Astfel, iniţiativa legislativă reglementează obligaţia comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap de a stabili termen permanent de valabilitate pentru certificatul eliberat persoanelor cu handicap a căror afecţiune a generat deficienţe funcţionale şi/sau structural-anatomice într-un stadiu ireversibil şi care nu pot urma programe de recuperare, fără a fi necesară prezentarea acestora la reevaluări periodice. Legea merge la promulgare.
„Pentru persoanele cu handicap a căror afecţiune a generat deficienţe funcţionale şi/sau structural-anatomice întrun stadiu ireversibil şi care nu pot urma programe de recuperare, Comisia de evaluare este obligată să stabilească un termen permanent de valabilitate a certificatului fără a fi necesară prezentarea acestora la reevaluările periodice”, arată proiectul de lege adoptat, decizional, de către deputaţi.
De asemenea, autorităţile publice responsabile cu elaborarea criteriilor de evaluare şi încadrare în grad de handicap au obligaţia stabilirii afecţiunilor medicale care întrunesc caracter ireversibil.
Nerespectarea acestor noi dispoziţii ale legii va fi sancţionată cu amendă de la 30.000 lei la 100.000 lei, conform proiectului. Inspectorii sociali sunt cei care constată contravenţiile şi aplică amenzile contravenţionale.
„În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, autorităţile publice emitente au obligaţia de a actualiza în mod corespunzător: a) Ordinul ministrului muncii, familiei şi egalităţii de şanse şi al ministrului sănătăţii publice nr.762/1992/2007 pentru aprobarea criteriilor medicopsihosociale pe baza cărora se stabileşte încadrarea în grad de handicap, cu modificările şi completările ulterioare; b) Ordinul ministrului sănătăţii şi al ministrului muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice nr.1.306/1.883/2016 pentru aprobarea criteriilor biopsihosociale de încadrare a copiilor cu dizabilităţi în grad de handicap şi a modalităţilor de aplicare a acestora, cu modificările şi completările ulterioare”, mai indică propunerea legislativă, potrivit News.ro.
„Votul dat astăzi (marţi – n.r.) vine, din păcate, la mai bine de doi ani şi jumătate de când am depus proiectul de lege. Se poate spune «mai bine mai târziu, decât niciodată», dar mi-ar plăcea ca parlamentarii să dea dovadă de umanitate şi astfel de iniţiative legislative să parcurgă mai rapid întreg procesul, pentru că oamenii cu handicap nu au ales ei să fie cu handicap. Sper ca legea să fie promulgată cât mai rapid şi oamenii să nu mai fie târâţi pe la comisii”, declară deputatul USR Radu Panait, inițiatorul proiectului de lege.