Românii cu salarii mari ar putea fi impozitaţi suplimentar! Pragul de la care cresc contribuţiile

PSD „testează” supraimpozitarea veniturilor mai mari decât ale președintelui. În ședința de luni seara s-a stabilit că nu vor fi tăieri salariale, dar nici angajări la stat, spun surse politice.
Filip Stan
25 apr. 2023, 10:30
Românii cu salarii mari ar putea fi impozitaţi suplimentar! Pragul de la care cresc contribuţiile

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a propus luni, în coaliţia de guvernare, impozitarea progresivă a veniturilor care depăşesc salariul preşedintelui, respectiv 25.000 de lei, măsură care ar urma să se aplice atât la stat cât şi la privat. Ministerul Finanţelor trebuie să vină cu o analiză, într-o săptămână, privind impactul unei astfel de măsuri, au precizat surse social-democrate.

Astfel, potrivit propunerii venite din partea lui Marcel Ciolacu, ar putea fi impozitate progresiv, începând de anul viitor, veniturile mai mari de 25.000 de lei brut, echivalentul salariului preşedintelui. Măsura s-ar putea aplica atât la stat, cât şi la privat şi nu este exclus sa fie introduse mai multe praguri de impozitare, au precizat sursele din PSD. Ministerul de Finanţe are la dispoziţie o săptămână să facă o analiză si să prezinte câte persoane s-ar încadra pentru această impozitare. Liderii coaliţiei de guvernare au discutat, luni, despre măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare, pe fondul scăderii încasărilor la bugetul de stat, iar premierul Nicolae Ciucă a cerut să nu fie tăieri salariale de niciun fel, iar până la noua lege a salarizării să nu crească salariile. Despre cumulul pensie-salariu, la stat, în urma discuţiilor s-a ajuns la concluzia că acesta nu se poate face prin Ordonanţă de urgenţă, pentru că e neconstituţional, astfel că trebuie să se aplice prin lege, au precizat surse liberale. În schimb, liderii coaliţiei au decis stoparea angajărilor în sistemul de stat şi reducerea cu 10% a cheltuielilor la bunuri şi servicii.

Ministerul de Finanțe analizează dacă măsura impozitării veniturilor mari poate fi aplicată doar la stat, sau pentru a fi constituțională trebuie să vizeze angajații din mediul privat.

Seara trecută, în Coaliție s-a discutat în termeni generali propunerea ca veniturile care depășesc salariul președintelui să fie impozitate progresiv.

Urmează ca Ministerul Finanțelor să facă o analiză în urma căreia va stabili dacă măsura supraimpozitarea veniturilor bugetarilor care depășesc salariul președintelui poate fi aplicată doar în sectorul public sau va trebui aplicată și în sectorul privat pentru a rezista la un eventual control de constituționalitate.

Tichete de masă 2023. Veste bună pentru milioane de români, Coaliţia a decis majorări

Sursele citate spun că Ministerul Finanțelor ar avea termen de o săptămână să vină cu o analiză temeinică pentru această propunere.

Potrivit sursei citate, este vorba de venitul din cumulul de pensie cu salariu, pensiile speciale, pensiile speciale cumulate cu alt fel de pensie, salariile de la companiile de stat sau cele de reglementare (ANRE, ASF). Potrivit acestora, măsura a fost propusă din cauză că au existat situații în care pensia cu salariul (cazul Dorneanu) ajungeau la 100.000 de lei pe lună.

Liderul PSD Marcel Ciolacu ar fi cerut o analiză pentru a se stabili dacă măsura supraimpozitării veniturilor bugetarilor care depășesc salariul președintelui poate fi aplicată doar în sectorul public sau ea va trebui aplicată și în sectorul privat pentru a rezista la un eventual control de constituționalitate.

Cu alte cuvinte, este posibil ca măsura supraimpozitării propusă de Ciolacu să fie aplicată și în sectorul privat. Potrivit surselor România TV, premierul Nicolae Ciucă s-ar fi declarat de acord cu principiul supraimpozitării. O decizie nu a fost încă luată în coaliție, Ministerul de Finanțe urmând să prezinte propuneri de cote de supraimpozitare.

Negocieri în coaliție pentru reducerea cheltuielilor. Fără angajări la stat și tăieri de 10% la bunuri și servicii. Se amână interzicerea cumulului de pensie-salariu

Liderii Coaliției duc însă negocieri intense în privința ordonanței austerității. În ședința de luni seara s-a stabilit că nu vor fi tăieri salariale, dar nici angajări la stat, spun surse politice.

Premierul ar fi cerut ca până la noua lege a salarizării să nu crească salariile. De asemenea se vrea reducerea cheltuielilor cu bunuri și servicii în procent de 10%.

Marius Budăi, despre impozitarea progresivă a veniturilor de depăşesc salariul preşedintelui: Este o chestiune de politică fiscală

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat marţi, despre impozitarea progresivă a veniturilor de depăşesc salariul preşedintelui, idee discutată în şedinţa coaliţiei, că este o chestiune de politică fiscală şi că nu a avut această discuţie, cel puţin la întâlnirile din coaliţie la care a fost el. Nu a discutat nimeni despre supraimpozitarea muncii, nu ştiu de ce suntem în această ecuaţie, a precizat el. Întrebat dacă se va aplica interzicerea cumulului pensie-salariu, Marius Budăi a arătat că Guvernul este ”în construcţia unor măsuri care să vină nu neapărat de a interzice drepturi ci de a crea o solidaritate între stat şi cetăţeni”.

”Este o chestiune de politică fiscală, nu am avut această discuţie, cel puţin la întâlnirile din coaliţie la care am fost eu, dar sunt sigur că domnul ministru de finanţe, pe politică fiscală, pentru că nu este politică la Ministerul Muncii, cu siguranţă vă poate spune”, a spus Budăi despre o impozitare progresivă a veniturilor care depăşesc salariul preşedintelui.

”Nu a discutat nimeni despre supraimpozitare până acum”, a spus el. ”Nu a discutat nimeni despre supraimpozitarea muncii, nu ştiu de ce suntem în această ecuaţie”, a adăugat Budăi.

Întrebat dacă se va aplica interzicerea cumulului pensie-salariu, Marius Budăi a arătat că cei din Guvern ”sunt în construcţia unor măsuri care să vină nu neapărat de a interzice drepturi ci de a crea o solidaritate între stat şi cetăţeni”.

”Situaţia nu este una tocmai echilibrată şi fericită din punct de vedere al evoluţiei economice, la nivel mondial, a preţurilor, nu numai în România şi înţelegem că dacă cetăţenii trebuie să facă sacrificii şi statul trebuie să facă anumite sacrificii, prin eficientizarea cheltuirii banului public şi o atenţie deosebită asupra programărilor din acest an, fie că ne referim la bunuri şi servicii, care sunt necesare, dar o prioritizare a loc, astfel încât acele bunuri şi servicii care pot fi achiziţionate (..) să poate fi amânate şi reprogramate pentru achiziţie sau dacă vorbim de deplasări, fie interne fie externe, să vedem care din acele deplasări pot fi cuplate şi la care putem renunţa”, a spus Budăi.

Ministrul Muncii a mai menţionat că toată ideea nu se pune pe o singură măsură ci este un pachet de măsuri care va veni pentru a crea pe viitor un spaţiu bugetar astfel încât, dacă avem nevoie de intervenţie, fie în economie fie în social, să avem acel spaţiu bugetar pentru a putea interveni atunci când avem nevoie.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, consideră că, în acest moment, este oportună o ordonanţă de urgenţă care să îngheţe „absolut toate” angajările de la stat, cu excepţia posturilor „unice”.

„Sunt mai multe lucruri discutate. Forma finală nu a fost decisă. Eu consider că în acest moment este oportună o ordonanţă de urgenţă care să îngheţe absolut toate angajările de la stat. Fiecare ministru şi fiecare agenţie să îşi facă o analiză proprie şi în cazul în care au posturi descoperite să facă transferuri în interiorul instituţiilor. Aici nu vorbim de posturile unice. De exemplu, posturi unice – un şofer cu un microbuz al unei şcoli să nu mai poată fi angajat. Normal – posturile unice vor fi ocupate. Va fi excepţie pentru zona medicală, cum este şi normal, în rest nu vor fi excepţii şi nu este suficient să ai un simplu anunţ la ANFP că urmează să ţii examenele. Se face excepţie pentru examenele la care s-au dat deja anumite probe”, a declarat Ciolacu, marţi, la Palatul Parlamentului, întrebat ce s-a decis în coaliţia de guvernare cu privire la reducerea cheltuielilor bugetare.

Întrebat dacă s-a decis ca cheltuielile cu bunuri şi servicii să se reducă cu 10%, Ciolacu a răspuns: „Autorităţile locale au avut o discuţie cu ministrul Finanţelor şi aceasta este varianta cea mai bună. Cred că nimeni nu ia niciun ban, deci statul român nu va lua niciun ban înapoi din cei bugetaţi. Economiile care se fac, atât la autorităţile locale, cât şi la autorităţile centrale, automat sunt folosite în zona de investiţii”.

Potrivit lui Marcel Ciolacu, „nu s-a discutat despre îngheţarea veniturilor angajaţilor de la stat”.

„Avem Legea 153, în cererea de plată nr. 4 trebuie să venim cu o nouă lege a salarizării şi în acel moment toate aceste lucruri vor fi discutate. Nu s-a vorbit de tăieri de salarii niciodată, nu s-a vorbit despre nicio îngheţare de venituri. Este o abordare corectă şi profesionistă”, a afirmat liderul PSD.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Dispare o companie importantă din România. Afacerea va fi vândută cu peste 270 de milioane de euro
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensiile se majorează între 100 și 400 de lei din februarie. Ce documente trebuie depuse de pensionari?
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Crin Antonescu propune restructurări în instituțiile statului pentru a aloca resursele în educație și sănătate
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București