea punctuală a Comisiei Europene legată de asigurările de viață și alte produse financiare, este de menționat faptul că organul fiscal central nu deține astfel de informații, întrucât nu beneficiază de un mecanism care să asigure colectarea acestora de la entitățile aflate în sfera de supraveghere a Autorității de Supraveghere Financiară, astfel încât să dea curs solicitărilor formulate de autoritățile competente din alte state membre cu privire la asistența la recuperare.
În cazul în care sunt solicitate astfel de informații, pentru a putea da curs solicitării, ANAF, ar trebui să se adreseze punctual ASF pentru a intra în posesia datelor cerute, ceea ce conduce la un termen îndelungat de răspuns”, precizează Ministerul Finanțelor