Românii folosesc din ce în ce mai mult trotinetele electrice, fapt care a condus şi la creşterea numărului de nemulţumiri din partea pietonilor şi a şoferilor. Ei sunt deranjaţi de modul în care cei care folosesc trotinetele încalcă des regulile de circulaţie.
Astfel, a fost înregistrată la Senat o propunere legislativă prin care se doreşte ca abaterile conducătorilor de trotinete electrice să fie constatate şi amendate de poliţiştii locali.
“Având în vedere pericolul la care sunt expuşi în special pietonii dar şi ceilalţi participanţi la trafic precum şi numărul mare al accidentelor rutiere produse din cauza utilizării acestor vehicule prin nerespectarea normelor legale este necesară modificarea şi completarea legii nr. 155/2010 prin acordarea poliţiei locale a atribuţiilor de constatare şi aplicare a sancţiunilor contravenţionale în domeniul trotinetelor”, se arată în expunerea de motive.
Trotineta electrică este încadrată ca fiind un vehicul cu 2 sau 3 roţi, utilizat pentru transportul unei singure persoane care nu este prevăzut cu loc şezând sau care este echipat cu loc şezând pentru conducător, al cărui punct de şedere de referinţă se află la o înălţime mai mica sau egală cu 540 mm în cazul celor cu 2 roţi, respective la o înălţime mai mică sau egală cu 400 mm în cazul celor cu 3 roţi, a cărei viteză prin construcţie este mai mare de 6 km/h dar nu depăşeşte 25 km/h şi care este echipat cu motor electric.
Citeşte şi Cutremur în județul Vrancea, joi seară. Unde s-a resimțit seismul și ce magnitudine a avut
În fapt, proiectul prevede modificarea Legii Poliţiei Locale, la articolul 7, litera j) . Acesta se modifică şi va avea următorul cuprins: „j) constată contravenţii şi aplică sancţiuni pentru incălcarea normelor rutiere de către pietoni, biciclişti, conducători de mopede, trotinete electrice şi vehicule cu tracţiune animală”, se arată în proiectul de lege.