Românii cu criptomonede, sub supravegherea strictă a BNR și ASF. Principala modificare adusă de ordonanță este încadrarea furnizorilor de servicii de cripto active (exchange-uri, platforme de tranzacționare) în categoria instituțiilor financiare, ceea ce înseamnă că aceștia vor fi supuși supravegherii și controlului Băncii Naționale a României (BNR) și Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), scrie Capital.
„O decizie a Guvernului este o ordonanţă de urgenţă privind prevenirea şi combaterea spălării banilor, care transpune o directivă europeană în legislaţia naţională, iar aceste reglementări se referă la piaţa cripto, pentru o mai bună transparenţă”, a precizat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Executivului.
Citeşte şi: Anunţul BNR despre banii românilor după eliminarea lui Călin Georgescu din cursa prezidenţială
Astfel, autoritățile române caută să reducă riscurile tranzacțiilor cu criptomonede și să prevină utilizarea acestora pentru spălarea banilor sau finanțarea activităților ilegale, a mai precizat Mihai Constantin: „Printre principalele prevederi sunt: încadrarea furnizorilor de servicii de cripto active în categoria instituţiilor financiare. În consecinţă, aceşti furnizori vor intra sub supravegherea şi controlul Băncii Naţionale României şi al ASF”.
Între timp, bitcoin a avut o scădere bruscă, după ce guvernul SUA a anunțat crearea unei „rezerve strategice” din activele digitale confiscate. David Sacks, consilier al Casei Albe pentru Inteligență Artificială și criptomonede, a declarat că acest proces nu va afecta contribuabilii americani, însă lipsa unor achiziții active de Bitcoin din partea guvernului a generat panică pe piață şi, implicit, scăderea criptomonedei. După ce, pe 20 ianuarie bitcoin a atins un maxim istoric de peste 109.000 dolari, criptomoneda a scăzut la 84.707 dolari, marcând o pierdere de 5,7%. Ulterior, și-a revenit parțial la 88.260 dolari, limitând pierderea la 1,72%.